Megelőzhető a méhnyakrák: egyetlen módszerrel betegségek milliói válhatnak elkerülhetővé

A méhnyakrák kialakulása megelőzhető lenne, a védekezés kulcsfontosságú eleme a rendszeres szűrővizsgálat.

Méhnyakrák megelőzése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyar Rákellenes Liga a méhnyakrák megelőzésére és megszüntetésére hívja fel a figyelmet, és kifejezetten üdvözli a döntést, hogy Magyarországon immár a fiúk számára is elérhető az ingyenes, HPV elleni védőoltás.

A The Foundation for Women’s Cancer, röviden FWC adatai szerint a világon minden ötödik percben diagnosztizálnak egy hölgyet valamilyen nőgyógyászati daganattal. Ha globálisan minden nő és férfi számára biztosított lenne a humán papillomavírus, azaz HPV elleni védőoltás, a méhnyakrák megszüntethető lenne.

Megelőzhető lenne a méhnyakrák

A világon évente több mint félmillió nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal, ami évi 300 ezer halálesetet okoz, azaz a diagnosztizáltak fele belehal a betegségbe. Mindez megelőzhető lenne, ha a világ országai egységesen nagyobb hangsúlyt fektetnének a betegség megelőzésére, diagnosztizálására, gyógyítására. Ha a világon minden nő és férfi számára biztosított lenne a HPV elleni védőoltás, a betegség megszüntethetővé válna.

GettyImages-705011383
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

Kutatási adatok bizonyítják, hogy tízből kilenc méhnyakrákban elhunyt nő alacsony és közepes jövedelmű országokból származik, azaz olyan országokból, ahol nem fordítanak kellő figyelmet erre a betegségre. Ezen országok egészségügyi programjának nem része a méhnyakrák szűrése, így az sokáig felfedezetlen marad. Jellemzően már csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, amikor a túlélési esély igen alacsony. Mindemellett ezeken a helyeken a HPV-vakcina sem biztosított, ami megakadályozna sok betegség kialakulását.

A méhnyakrák kockázata

Bizonyított tény, hogy az AIDS-betegséget okozó, szintén nemi úton terjedő HIV-vírussal élő nőknél akár tízszer nagyobb eséllyel alakul ki a méhnyakrák. Az afrikai országokban a nők daganatos halálozásának vezető oka a méhnyakrák. 54 afrikai ország közül 24-ben az élen áll, a többi országban pedig a második leggyakoribb női daganat.

2018-ban becslések szerint 119 284 új méhnyakrákos esetet diagnosztizáltak Afrikában, és az összes méhnyakrák okozta halálozás több mint egyharmada a szubszaharai országokban történik, miközben a föld női lakosságának csak 14%-át teszik ki.

Méhnyakrák elleni oltás

Az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésének a méhnyakrák megelőzéséről és ellenőrzéséről szóló állásfoglalása szerint cél a méhnyakrák mint közegészségügyi probléma felszámolásának felgyorsítása. Azt a célt tűzték ki, hogy 2030-ig 200 millió dózist juttassanak el a vakcinákból azon szegény országokba, ahol nem elérhető a nők számára a védőoltás, így a teljes népesség immunissá tehető az elkövetkező 30-40 év során.

Ha minden országban egységesen biztosított lenne a méhnyakrák szűrése és a HPV-oltások elérése, becslések szerint közel 13 millió megbetegedést lehetne megelőzni az elkövetkezendő ötven évben. Az UICC, azaz a Union for International Cancer Control is készített egy filmet a HPV globális felszámolásának témájában, amit a Magyar Rákellenes Liga magyar nyelvű felirattal látott el.

A világ országainak többsége már most is határozottan lép fel a betegség ellen, ugyanis a fejlett országokban már évek óta része a nemzeti oltóprogramoknak a kialakulás lehetőségét megakadályozó HPV-oltás.

Magyarországon 2014 óta ingyenesen kaphatják meg a hetedik osztályos lányok a méhnyakrák kialakulásáért is felelős vírus, a HPV elleni védőoltást. Mivel a humán papillomavírus elsősorban nemi úton terjed, a férfiak oltottságára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

A méhnyakrák felszámolása

A Magyar Rákellenes Liga a WHO-kezdeményezés mentén, a méhnyakrák magyarországi előfordulásának felszámolása okán felhívja a figyelmet, hogy mindazon nők és férfiak, akik eddig nem adatták be maguknak a vakcinát, tegyék ezt meg. Ezzel megállítható a HPV-vírus terjedése, globális összefogással pedig az egész világon megszüntethető lenne a betegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A WHO globális stratégiájának átfogó fellépése elősegíti a nők egészségét, megerősíti az országok egészségügyi rendszereit, és orvosolja az országok közötti és azokon belüli egyenlőtlenségeket, valamint az országokat a méhnyakrák felszámolásának útjára tereli.

Ezek a leggyakoribb kérdések a HPV-oltásról - Nőgyógyász válaszolja meg őket

A vakcinával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és azok válaszait dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokban is jártas nőgyógyásza szedte össze.

Ezek a leggyakoribb kérdések a HPV-oltásról - Nőgyógyász válaszolja meg őket

A méhnyakrák megelőzésében igen nagy szerepe van a HPV elleni oltásnak, hatására jelentősen visszaszorult a méhnyakrákos betegek száma.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük