Hogyan ismerhető fel az alvási apnoe? A reggeli fejfájás és a szájszárazság is jelezheti a problémát

Az alvás alatti légzészavar súlyos következményekkel járhat, több betegséggel is összefüggésbe hozták.

nő horkol

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A minőségi éjszakai alvás nagyon fontos az egészség megőrzése és a produktív nap szempontjából egyaránt. A hangos horkolás megakadályozhatja a zavartalan pihenést, annak is, aki csinálja, és annak is, aki hallgatni kénytelen.

Ennél is rosszabb azonban, hogy az alvási apnoe nevű jelenség egyik vezető tünete lehet, ami számos kórkép kialakulásának kockázatát fokozhatja, így például a demencia, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a diabétesz valószínűségét is növeli.

Az alvási apnoe tünetei és okai

Az alvási apnoe egy olyan alvászavar, amely során a légzés időnként abbamarad, és így kisebb-nagyobb légzésszünetek alakulhatnak ki. Egy-egy ilyen epizód során a vér oxigénszintje esik, lassul a pulzus, és csökken a vérnyomás, majd a szervezet stresszreakciója következtében újraindul a légzés. Mindez pedig több százszor is megismétlődhet egyetlen éjszaka alatt. Könnyen belátható, hogy ez hosszú távon jelentős egészségkárosító hatással jár, nemcsak a pihenés megakadályozása, hanem a lehetséges szövődmények miatt is.

A kórképnek két főbb változatát különböztetik meg, a harmadik ezeknek a keveréke. Centrális alvási apnoe esetén az agy nem küld megfelelő jeleket a légzési izmokhoz, ez a ritkább. Az obstruktív alvási apnoe gyakoribb, ezt a torok izmainak szakaszos ellazulása, és így a légutak elzáródása okozza. A két típus fontosabb tünetei átfedést mutatnak, ezek a következők:

  • hangos horkolás, horkantások,
  • légzés nélküli epizódok alvás közben - erről a partner tudósíthat,
  • légszomj éjszaka,
  • ébredést követő szájszárazság,
  • reggeli fejfájás,
  • alvási nehézség, gyakori felébredések,
  • napközbeni kóros álmosság,
  • figyelemzavar, ingerlékenység.

Az obstruktív alvási apnoéra jellemző, hogy háton fekve hangosabbá válik a horkolás, mint oldalt fekvő pozícióban. A horkolás nagyon hangsúlyos tünet, ám nem minden érintettnél fordul elő. Szerencsére az is elmondható, hogy a horkolás nem jelenti automatikusan a betegség meglétét, ám amennyiben a fenti tünetek közül többel együtt jelentkezik, megnő az alvási apnoe valószínűsége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Obstruktív alvási apnoe bárkinél kialakulhat, ám a túlsúly, a különböző okok, például megnagyobbodott mandulák miatt szűkült légutak, a krónikus orrdugulás, a magas vérnyomás, a dohányzás és a cukorbetegség növeli a kialakulásának kockázatát. Férfiak esetében kétszer olyan gyakori, mint a menopauza előtt álló nőknél, náluk a változókorban nő a gyakorisága.

Súlyos szövődményekhez vezethet

Az állandó fáradtság hangulatzavarokhoz, romló teljesítményhez vezethet. A vér oxigénszintjében bekövetkező hirtelen esések hosszú távon megterhelőek a szív- és érrendszer számára, így a magas vérnyomás mellett szívritmuszavarok jelentkezhetnek, és a visszatérő szívroham és stroke rizikója is fokozódik. A kórkép inzulinrezisztencia és cukorbetegség, valamint metabolikus szindróma kialakulásához vezethet. A kutatások kapcsolatot mutattak az obstruktív alvási apnoe és a nem alkoholos zsírmáj, valamint a demencia között is.

A fentebb részletezett figyelmeztető jelek észlelésekor a komplikációk elkerülése érdekében orvos felkeresése javasolt. Poliszomnográfiás alvásvizsgálatra, valamint az alvási apnoe hátterében álló okok felderítésére is szükség lehet. Enyhébb esetben a szakember életmódbeli változtatásokat, például a túlsúly leadását vagy a dohányzásról való leszokást és speciális tornagyakorlatok elsajátítását ajánlhatja. Komolyabb, nem javuló esetekben műtét vagy alvásterápiás készülék (CPAP - folyamatos pozitív légúti nyomásterápia) lehet a megoldás, továbbá természetesen az alvászavart kiváltó problémák kezelése.

10 nyugtató hatású gyógytea

Az állandósuló stressz káros a szervezetre nézve, a krónikus betegségek kialakulásához és súlyosbodásához is hozzájárulhat, a mindennapokban mégis nehéz kiiktatni az ember életéből. Szerencsére egyes gyógynövények segíthetnek a nyugodtabb hangulat elérésében. Az enyhébb alvászavarok esetén is hatásosak lehetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük