Csomót találtál a melledben? 5 eset, amikor ne ijedj meg
Nem csupán mellrákot jelezhet az emlőben talált csomó, ám fontos, hogy orvoshoz fordulj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakori női rémálom a mellben kitapintott csomó. Ilyenkor jellemzően mindenki a legrosszabbra, az emlőrákra és a maszektómiára gondol.

Valójában a csomó sok esetben ártalmatlan, és nem igényel különösebb beavatkozást, ám ahhoz, hogy ez bebizonyosodjon, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ártalmatlan csomók az emlőben

Fibroadenoma

A fibroadenoma vagy rostos mirigydaganat fájdalmatlan, elmozdítható, kerek göb a mellben. Jellemzően a húszas évek elején járó nőknél alakul ki, és a terhesség, valamint a szoptatás során megnőhet.

Diagnosztizálása mammográfiai vizsgálattal történik. Ez a fajta csomósodás általában teljesen ártalmatlan, eltávolítása nem szükséges, a változókor után pedig magától megszűnik.

Ciszta a mellben

A mellben kialakult ciszták olyan folyadékkal telt hólyagok, jóindulatú daganatok, amelyek közvetlenül a menstruáció előtt megnőnek, érzékennyé - esetenként fájdalmassá - válnak.

A ciszták mérete akár több centiméter átmérőjű is lehet - ám előfordulhat, hogy olyan kicsik, hogy ki sem tapinthatóak. Jellemzően a 35-50 év közötti nőknél alakul. Diagnózisa ultrahanggal történik, de a pontos kórmeghatározáshoz szükség lehet rá, hogy megszúrják a cisztát.

Lipoma - zsírcsomó

Zsírcsomó nemcsak a mellben, hanem számos más testtájon - például nyakon, hónaljban - is kialakulhat. Keletkezésének oka gyakran a mellet ért ütés, zúzódás. Viszonylag könnyen összetéveszthető a rákos csomókkal, így elővigyázatosságból sokszor el szokták távolítani. Dúskeblű nőknél gyakrabban alakul ki.

A tejmirigyek megduzzadása

A terhesség során a tejmirigyek megduzzadnak, így a mell a korábban megszokotthoz képest nem csupán teltebbé, de csomós tapintásúvá is válhat. Amennyiben mégsem vagy nyugodt, fordulj orvoshoz, hogy kivizsgáltasd a panaszt.

Mellvizsgálat

Fontos, hogy havonta egyszer végezz mellvizsgálatot annak érdekében, hogy idejében kiszűrd az esetleges egészségügyi problémákat.

Melltályog

Már maga a szó sem túl bizalomgerjesztő, ráadásul fontos is, hogy a betegséggel foglalkozz. Jellemzően a szoptatás során alakul ki olyan mellszövetet érintő bakteriális fertőzés, amelyből tályog - gennyel telt üreg - képződik. Ahhoz, hogy a fájdalommal járó panasz megszűnjön, fel kell nyitni és le kell szívni a tályogot. Általában pár nappal a beavatkozást követően már az érintett mellből is lehet szoptatni.

OLVASD EL EZT IS!

doktor uj
  • orvosi vizsgálat
  • női egészség

Milyen gyakran végeztess mellvizsgálatot?

Ezt is szeretjük