A füldugó használatának 2 komoly kockázata is van: szakorvos sorolta fel, mire kell figyelni
A füldugó helytelen használata komoly károkat okozhat a hallójáratban, amikről nem árt tudni.

füldugó alvás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A füldugó hasznos segítség például horkoló alvótárs esetén, vagy ha zajos utcára néz a hálószoba ablaka.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, mire kell figyelni a használata során, hogy elkerüljük a kellemetlen szövődményeket.

Nyugodt alvás füldugóval

A füldugók jelentősen csökkentik a fülbe jutó hang mennyiségét, így javítják az alvás minőségét. A hallójáratba helyezett, különböző anyagból készült füldugókat sokan rendszeresen, akár naponta is használják a nyugodt alvás érdekében. Ilyen esetben azonban fontos néhány dologra figyelni.

GettyImages-1276394629

Lehetséges kockázatok

A füldugók használata befolyásolhatja a fülek egészségét. Egy lehetséges kockázat a fülzsír felhalmozódása, fülzsírdugó kialakulása. Aki egyébként is hajlamos rá, annak fokozottan figyelni kell erre, hiszen a füldugóval elzárt hallójáraton keresztül a fülzsír nem tud távozni. A fülzsírdugót a fülben viszketés, fülzúgás és fülcsengés jelezheti, halláscsökkenés, szédülés is előfordulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Holpert Valéria azt tanácsolja, hogy ha ilyen panaszokat észlelünk, forduljunk fül-orr-gégészhez, az otthoni, szakszerűtlen próbálkozásokkal ugyanis beljebb is tolhatjuk a fülzsírdugót, további problémákat okozva. 

Fokozott veszély fülfertőzések kialakulására

Egy másik lehetséges kockázat a rendszeres füldugóviselők körében a fokozott esély a fülfertőzések kialakulására. A különböző anyagú füldugók lehetnek puhábbak, keményebbek is. Ha túl kemény, és erőltetni kell a fülbe, akkor felsértheti a hallójárat bőrét, így a kórokozók a bőrfelszín alá kerülhetnek.

GettyImages-1131521114

A kockázatot növeli a nem tisztított füldugó és a nem megfelelő fülhigiénia is. A fülfertőzést fájdalom, fülfolyás, halláscsökkenés jelezheti. Panasz esetén forduljunk fül-orr-gégészhez!

Hogy távolítható el a fülzsír biztonságosan?

Nyáron a fokozott termelődés miatt nagyobb az esélye a felhalmozódásának, a fülzsírdugók kialakulásának.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük