Ez a térkép megmutatja, hogy hol él a legtöbb rákbeteg
A rák gyakorisága és előfordulása országonként változó. Nézd meg, hol él a legtöbb beteg!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rák napjainkra népbetegséggé vált, jól példázza ezt a következő ábra is, amely globális szinten mutatja be a daganatos betegségek megjelenésének arányát egy-egy adott évben.

Az interaktív térkép egyre sötétülő színekkel jelöli, hogy mely országokban a legmagasabb a rák előfordulása - betegségtípusoktól függően -, illetve a halálozásról is pontos adatokat szolgáltat. A legfontosabb tényeket és adatokat gyűjtöttük össze ez alapján.

Veszélyeztetett országok

Dániában évente 100 ezer emberből 326 betegszik meg, és főként a nők érintettek: 100 ezer nőből évi 101 új mellrákos beteget tartanak nyilván. Ezt követi Írország, itt 100 ezerből évente 317 embernél állapítanak meg valamilyen daganatos betegséget, ám inkább az erősebbikként emlegetett nem van veszélyben, 100 ezerből 126 férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot.

Ausztráliában éves szinten 100 ezer emberből 314 új beteg kerül az orvosokhoz. 100 ezer ausztrál férfiból  105-öt érint a prosztatadaganat.

Az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország követi a fenti három nemzetet, 100 ezer emberből évente 300-nál diagnosztizálnak rákot. Az USA-ban szintén nagy arányban terjed a mellrák, ez 100 ezeből 76 új pácienst jelent évente, míg Franciaországban újfent a prosztatadaganat okoz problémát: 100 ezer férfiból 118-at érint a betegség.

Magyarországi adatok

A térkép szerint Magyarországon évente 100 ezerből 282 embernél fedeznek fel valamilyen daganatos betegséget. Legmagasabb arányban a mellrákos megbetegedések fordulnak elő, közel 100 ezerből 57 nőt érintve. Ezt követi szorosan a tüdődaganat, amely 100 ezerből 52 ember életét veszélyezteti, majd a prosztatadaganat, ami 100 ezerből 32 férfi életét keseríti meg.

A nyaki- és pajzsmirigy-megbetegedések 100 ezerből kicsivel több, mint 16 embert érintenek évente. Ugyanennyi emberből tíznek gyomorrákkal, négynek májrákkal kell szembenéznie.

Halálozási arány

Ahogyan az sejthető, a szegényebb országokat nagyobb mértékben sújtják az ilyen jellegű megbetegedések, hiszen az alacsony jövedelem egyúttal az életminőség színvonalának csökkenését és az egészségügyi segítség hiányát is jelenti.

Sokaknak a betevő falat megszerzése is gondot okoz, nincs lehetőségük arra, hogy a különféle gyógyterápiákat, alternatív módszereket kipróbáljanak, így nem meglepő, hogy ezekben az országokban a halálozási arány is lényegesen nagyobb, mint a fejlett országokban.

Rákkeltő anyagok

Bizonyos ételek kifejezetten ártalmasak a bennük rejlő rákkeltő anyagokból adódóan. Ismerd meg ezeket!

Mongólia vezeti a halálozási listát

Mongóliában 100 ezer emberből 185, Örményországban 100 ezer emberből 154, míg Uruguayban 100 ezer emberből 150 ember veszíti életét valamilyen daganatos megbetegedésben évente. Ami azonban talán ennél is szomorúbb tény, hogy ez az arány nálunk is igen magas, évente 100 ezer emberből több mint 166 hal meg rákban. Fontos azonban megemlíteni, hogy a KSH adatai még ennél is többet, évi 33 ezer rák okozta halálesetet mutatnak hazánkban. Ha kíváncsi vagy, hazánkban elsősorban mely daganattípusok szedik áldozataikat, kattints korábbi cikkünkre!

Ezt is szeretjük