5 margarin, amit bátran fogyaszthatsz

Nem hidrogénezett növényi olajból készülnek

Mely margarinok bírnak minimális transzzsírtartalommal?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A népegészségügyi termékdíj - ismertebb néven: chipsadó - adózandó termékkörének bővítése kapcsán a napokban több sajtóhír is megjelent, miszerint a margarinok nagy mennyiségben tartalmaznak egészségre káros transzzsírsavakat.

A tájékoztatás azonban nem volt teljes, ugyanis bizonyos margarinok nem hidrogénezett növényi olajokból készülnek, így azok transzzsírsavtartalma is elenyésző.

Mik azok a transzzsírok?

A zsírok glicerinből és zsírsavakból épülnek fel. A zsírsavaknak három fő típusa van: telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen. A zsírsavakban lévő kettős kötések cisz vagy transz elrendezésűek lehetnek.

A zsírsavak egy különleges csoportját alkotják a transzzsírsavak, amelyek tulajdonképpen egyszeresen telítetlen zsírsavak transz elrendezéssel: ez azt jelenti, hogy a szénhez kapcsolódó hidrogénmolekulák egymással szemben, transz állásban helyezkednek el.

Transzzsírok alapvetően kétféle módon keletkezhetnek, egyrészt mesterségesen, a növényi olajok hidrogénezése során, másrészt természetes úton, a kérődző állatok anyagcseréje során.

Miért kell kerülni a transzzsírokat?

Az Egészségügyi Világszervezet 1%-ban határozza az elfogyasztott transzzsírok maximális értékét, ez azt jelenti, hogy a napi energiabevitel 1%-a származhat transzzsírokból. Ha egy átlagos felnőtt nő 2000 kcal-t fogyaszt el naponta, akkor ennek 1%-a, azaz 20 kalória származhat transzzsírból - ez körülbelül 2 grammnyi transzzsírnak felel meg.

A tudósok csak a kilencvenes években kezdték felismerni, hogy a transzzsírok káros hatásúak lehetnek. Azért is fontos kerülni őket, mert kedvezőtlenül befolyásolják a koleszterin-egyensúlyt. Egyrészt emelik az LDL koleszterin szintjét, másrészt csökkentik a védő HDL-koleszterin szintjét. A koleszterinszint kóros változásai, valamint az azt kísérő egyéb folyamatok szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Öt margarin, amit bátran fogyaszthatsz

Az Unilever ezt felismerve már évek óta nem használ részlegesen hidrogénezett növényi olajakat termékei előállításához, ezért a Rama, Flora, Delma, Bertolli és Liga margarinok elenyésző mennyiségben tartalmaznak transzzsírsavat. Ezeknek a termékeknek az energiatartalma minimális, azaz egy energiaszázalék alatti.

Miben található transzzsírsav?

A transzzsírok teljes eltávolítása a normál, vegyes táplálkozásból lehetetlen, mivel nagyon sokféle élelmiszerben előfordulnak, többek közt a húsokban és tejtermékekben természetes módon vannak jelen. Még a hidegen sajtolt olívaolaj is tartalmaz nyomokban transzzsírt. Az ipari gyártásban a növényi olajok részleges hidrogénezése során keletkeznek transzzsírsavak nagyobb mennyiségben.

Ma már Magyarországon is kötelező feltüntetni az élelmiszerek címkéjén az összetevőlistában, hogy tartalmaznak-e részlegesen vagy teljesen hidrogénezett növényi olajat. Bár korábban a margarinokat tartották a transzzsírsavak, illetve a hidrogénezett növényi olajok fő forrásának, ez a helyzet az utóbbi évtizedben gyökeresen megváltozott. Az Unilever ma már nem használ alapanyagként hidrogénezett növényi olajat, az iparilag keményített zsírokat természetes alapanyagokkal, kókuszzsírral, pálmazsírral helyettesíti - a kenhetőség biztosítása érdekében.

Neked melyik a kedvenc margarinod?

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük