Mit jelent, ha csomót találtál a melledben?
Nem csak emlőrákot jelenthet, ha csomót tapintasz ki a melledben. A háttérben ártalmatlanabb okok is meghúzódhatnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emlők rendszeres önvizsgálatával idejében észlelheted az esetleges csomókat - melyek a nemi éréstől kezdve a változás koráig folyamatosan jelen lehetnek. Ha az egyik melledben göböt vagy csomót tapintasz, a másikat is alaposan vizsgáld meg - ha abban is találsz, nagy valószínűséggel nincs komolyabb baj.

Amennyiben először tapintasz csomót, vagy az nem múlik el egy menstruációs cikluson belül, mindenképpen fordulj orvoshoz! Szerencsés esetben azonban a következő okok valamelyike húzódik meg a kitapintott csomók mögött.

Rostos mirigydaganat - fibroadenoma

Kerek, fájdalommentes, rugalmas, elmozdítható göb. Tinédzserkorú és húszas éveik elején járó lányok mellében a leggyakoribb. Terhesség idején és szoptatáskor a csomó általában megnő.

Diagnosztizálása mammográfiával vagy biopsziával történik. A rostos mirigydaganat sohasem rákosodik el, de az orvos a biztonság kedvéért javasolhatja a csomó műtéti eltávolítását.

Tejmirigyek megduzzadása

Terhesség alatt az emlő tejmirigyei megduzzadnak, a mell a szokásosnál teltebbé és csomós tapintatúvá válhat. Az esetek túlnyomó többségében a csomósodást maga a terhesség idézi elő, ám mivel nagy ritkán előfordulhat terhesség alatt kezdődő emlőrák, új csomók megjelenésekor ajánlatos orvoshoz fordulnod.

Emlőgyulladás

Az elváltozás többnyire szoptató anyáknál lép fel. Hátterében egy tejcsatorna elzáródása áll, amitől a tej pang, gyulladást és sok esetben fertőzést idézve elő. Ilyenkor a mell kivörösödik, meleg, érzékeny és csomós tapintatú lesz. Korai stádiumában antibiotikumokkal kezelhető, ha azonban gennyel telt tályog képződik, az orvos megnyitja, vagy műtéti úton kimetszi.

Fibrocisztás emlőbetegség

Jóindulatú elváltozás, mely a mellbimbó környékén, valamint a mell felső részében kiterjedten jelentkező csomók formájában nyilvánul meg. Többnyire harminc-negyven éves kor között alakul ki, amikor a női mell szövetállománya fokozatos változáson megy át: a tejmirigyek sorvadásával a zsírszövet aránya megnő. Az ilyen típusú csomósodás a változás kora után megszűnik.

Mell-önvizsgálatat

Nőgyógyász szakértőnkkel készített videónkból megtudhatod, milyen lépések mentén végezhetsz mell-önvizsgálatot.

Emlőciszta

Folyadékkal telt, jóindulatú daganat, mely a 35-50 év közötti nőknél a leggyakoribb, de a fiatalabb korosztályban is előfordul. Közvetlenül menstruáció előtt a ciszták megnőnek, és érzékennyé vagy fájdalmassá válnak.

Méretük változó: lehetnek annyira kicsik, hogy ki sem tapinthatók, de akár több centiméter átmérőjűek is. A ciszták ultrahangfelvételen jól látszanak, de a pontos diagnózis felállításához az orvos vékony tűvel leszívja a cisztát kitöltő folyadékot, és szövettani vizsgálatra küldi. Ha kétség merül fel a diagnózissal kapcsolatosan, a cisztát műtéti úton eltávolítják.

Ciklikus mellelváltozás

A menstruáció előtt - és olykor alatta is - sok nő tapasztalja, hogy a melle feszül, érzékennyé válik, megduzzad, és csomók tapinthatók ki benne. Amint a menstruáció lezajlik, a csomósodás és a kísérő tünetek enyhülnek. Ha tehát a csomókat csak a ciklusod bizonyos szakaszában tapasztalod, nem kell megijedned.

Zsírcsomó - lipoma

Fájdalmatlan, kerek, zsíros állagú, de kemény csomók, melyek rendszerint olyankor keletkeznek, ha a melledet ütés vagy zúzódás éri. Dúskeblű nőknél gyakrabban fordul elő.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A csomó az emlőt ért ütés után nem sokkal alakul ki, és körülötte a bőrön véraláfutás vagy vörösség jelenik meg. Könnyen összetéveszthető a rákos csomókkal, ezért elővigyázatosságból el szokták távolítani.

Cikkünk a Reader's Digest Családi orvosi kalauz című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük