A mellrák 6 ismeretlen tünete - Nem hinnéd, hogy bajt jelez
A mellrákot könnyű bizonyos bőrbetegségekkel összekeverni. Jobb, ha vigyázol!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rák korai felismerése akár életet is menthet, ezért is érdemes a tipikus tünetek mellett más furcsaságokat is vizsgálni.

Hazánkban évente körülbelül öt-hatezer új mellrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és sajnos ez a harmadik legtöbb halálesetért felelős daganattípus, ezért tényleg nem szabad félvállról venni az emlők önvizsgálatát.

A mellrák gyakori tünetei

  • Csomó a hónaljban.
  • A mellbimbó véres vagy savós váladékozása.
  • Szokatlan kidudorodások vagy behúzódások a mellen vagy a mellbimbókon.
  • Mellben kitapintott csomó, melynek nincs köze a menstruáció ideje alatti nyirokmirigy-duzzanathoz.

Ha ezek közül akárcsak az egyiket is észleled magadon, azonnal fordulj orvoshoz, mert az emlődaganatok nagy része a kezdeti stádiumban hatékonyan kezelhető. Minél előbb kapsz segítséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra is.

Ritka tünetek

A tipikus tünetek mellett időnként olyan problémák is jelentkezhetnek, melyek akár mindennapinak is tűnhetnek.

  • A bőr kipirosodása.
  • A mell ráncosodása.
  • Mell alatti redők és barázdák.
  • Kisebb-nagyobb duzzanatok a mellen.
  • A mellbimbó behúzódása és hámlása, esetleges gyulladása.

Ezek a tünetek nem jelentkeznek minden betegnél, és sokszor más bőrbetegség következtében alakulnak ki, de nem árt velük tisztában lenni. Ha azt veszed észre, hogy rövid idő alatt sok redő és barázda jelent meg a melleiden, méghozzá anélkül, hogy fogytál volna, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Persze a bőrpír, a duzzanat és a mellbimbó elváltozásai kapcsán sem szabad halogatni a szakember felkeresését, ezek is könnyen jelezhetnek elváltozást a mellszövetben.

A mell önvizsgálata

Úgy átlag havonta egyszer érdemes átvizsgálni az emlőket a biztonság kedvéért. Ezt célszerű a menstruációt követő második-harmadik napra időzíteni, mert ilyenkor kevésbé érzékenyek a mellek, és a hormonháztartás is viszonylag kiegyensúlyozott, így kisebb a valószínűsége, hogy egy megduzzadt tejmirigyet esetlegesen daganatnak vélsz.

Mellvizsgálat a szakértő segítségével

Videónk is segít abban, hogy a mell önvizsgálatát otthon meg tudd ejteni! Nézd meg mindenképpen!

Fontos, hogy a vizsgálatnak mindig következetesen ugyanabban az időpontban kell megtörténnie, mert így lehet csak összehasonlítani a mell korábbi állapotával.

Az emlők önvizsgálata hat fontos lépésből áll, melyeket először álló, majd fekvő helyzetben kell elvégezni. Az egész művelet nem több tíz percnél, már csak ezért sem lenne szabad elmulasztani, mert ennyi odafigyelés életet is menthet.

Ezt is szeretjük