A fibrocisztás emlőbetegség tünetei és kezelése

A nők harmadát érinti a probléma, ám kevesen tudnak róla. Segítünk, hogy megismerd a tüneteket.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Melled nem csupán funkcionális, de esztétikai szerepet is betölt. Élettani feladata az újszülött táplálása, ám emellett a nőiesség legfontosabb szimbóluma. Mindezek miatt a mell problémája nem csak fizikailag, hanem lelkileg is komoly hatással lehet rád.

Szerencsére azonban a mellbetegségek jelentős hányada jóindulatú, vagyis kellemetlenségeket okozhat, de az életed nem veszélyezteti. Ezek közül a leggyakoribb a mastopathia fibrocystica, vagyis a fibrocisztás emlőbetegség.

Jellemző tünetek

  • Menstruáció előtt jelentkező mellfájdalom.
  • Fájdalmas csomók az emlőkben.
  • A csomók gömbölydedek és elmozdíthatók.
  • Általában mindkét oldalon megjelenik az elváltozás.

Mi áll a betegség hátterében?

A fibrocisztás emlőbetegség a mellek cisztás és kötőszövetes elfajulása. A probléma mögött az emlők mirigyállományának és kötőszövetes vázának felszaporodása áll. A betegség nem daganatos, nem gyulladásos, de kóros működésnek számít. Kialakulásának oka a hormonális egyensúly megváltozása. Ilyenkor az ösztrogén és a progeszteron – a két legjelentősebb női nemi hormon – aránya felborul. Az emlőkre gyakorolt egyoldalú ösztrogénhatás miatt a mellek először csak érzékenyek, majd a fájdalom a menstruáció közeledtével fokozódik. Később pedig apró ciszták alakulnak ki, melyek körül a kötőszövet felszaporodik.

Maga a megbetegedés tehát nem rosszindulatú, de hámburjánzással járó típusai hajlamosítanak a rákképződésre – ezért a betegség rendszeres onkológiai ellenőrzést igényel. A fibrocisztás emlőbetegség a mellfájdalom egyik gyakori oka.

A betegség során az emlőkben folyadékot tartalmazó üregek jönnek létre – melyek részben a bőrön keresztül is tapinthatók. Rugalmas, gumilabdaszerű, mozgatható, borsónyi göbök – ciszták – keletkeznek egyik vagy mindkét emlőben. Ezek a képződmények folyadékkal teltek, de többnyire ártalmatlanok – csak a nagyobb, szabálytalan vagy fájdalmas cisztákat kell leszívni.

Honnan tudhatod, hogy jóindulatú?

A jóindulatú elváltozás az emlők tapintásos vizsgálatával általában jól elkülöníthető a rosszindulatú daganatoktól. A legjellemzőbb különbség, hogy a fibrocisztás emlőbetegség többnyire mindkét mellet érinti, valamint a probléma során jelentkező csomók – ellentétben a rosszindulatú daganatokkal – elmozdíthatóak. Mivel azonban gyakori az eredendően jóindulatú ciszták másodlagos elfajulása, a nagyméretű csomók esetén ultrahangos vizsgálat, illetve mammográfia javasolt. Olykor szükség lehet a ciszta tartalmának aspirációs – tűvel-fecskendővel történő – citológiai vizsgálatára is. Tehát mindenképpen javasolt az orvosi vizsgálat.

Mit tehetsz ellene?

Nincs csokoládé és kávé

A kutatási eredmények még nem egyértelműek azzal kapcsolatban, hogy a csokoládé és a koffein fibrocisztás emlőbetegséget okozna. A megfigyelések azonban azt mutatják, hogy ez is állhat a háttérben. Iktasd ki egy időre étrendedből ezeket az élelmiszereket, és ha javulást tapasztalsz, talán hosszútávon is célszerű lemondani a koffeinről és a csokoládéról.

Az élelmi rostok szerepe

Tudományos kutatások bizonyították, hogy a rostban gazdag étrend csökkenti a fibrocisztás emlőbetegség kellemetlen tüneteit. Szervezeted ösztrogénszintje ugyanis kismértékben csökkenthető az élelmi rostok fogyasztásával. Egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt – lehetőleg nyers formában.

Tilos a fogamzásgátló tabletta

Kerülni kell az ösztrogéntartalmú szerek alkalmazását. Mivel a hormonális fogamzásgátlók tovább emelik szervezeted amúgy is magas ösztrogénszintjét, ezek szedését a fibrocisztás emlőbetegség esetén abba kell hagynod.

Jótékony E-vitamin

Az E-vitamin egyensúlyban tartja a hormonháztartásodat, így gyengébb tünetek esetén igen hatásosnak bizonyul. Szóba jöhet az E-vitamin-kapszula szedése is, de egészségesebb, ha inkább természetes úton pótolod a hiányzó vitamint. Fogyassz sok búzacsírát, olajos magvakat, tojást és májat.

Kezelési lehetőségek

Hormonpótlás

A fibrocisztás emlőbetegség egyik lehetséges kezelési módszereként felmerülhet a progeszteron pótlása. A hormonkezelés többnyire orális úton szedhető gyógyszerek formájában, esetleg intravénás szerekkel történik.

Műtéti eljárás

Ha a konzervatív kezelés esetedben hatástalannak bizonyul – illetve felmerül az emlőszövet rosszindulatú elfajulásának gyanúja –, szóba jöhet a burjánzó mirigyállomány sebészi eltávolítása is. A kisebb, viszonylag kevés problémát okozó cisztáknál azonban nem kerül sor a műtétre.

A kontrollvizsgálatok fontossága

Mindezek mellett pedig elengedhetetlen, hogy rendszeresen járj szűrővizsgálatokra. Ajánlott félévente egy szokványos orvosi vizsgálat, illetve legalább háromévente ultrahang vagy mammográfia. Természetesen mindennek eldöntése a nőgyógyász szakorvosok hatáskörébe tartozik.

Szeretnél még cikkeket olvasni egészség vagy életmód témában? Kattints a Családi Kör oldalára!
Ezt is szeretjük