Lassítja az öregedést, védi a szívet és a májat: így fogyaszd a matcha teát
A matcha tea még a hagyományos zöld teánál is egészségesebb, mivel több értékes hatóanyagot tartalmaz.
A világon Japánban élnek a legtovább az emberek, az országhoz tartozik a Halhatatlanok szigetének nevezett Okinava is, ahol nem számít ritkaságnak, ha valaki megéri a száz évet. A jó mutatószámok hátterében persze sok minden szerepet játszik, így az étkezésen túl a mozgás szeretete és az ellátórendszer fejlettsége, illetve többen tudni vélik, hogy a már évszázadok óta a japán teaszertartás részét képező matcha zöld tea is.
Az itthon is egyre népszerűbb főzet értékes tápanyagainak köszönhetően frissíti a szellemet, lassítja az öregedést, és sejtvédő tulajdonságokkal rendelkezik.
Értékes anyagokban gazdag
A hagyományos zöld teához hasonlóan a matchát is a teanövényből (Camellia sinensis) állítják elő, ám az eljárás kissé más, például a betakarítás előtt néhány héttel letakarják a növényeket, hogy ne érje őket közvetlen napfény, majd a begyűjtés után eltávolítják a szárakat és az erezetet, és a leveleket finom porrá őrlik. Ennek köszönhetően a matcha a levél összes értékes hatóanyagát tartalmazza, így több benne például a koffein és az antioxidáns hatású vegyület is, mint a hagyományos zöld teában. A letakarás miatt pedig magasabb a klorofilltartalma.
A matcha különösen gazdag a flavonoidokhoz tartozó katekinekben, amelyek erős antioxidáns hatású vegyületek, a szabad gyökök sejtkárosító, sejtöregítő tevékenysége elleni védelemben, a krónikus betegségek rizikójának csökkentésében nyújtanak segítséget. Azzal, hogy az emberek a matchaport a forró vízhez keverve fogyasztják, több ilyen hatóanyaghoz jutnak, mintha beáztatnák a zöld tea leveleit. Egy vizsgálat szerint a matcha tea antioxidáns hatású epigallokatekin-gallát-tartalma 137-szer nagyobb, mint egy átlagos zöld teáé.
Szív- és májvédő, agyserkentő hatású
Már több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a zöld tea segíthet a világszerte vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek kivédésében, méghozzá úgy, hogy csökkenti az összkoleszterin és az LDL-koleszterin szintjét. Egyes vizsgálódások szerint a katekinek az iszkémiás, tehát a szívizom elégtelen vérellátásával járó szívbetegségek miatt bekövetkező halálozások kockázatát is mérsékelhetik.
A szakemberek szerint a matcha májvédő tulajdonságokkal is rendelkezik. Például egy 16 hetes, cukorbeteg patkányokon végzett kutatásban az állatoknak adott matcha segített a máj- és a vesekárosodás kivédésében. A kezelés jelentősen csökkentette a májban és a szérumban a glükóz- és a koleszterinszintet.
A zöld tea a kávéhoz hasonlóan serkentheti az agyműködést, ami jól jöhet, ha nagy koncentrációt igénylő feladatot kell végrehajtani. A kutatások rámutattak, hogy a matchapor támogathatja a figyelem fenntartását, és javíthatja a reakcióidőt.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A matcha tea koffeintartalma magasabb, mint a hagyományos zöld teáé, de a benne található L-theanine nevű vegyület némiképp megváltoztatja a koffein hatását, elősegíti a relaxációt, valamint stresszcsökkentő hatású.
Így fogyaszd a matcha teát
A matchapor nem a legolcsóbb alapanyag, és bár ma már sok helyen kapható, gyakran cukrot vagy tejport kevernek hozzá, és így már kevésbé lesz egészséges a belőle készülő ital, tehát nem árt alaposan átnézni a csomagoláson feltüntetett információkat.
A matcha tea elkészítése nagyon egyszerű, ám a profik megadják a módját: a csészébe 1-2 teáskanállal tesznek a zöld porból, vannak, akik ezt is átszitálják egy kis szitán, majd körülbelül 60 milliliter forró vizet adnak hozzá, és bambusz habverővel cikk-cakk mozdulatban addig keverik a főzetet, amíg habos nem lesz. Az ízesítéshez tejet, akár növényi változatot, valamint édesítőszert, például mézet lehet használni. A melegebb idő beköszöntével hűsítőként is könnyen előállítható, hideg vízzel összerázva és jégkockákra töltve.
Bár a matcha teában kevesebb koffein van, mint egy erős feketekávéban, általában napi két csészénél többet nem nagyon ajánlanak belőle a szakemberek. Jó ötlet lehet a reggeli kávé kiváltására, hiszen felfrissít ugyan, de kevésbé pörget fel. Vannak, akiknél gyomorpanaszokat, esetleg székrekedést okozhat, nekik érdemes kerülniük a fogyasztását.
A 10 legjobb májtisztító étel
A következő ételeket nemcsak betegség esetén, de megelőzésképpen is érdemes fogyasztani. Májkárosodás, illetve -panaszok esetén azonban mindig orvossal kell egyeztetni az életmódbeli változtatásokat.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- memória
- gyógynövény