8 meglepő élelmiszer, ami hozzáadott cukrot tartalmaz: ezért kell megnézni a címkéket

Érdemes áttanulmányozni az élelmiszerek csomagolásait, mert olyanok is tele vannak cukorral, amikről nem gondolná az ember.

vásárlás
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával élők jól tudják, hogy a hozzáadott cukor kikerülése nem kis kihívást jelent. Azoknak viszont, akik számára nem ennyire hangsúlyos feladat az adalékanyag elkerülése, bizony meglepetést okozhat, ha egyszer mégis rászánják magukat, hogy alaposan áttanulmányozzák a boltok polcain sorakozó élelmiszerek címkéit.

A cukor legfőbb feladata az adott termék édesítése, de más funkciói is vannak, tartósító, térfogatnövelő és állagjavító gyanánt is szerepelhet az összetevők között. 

Meglepő élelmiszerek hozzáadott cukorral

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy egy ideig teljesen elkerülné a hozzáadott cukrot, egészen váratlanul érheti, hogy milyen élelmiszerekről kell lemondania. A helyzetet nehezíti, hogy az összetevő olykor trükkös neveken kerül feltüntetésre a címkéken, ezekből is fel kell készülni. A cukormegvonás, a cukorról való leszokás egyébként nem kis kihívást jelent a szervezet számára, ám jócskán javíthatja az egészségügyi állapotot, hiszen a túlzott cukorfogyasztás szénhidrátanyagcsere-zavarokhoz, nem alkoholos zsírmáj kialakulásához vezethet egyebek mellett. 

Tudtad, hogy maximum ennyi cukrot szabadna enni egy nap?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a cukorfogyasztás csökkentésének szükségességére.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük