Nem csak emlékezetkieséssel jár a demencia: 9 fontos dolog, amire fel kell készülni lelkileg

A demencia miatt nem áll meg az élet, fontos dolgokra hívták fel a figyelmet szakértők.

demencia felkészülés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy lehet lépést tartani a változásokkal, ha a beteg azokra a dolgokra koncentrál, amelyeket képes elvégezni, és továbbra is folytatja azokat a dolgokat, amelyek fontosak számára.

Eljöhet az idő, amikor az ember kénytelen lesz segítséget elfogadni a családtól, barátoktól. A felejtek.hu szakemberei szerint, ha megmondja, mire van szüksége, segíthetik abban, hogy megtarthassa függetlenségét.

Milyen változásokra kell számítani?

Emlékezetkiesés: előfordulhat, hogy nem jut eszébe valakinek a neve, de később beugrik. Megtörténhet, hogy beszélgetés közben a mondat közepén elfelejti, miről is volt szó.

Kommunikációs problémák: megeshet, hogy mondani szeretne valamit, de nem jut eszébe a szó, vagy használni akar egy szót, de helyette egy másikat mond ki.

GettyImages-800378694
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Nehézségek a mindennapi feladatok elvégzésében: nehezen boldogulhat olyan feladatokkal, amelyeket korábban könnyűszerrel elvégzett, mint egy recept követése, barkácsszerszámok használata, a tűzhelyen a megfelelő láng használata, a napi pénzügyek követése.

A térben és időben való tájékozódó képesség elvesztése: vannak, akik összezavarodnak, mondjuk egy órával korábban mennek el a templomba. Mások nehezen tájékozódnak, nem mernek buszra szállni attól való félelmükben, hogy rossz helyen szállnak le.

Nehezen ismeri fel a látottakat: előfordulhat, hogy néz egy tárgyat, de nem ismeri fel, jó példa erre, amikor nehezen különíti el a különböző bankjegyeket.

A távolságokat nehezen méri fel: nehézséget okoz a lépcsőn le-fel közlekedés, mivel problémát okoz a fokok magasságának vagy távolságának a megítélése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csökkent ítélőképesség: előfordulhat, hogy nem az időjárásnak megfelelő ruhát választ, vagy nem tudja felmérni, miért nem alkalmas a továbbiakban a jármű vezetésére.

Változások a kedélyállapotban, viselkedésben: teljesen normális, ha időnként ideges, ingerlékeny, lehangolt a változások miatt. Egyesek a személyiségükben is tapasztalnak változást.

Változások a fizikai képességekben: az Alzheimer-kór befolyásolhatja a mozgáskoordinációt is, például nem talál bele a ruha ujjába.

Hogyan lehet alkalmazkodni a változásokhoz?

  • Beszélgetés közben a beteg készítsen jegyzeteket egy füzetbe! Készíthet hangjegyzetet is a telefonján.
  • Használjon emlékeztető cetliket, állítson be emlékeztetőket telefonján!
  • Egyszerre egy dolgot csináljon!
  • Használjon hangosan jelző időzítőt, ha valamit feltesz a tűzhelyre!
  • Nem kell kapkodnia, és a többieket is intse türelemre!
  • Kérjen segítséget!
  • Foglalja le magát olyasmivel, amit szívesen csinál!
  • Ha már nem élvezi az olvasást, próbálkozzon hangoskönyvekkel, hallgasson kazettát, CD-t, nézzen DVD-t!
  • Csatlakozzon segítő csoportokhoz, így kevésbé fog elszigetelődni!

10 étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Az étkezés is hozzájárul a szellemi frissesség megőrzéséhez és a demencia megelőzéséhez.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük