4 alvássegítő tipp kánikula idején: nem biztos, hogy csak a melegtől nem sikerül aludni
A kánikula alatt kevesen ébrednek pihenten, ám nem feltétlenül a meleg az oka a rossz alvásnak.

GettyImages-1271524176
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hetekig tartó kánikulában az éjszakák is nehezek lehetnek, sokan úgy érezhetik, hogy teljesen kimerültek, ám mégis csak forgolódni tudnak éjszaka.

Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológusa arról beszélt, mikor gyanakodhat az ember alvászavarra, és mit tehet a pihentető alvásért.

A meleg- és a hidegfrontok is megzavarhatják az alvást

Az időjárási folyamatokra a legtöbb ember kisebb-nagyobb mértékben érzékenyen reagál, különösen azok szenvedhetik meg a frontokat, akik szív-érrendszeri betegséggel küzdenek, túlsúlyosak, a menopauza időszakánál tartanak, és/vagy idősebbek.

GettyImages-154919400

Ennek az az oka, minél idősebb az ember, annál lassabban tud a szervezete alkalmazkodni a változásokhoz, és egy-egy időjárási front vagy éppen az enyhülés nélküli, tartós meleg bizony nagy tehertétel még az egészséges fiataloknak is. Ilyenkor olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a kimerültség, az idegesség, a szédülés, a szív-érrendszeri problémák és az alvászavar. Ez utóbbi ellen magunk is sokat tehetünk.

Tudatosan készülj az alvásra!

A tervezett elalvás előtt kapcsold ki a tévét, számítógépet, mert bár a villódzásra, vibrálásra talán könnyebb elszunyókálni, de egyrészt éppen ez ébreszthet fel egy rövid alvás után, másrészt a tévézéssel nem engeded lecsendesedni a gondolatokat. Sokkal eredményesebb, ha olvasgatsz, vagy éppen relaxálsz az ágyban. Fontos, hogy megfelelő, lehetőleg jó minőségű matracon és párnán feküdj.

Késő délután már ne kávézz, teázz!

A túl későn elkortyolt kávé, erős tea, energiaitalok, sőt még a dohányzás is erős stimuláló hatást válthat ki, és részben megnehezíti az elalvást, részben pedig az éjszakai pihentető álmot is megszakíthatja. Mivel a függőségek miatt a szervezet éjszaka is küzd az elvonási tünetekkel, a káros szenvedélyekről való lemondás sokszor önmagában is rendezi az alvászavart.

A cikk az ajánló után folytatódik

Optimalizáld a körülményeket!

Éjszakára sötétítsd el teljesen a hálószobát, még a világító számlapok, monitorok is megzavarhatják a nyugodt alvást. Ugyanez igaz a zajokra is, minél teljesebb a csend, annál nagyobb az esély a pihentető álomra. Ebből a szempontból a horkolás nemcsak annál okozhat alvászavart, aki horkol, de annál is, aki hallgatja. Éppen ezért, a család érdekében is érdemes szomnológus segítségét kérni a horkolás rendezéséhez. Fontos tudni, hogy a horkolás megszüntethető, és ezzel nemcsak az egészségi kockázatok csökkennek jelentősen, de az életminőség is határozottan javul.

A hőmérséklet döntő jelentőségű a kánikulában. Lehet, hogy az egyébként javasolt 18-20 fokos hálószoba ilyenkor kicsit hidegnek tűnik, ne ragaszkodj hozzá! Élvezd inkább az éjszakai hűvös huzatot, ha van rá lehetőség, és alkalmazz néhány hűtést szolgáló trükköt. Aludj nyitott ablaknál, míg napközben csukott ablakkal és leengedett redőnnyel védekezz a szoba túlmelegedése ellen. Lefekvés előtt ventilátorral hűtsd le kissé a levegőt, és akár egy vizes lepedőt is akaszthatsz az ablakra.

Fordulj szakemberhez!

Ha az alvásproblémák a kánikula napjain túl is fennmaradnak, esetleg állandósulni látszanak, orvoshoz kell fordulni a probléma kezeléséhez. Figyelemfelkeltő jel lehet, ha valaki elkezd félni az elalvástól, ha szorong, ha úgy érzi, egész éjszaka jár az agya, ha nem tudja elengedni a zavaró gondolatokat, ha nappal nehezen koncentrál, ingerlékeny, fáradékony, ha romlik a teljesítménye. Szomnológus foglalkozik az alvási apnoé (légzéskimaradás) és a horkolás kezelésével is.

GettyImages-157694604

- Bármilyen alvászavarról vagy alváshoz kapcsolódó problémáról van szó, elsősorban ki kell deríteni, milyen okok vannak a háttérben. Az orvosi kivizsgálás során fény derülhet olyan alvásbetegségre vagy egyéb - belgyógyászati, pszichiátriai, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, pulmonológiai, urológiai - eltérésekre, melyek kezelésével az álmatlanság is megszüntethető - hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus. - Az álmatlanságot kiváltó okok felderítése után a kezelőorvos feladata annak meghatározása, hogy a kezelés a továbbiakban gyógyszeres vagy esetleg pszichoterápiás módszerek segítségével történjen.

6 élelmiszer, amit sose fogyassz lefekvés előtt

A vacsorát nem kell kihagyni, az viszont nem mindegy, hogy mit eszel, mielőtt ágyba bújsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük