5 margarin, amit bátran fogyaszthatsz
Nem hidrogénezett növényi olajból készülnek
Mely margarinok bírnak minimális transzzsírtartalommal?
- Hátráltatja a hajnövekedést és irritációt okoz: 4 praktika, ami segít megszabadulni a fejbőrön lévő lerakódásoktól »
- Lila Moss szemöldöke kiszőkült: Kate Moss 19 éves lánya bohém stílusra váltott »
- 16 must-have nyári ruhadarab, amit most kedvező áron tudsz beszerezni: a jövő szezonban is divatosak lesznek »

- A máj és a vese állapotát is megmutatja a láb: ha ezt látod, muszáj orvoshoz fordulni
- Gesztesi Károly 3 gyereke a címlapon: Panka, Dávid és Márkó sosem volt látható így együtt
- Lecseréltek két zsűritagot is a Dancing with the Starsban: mutatjuk az új ítészeket
- Kvíz! Melyik ország fővárosa Vilnius? 10 kérdés az európai országokról
- Az éhezés jelképe lett a magyar kisfiú világhírű fotója - Varga Laci szomorú története
A népegészségügyi termékdíj - ismertebb néven: chipsadó - adózandó termékkörének bővítése kapcsán a napokban több sajtóhír is megjelent, miszerint a margarinok nagy mennyiségben tartalmaznak egészségre káros transzzsírsavakat.
A tájékoztatás azonban nem volt teljes, ugyanis bizonyos margarinok nem hidrogénezett növényi olajokból készülnek, így azok transzzsírsavtartalma is elenyésző.
Mik azok a transzzsírok?
A zsírok glicerinből és zsírsavakból épülnek fel. A zsírsavaknak három fő típusa van: telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen. A zsírsavakban lévő kettős kötések cisz vagy transz elrendezésűek lehetnek.
A zsírsavak egy különleges csoportját alkotják a transzzsírsavak, amelyek tulajdonképpen egyszeresen telítetlen zsírsavak transz elrendezéssel: ez azt jelenti, hogy a szénhez kapcsolódó hidrogénmolekulák egymással szemben, transz állásban helyezkednek el.
Transzzsírok alapvetően kétféle módon keletkezhetnek, egyrészt mesterségesen, a növényi olajok hidrogénezése során, másrészt természetes úton, a kérődző állatok anyagcseréje során.
Miért kell kerülni a transzzsírokat?
Az Egészségügyi Világszervezet 1%-ban határozza az elfogyasztott transzzsírok maximális értékét, ez azt jelenti, hogy a napi energiabevitel 1%-a származhat transzzsírokból. Ha egy átlagos felnőtt nő 2000 kcal-t fogyaszt el naponta, akkor ennek 1%-a, azaz 20 kalória származhat transzzsírból - ez körülbelül 2 grammnyi transzzsírnak felel meg.
A tudósok csak a kilencvenes években kezdték felismerni, hogy a transzzsírok káros hatásúak lehetnek. Azért is fontos kerülni őket, mert kedvezőtlenül befolyásolják a koleszterin-egyensúlyt. Egyrészt emelik az LDL koleszterin szintjét, másrészt csökkentik a védő HDL-koleszterin szintjét. A koleszterinszint kóros változásai, valamint az azt kísérő egyéb folyamatok szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.
Öt margarin, amit bátran fogyaszthatsz
Az Unilever ezt felismerve már évek óta nem használ részlegesen hidrogénezett növényi olajakat termékei előállításához, ezért a Rama, Flora, Delma, Bertolli és Liga margarinok elenyésző mennyiségben tartalmaznak transzzsírsavat. Ezeknek a termékeknek az energiatartalma minimális, azaz egy energiaszázalék alatti.
Miben található transzzsírsav?
A transzzsírok teljes eltávolítása a normál, vegyes táplálkozásból lehetetlen, mivel nagyon sokféle élelmiszerben előfordulnak, többek közt a húsokban és tejtermékekben természetes módon vannak jelen. Még a hidegen sajtolt olívaolaj is tartalmaz nyomokban transzzsírt. Az ipari gyártásban a növényi olajok részleges hidrogénezése során keletkeznek transzzsírsavak nagyobb mennyiségben.
Ma már Magyarországon is kötelező feltüntetni az élelmiszerek címkéjén az összetevőlistában, hogy tartalmaznak-e részlegesen vagy teljesen hidrogénezett növényi olajat. Bár korábban a margarinokat tartották a transzzsírsavak, illetve a hidrogénezett növényi olajok fő forrásának, ez a helyzet az utóbbi évtizedben gyökeresen megváltozott. Az Unilever ma már nem használ alapanyagként hidrogénezett növényi olajat, az iparilag keményített zsírokat természetes alapanyagokkal, kókuszzsírral, pálmazsírral helyettesíti - a kenhetőség biztosítása érdekében.
Neked melyik a kedvenc margarinod?