Ijesztően hangzik, pedig már rutineljárás - A méhkaparás kulcsfontosságú vizsgálat
Sokan tartózkodnak a méhkaparás vagy más néven küret eljárásától, pedig némely esetben elkerülhetetlen a vizsgálat.

méhkaparás küret 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Méhkaparás - borzasztóan hangzó szó, gyakran hallani erről az eljárásról, ám sokan mégsem tudják, mikor szokták elvégezni. Az eljárás nem egyenlő az abortusszal, nem csak a nem kívánt terhesség megszüntetésekor alkalmazzák.

Bármennyire is rosszul hangzik a méhkaparás, vagy küret, egy diagnosztikai célú, rutineljárás, amit leginkább vérzési zavarok esetén szoktak alkalmazni. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze a küretről osztott meg néhány fontos információt.

A méhkaparás folyamata

Méhkaparásnak, küretnek, abrasiónak nevezik azt az eljárást, amikor a méh nyálkahártyáját eltávolítják. A beavatkozás lehet diagnosztikus és terápiás célzatú is, hiszen az eltávolított szövetet szövettanra lehet küldeni, így kiderülhet, ha esetleg rosszindulatú elváltozás van jelen.

nőgyógyász vizsgál
Fotó: Dangubic / Getty Images Hungary

Bár rutineljárásnak számít, nem ez az első számú módszer bizonyos állapotok kezelésére és diagnosztizálására. A méhkaparást altatásban végzik, ritkábban helyi érzéstelenítésben, így előtte több vizsgálaton is részt kell vennie a betegnek, hogy operálható-e. A beavatkozás során az úgynevezett küretkanállal lekaparják a méh nyakcsatornájának és/vagy a méhtestnek a nyálkahártyáját. A páciens rövid megfigyelés után, még aznap visszatérhet otthonába.

A rendellenes vérzések és daganatok ellen

Küretet elsősorban nem hormonális eredetű vérzészavarok esetén végeznek. Hiszen ilyenkor gyakori, hogy a problémát rosszindulatú elváltozás okozza. Ez főleg akkor szokott előfordulni, amikor a klimaxon átesett nő ismét “menstruál”. Ekkor a levett szövetdarabot szövettani vizsgálatra küldik, hogy kiderüljön, jelen van-e kóros sejtburjánzás. Így tehát az eljárás segítségével fény derülhet az esetleges jó- és rosszindulatú daganatok meglétére.

Szintén gyakori indikációja a méhkaparásnak az, ha az illető nagyon erős vérzéssel küzd. Természetesen ekkor nem ez az első terápiás módszer, melyet alkalmazni kell, hiszen léteznek különböző gyógyszerek, véralvadást segítő, méhösszehúzó készítmények, melyek segíthetnek a problémán. Amennyiben ezek nem járnak sikerrel, úgy a kürettel lekaparják a nyálkahártyát. Ez, bár megállítja a vérzést, ám fennáll a rizikója annak, hogy ismét megjelenik majd a későbbiekben a bő vérzés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindezeken kívül méhkaparást szoktak alkalmazni befejezetlen vetélés, illetve korai abortusz esetén is - teszi hozzá dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze.

A méhkaparás veszélyei

Mint minden beavatkozásnak, úgy a küretnek is vannak veszélyei. Ezek közül a méhgyulladás az, ami a leggyakrabban előfordulhat mint szövődmény, ritkán az alkalmazott készítményekkel szembeni túlérzékenység, a méh falának véletlen megsértése.

A 10 legerősebb görcsoldó gyógynövény, amit minden nőnek ismernie kell: ezeket idd fájdalmas menstruációra

Alkalmazásuknál mindig figyelj az adagolásra: csak az előírt mennyiséget fogyaszd el teaként vagy más készítmények formájában. A hosszú távú kúráról előzetesen mindig egyeztess az orvosoddal.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük