5 dolog, amivel csökkenthető a melanóma kialakulása: már tavasszal is figyelni kell ezekre
A melanóma kialakulásának kockázatát több tényező növelheti meg, amiket már gyerekkortól kezdve érdemes kerülni.

napfény nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A daganatos megbetegedések mindig multifaktoriálisak, vagyis több tényező hozzájárul a kialakulásukhoz, amelyek közül nem mindegyikre lehetünk hatással. A melanóma rizikófaktorai közül néhányat azonban befolyásolhatunk.

Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza a legfontosabb teendőkre hívta fel a figyelmet.

Az UV-terhelés

Bár az életkorunkat, a nemünket és a genetikánkat nem tudjuk befolyásolni, a bőrdaganatok szempontjából egyik legfontosabb rizikótényező, az UV-sugárzás ellen lehetséges védekeznünk. Ezek a legfontosabb teendők.

GettyImages-856681834
  • A direkt napsütés helyett válassz az árnyékot, különösen 11 és 15 óra közt!
  • Ha elkerülhetetlen a közvetlen napsütésen tartózkodás, viselj természetes anyagú pólót, kalapot, napszemüveget!
  • Használj megfelelő faktorszámú naptejet, már az első, tavaszi napsütésnél, és árnyékban is!
  • A szolárium sem jobb megoldás ebből a szempontból. Különösen a fiatal korban történő rendszeres szoláriumozást kapcsolják össze a bőrkárosodással és a bőrdaganat megnövekedett rizikójával.
  • Védd a gyerekeket! Mivel a bőr „emlékszik”, és az őt érő károsodások összeadódnak, már a kicsiknél is fontos a fényvédelem.

Az immunrendszer épsége

A legyengült immunrendszer számos betegség rizikófaktora lehet, így a daganatos betegségek rizikóját is növelheti. Közismert, hogy a HIV-vírus például nagyon komolyan meggyengítheti a természetes védekezőképességet, ezért többek közt a daganatok megelőzése szempontjából is fontos a megfelelő védekezés és az intravénás drogok kerülése. Ugyanakkor azoknak, akik autoimmun betegségük, daganatkezelés vagy szervátültetés miatt kénytelenek az immunrendszert gyengítő kezelésen átesni, tudniuk kell, hogy a kezelés előnyei messze felülmúlják a bőrdaganat kialakulásának kismértékben növekvő rizikóját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amit viszont mindenkinek érdemes prioritásként kezelni: rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással és stresszkezeléssel minden helyzetben fontos megfelelő állapotban tartani a szervezet természetes védekezőrendszerét.

Fordulj orvoshoz a gyanús anyajegyekkel!

- Nem lehet eléggé hangsúlyozni az önellenőrzés jelentőségét, fontos, hogy rendszeresen átnézzük a bőrünket, új anyajegy, esetleg a már meglévő változása után kutatva. Ehhez egyrészt érdemes mindig egy adott napot, például minden hónap első napját kijelölni, és a hátunk átnézéséhez egy családtag segítségét kérni. Ha bármilyen gyanús jelet, változást tapasztalunk, feltétlenül érdemes azt bőrgyógyásznak is megmutatni, sőt, akiknek a családjában már volt bőrdaganat, vagy esetleg nála magánál diagnosztizáltak már ilyet, évente akkor is ajánlott egy teljes testtérképes anyajegyszűrés vagy egy videodermatoszkópos vizsgálat, ha nincs szembetűnő változás - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.

Melanóma.
Melanóma.

- Előfordulhat, hogy csupán egy dermatoszkóppal észlelhető, kisebbnek tűnő aszimmetria vagy színbeli változás az, ami további vizsgálatra és végső soron eltávolításra ad okot. Tehát nem feltétlenül elég csupán a szemmel látható elváltozásokra felfigyelni, időnként az orvosi szűrés is elengedhetetlen.

Van vörös anyajegyed? Furcsa, de gyakori elváltozásokat mutatunk a bőrön

Bőrünk korántsem tökéletes, és bár gyermek-, illetve fiatalkorban könnyen lehet, hogy csaknem makulátlan, idővel megjelenhetnek rajta furcsaságok, szokatlan, új elváltozások. Nem beszélve persze arról, hogy sokan vannak, akik születésüktől kezdve rendelkeznek anyajegyekkel vagy például tűzfolttal.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük