4 tünet, ami bőrrákot megelőző állapotra utal: a bőr érdessége is jelezheti a bajt
A bőrrákot megelőző tünetek ismeretében még időben kezelésre kerülhet a súlyos daganatos betegség.

bőrrák ellen
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rákmegelőző állapot kifejezés meglehetősen ijesztő, ám csupán annyit jelent, hogy a bőr erősen károsodott a napsugárzás vagy a szoláriumozás miatt.

Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza szerint ebben a fázisban még sokat lehet tenni a bőrrák megelőzéséért, de ehhez szükséges a rendszeres bőrgyógyászati szűrés.

Ezt kell tudni a rákmegelőző állapotról

Amikor egy bőrgyógyász aktinikus keratózist, azaz napfény okozta, elszarusodással járó bőrelváltozást diagnosztizál, tulajdonképpen rákmegelőző állapotot nevesít, amelynek számos tünete lehet. A leggyakoribbak kerülnek felsorolásra.

GettyImages-1152216205
Fotó: LightFieldStudios / Getty Images Hungary
  • Érdes felületű, rózsaszín, vöröses, sárgás folt vagy kinövés, amely fájdalmassá válhat, ha dörzsölik,
  • alig észrevehető, érdes tapintású folt, amely egyes esetekben ég vagy viszket,
  • folyamatos szárazságérzet az ajkakon,
  • időnként eltűnő, majd napfény hatására kiújuló bőrelváltozás.

A bőrrák sokszor megelőzhető

A bőrrákmegelőző állapot felfedezése kivédheti a bőrrák kialakulását. A rákmegelőző állapotból szakszerű kezeléssel jó eséllyel nem lesz bőrrák, bár egyelőre nincs olyan módszer, amellyel teljes bizonyossággal megmondható, melyik rákmegelőző állapotból fejlődik ki bőrrák, és melyikből nem. Éppen ezért minden gyanús jellel orvoshoz kell fordulni, és szükség esetén meg kell kezdeni a megelőző kezelést. Egyes rákmegelőző állapotok olyan kellemetlen tüneteket okoznak, mint a viszketés, a bőrérzékenység vagy a vérzés. Időben elkezdett, hatékony bőrgyógyászati kezeléssel ezektől is mentesülni lehet.

GettyImages-626541303
Fotó: Maria Fuchs / Getty Images Hungary

- A rákmegelőző állapot kezelése az esetek egy részében csak egyszeri alkalom későbbi kontrollal. Más esetekben ennél több alkalomra és kombinált kezelésekre is szükség lehet - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.

- Főként a sugárzástól erősen károsodott bőrnél fordul elő, hogy több aktinikus keratózis is felfedezhető a bőrön. Ez még akkor is előfordulhat, ha esetleg nem látható gyanús folt vagy kinövés, csupán a bőrgyógyász azonosíthatja be a jelenséget. Más esetekben akár úgy is érezheti a páciens, mintha dörzspapír-felületű lenne a bőre. De akár látható a rákmegelőző állapot, akár nem, a bőrgyógyász többféle kezelést is javasolhat a fagyasztástól a kémiai hámlasztáson át a photodinámiás vagy lézeres eljárásig. Minden kezelés legfőbb célja, hogy kivédje a valódi bőrrák kialakulását. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Alapvető a fényvédelem és a bőrgyógyászati szűrés

- Sokaknak éppen a rákmegelőző állapot diagnosztizálása az intő jel arra, hogy a megfelelő fényvédelem egyszerűen elkerülhetetlen. Tévhit lehet azt gondolni, hogy ha egyszer már megtörtént a baj, fölösleges a bőrvédelemmel foglalkozni, hiszen a magas faktorszámú készítményekkel megelőzhető az új bőrjelenségek kialakulása, és esély nyílik a bőr gyógyulására - mondja Rózsa doktornő.

GettyImages-1210172684
Fotó: CentralITAlliance / Getty Images Hungary

- Akinek erősen károsodott a bőre, annak alapvetően megnövekedett a kockázata a bőrrák kialakulására. Ezért tehát a rendszeres bőrgyógyászati vizit, a teljes testtérképes anyajegyszűrés életmentő lehet, hiszen az idejében felfedezett elváltozások jobb eséllyel kezelhetők. Mindenkinek ajánlatos betartani a bőrgyógyász ajánlását, mind a fényvédelemre, mind az otthoni kezelésre, bőrápolásra, mind a szűrések rendszerességére vonatkozóan.

A bőrrák 7 típusa: több is adhat áttéteket, és nem mindet ismerik fel

A bőrráknak vannak olyan fajtái, melyek között találhatóak ártalmatlanabbak és igen súlyosak is, de szintén járhatnak áttétképződéssel vagy komoly szövetroncsolódással, így életmentő lehet időben felismerni őket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük