8 meglepő élelmiszer, ami hozzáadott cukrot tartalmaz: ezért kell megnézni a címkéket

Érdemes áttanulmányozni az élelmiszerek csomagolásait, mert olyanok is tele vannak cukorral, amikről nem gondolná az ember.

Meglepő élelmiszerek hozzáadott cukorral
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával élők jól tudják, hogy a hozzáadott cukor kikerülése nem kis kihívást jelent. Azoknak viszont, akik számára nem ennyire hangsúlyos feladat az adalékanyag elkerülése, bizony meglepetést okozhat, ha egyszer mégis rászánják magukat, hogy alaposan áttanulmányozzák a boltok polcain sorakozó élelmiszerek címkéit.

A cukor legfőbb feladata az adott termék édesítése, de más funkciói is vannak, tartósító, térfogatnövelő és állagjavító gyanánt is szerepelhet az összetevők között. 

Meglepő élelmiszerek hozzáadott cukorral

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy egy ideig teljesen elkerülné a hozzáadott cukrot, egészen váratlanul érheti, hogy milyen élelmiszerekről kell lemondania. A helyzetet nehezíti, hogy az összetevő olykor trükkös neveken kerül feltüntetésre a címkéken, ezekből is fel kell készülni. A cukormegvonás, a cukorról való leszokás egyébként nem kis kihívást jelent a szervezet számára, ám jócskán javíthatja az egészségügyi állapotot, hiszen a túlzott cukorfogyasztás szénhidrátanyagcsere-zavarokhoz, nem alkoholos zsírmáj kialakulásához vezethet egyebek mellett. 

Köztudott, hogy a bolti virsli nem a legegészségesebb élelmiszerek egyike, a legtöbb termék valódi hústartalma kifejezetten alacsony. Ellenben számos adalékanyagot tartalmaz, bővelkedik a sóban, és az összetevők listáján szinte kivétel nélkül mindig szerepel a cukor is.
Fotó: Getty Images Hungary
A felvágottak zöme is tartalmaz cukrot. Ha a pultból kéri az ember, ez nehezen is ellenőrizhető. A feldolgozott húsok gyakori fogyasztását összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések magasabb kockázatával.
Fotó: Getty Images Hungary
A konzervek többségében a cukor összetevő, akkor is, ha nem konzervételről van szó, csak konzervként eltett zöldségről, babról, kukoricáról, borsóról.
Fotó: Getty Images Hungary
A mirelitzöldségeket sem árt ellenőrizni, különösen azokat, amik szószokat is tartalmaznak, ezekben általában cukor is van.
Fotó: Getty Images Hungary
Valószínűleg viszonylag kevesen ellenőrzik, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot a ropi, pedig általában igen. Az egészségesebb, bio-, tönkölybúzát tartalmazó változatoknál is többnyire felbukkan az összetevők között.
Fotó: Getty Images Hungary
A chips nem az egészségesen étkezők elsőszámú választása. Só- és zsírtartalma kifejezetten magas, ráadásul cukor is van benne, gyakran szirup formájában.
Fotó: Getty Images Hungary
A bolti salátaöntetek bizony bővelkednek a cukorban. Ha ilyet keverünk a zöldségekhez, kicsit kalóriadúsabb és egészségtelenebb is lesz a fogás. Ha ragaszkodunk az öntethez, érdemes inkább a házi változatot előnyben részesíteni.
Fotó: Getty Images Hungary
Amikor az ember egészségesnek tűnő élelmiszereket vásárol, gyakran esik abba a hibába, hogy úgy gondolja, azok nem bővelkednek az adalékanyagokban. Ez sok növényi tejhelyettesítő esetében sem állja meg a helyét. Kifejezetten a cukormentes verziókat kell keresned, ha kerülnéd az összetevőt.
Fotó: Getty Images Hungary

Tudtad, hogy maximum ennyi cukrot szabadna enni egy nap?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a cukorfogyasztás csökkentésének szükségességére.

Ennél nem szabadna több cukrot enni egy nap: a zsírmáj és a cukorbetegség kockázatát is növeli a túlzott fogyasztás

Nemzetközi ajánlások szerint maximum ennyi cukrot ajánlott enni egy nap, a mennyiség túllépése fokozza bizonyos betegségek kockázatát.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük