5 margarin, amit bátran fogyaszthatsz
Nem hidrogénezett növényi olajból készülnek
Mely margarinok bírnak minimális transzzsírtartalommal?

Ez is érdekelhet

Hőségben is tökéletes választás az ország legjobb játszóparkja! (x)

Kszi, Simon – Mindenkinek jár egy első szerelem (x)

Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)

Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)

beauty and style

5 tornagyakorlat Ashley Graham ajánlásával: ettől olyan kerek a popsija »

A legnőiesebb kánikularuha a szezonban: ha egyszer felveszed, többé nem akarsz mást viselni »

Ezzel a jeges teával hűsítsd magad, ha diétázol: natúr, és nincs benne felesleges kalória »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A népegészségügyi termékdíj - ismertebb néven: chipsadó - adózandó termékkörének bővítése kapcsán a napokban több sajtóhír is megjelent, miszerint a margarinok nagy mennyiségben tartalmaznak egészségre káros transzzsírsavakat.

A tájékoztatás azonban nem volt teljes, ugyanis bizonyos margarinok nem hidrogénezett növényi olajokból készülnek, így azok transzzsírsavtartalma is elenyésző.

Mik azok a transzzsírok?

A zsírok glicerinből és zsírsavakból épülnek fel. A zsírsavaknak három fő típusa van: telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen. A zsírsavakban lévő kettős kötések cisz vagy transz elrendezésűek lehetnek.

A zsírsavak egy különleges csoportját alkotják a transzzsírsavak, amelyek tulajdonképpen egyszeresen telítetlen zsírsavak transz elrendezéssel: ez azt jelenti, hogy a szénhez kapcsolódó hidrogénmolekulák egymással szemben, transz állásban helyezkednek el.

Transzzsírok alapvetően kétféle módon keletkezhetnek, egyrészt mesterségesen, a növényi olajok hidrogénezése során, másrészt természetes úton, a kérődző állatok anyagcseréje során.

Miért kell kerülni a transzzsírokat?

Az Egészségügyi Világszervezet 1%-ban határozza az elfogyasztott transzzsírok maximális értékét, ez azt jelenti, hogy a napi energiabevitel 1%-a származhat transzzsírokból. Ha egy átlagos felnőtt nő 2000 kcal-t fogyaszt el naponta, akkor ennek 1%-a, azaz 20 kalória származhat transzzsírból - ez körülbelül 2 grammnyi transzzsírnak felel meg.

A tudósok csak a kilencvenes években kezdték felismerni, hogy a transzzsírok káros hatásúak lehetnek. Azért is fontos kerülni őket, mert kedvezőtlenül befolyásolják a koleszterin-egyensúlyt. Egyrészt emelik az LDL koleszterin szintjét, másrészt csökkentik a védő HDL-koleszterin szintjét. A koleszterinszint kóros változásai, valamint az azt kísérő egyéb folyamatok szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Öt margarin, amit bátran fogyaszthatsz

Az Unilever ezt felismerve már évek óta nem használ részlegesen hidrogénezett növényi olajakat termékei előállításához, ezért a Rama, Flora, Delma, Bertolli és Liga margarinok elenyésző mennyiségben tartalmaznak transzzsírsavat. Ezeknek a termékeknek az energiatartalma minimális, azaz egy energiaszázalék alatti.

Miben található transzzsírsav?

A transzzsírok teljes eltávolítása a normál, vegyes táplálkozásból lehetetlen, mivel nagyon sokféle élelmiszerben előfordulnak, többek közt a húsokban és tejtermékekben természetes módon vannak jelen. Még a hidegen sajtolt olívaolaj is tartalmaz nyomokban transzzsírt. Az ipari gyártásban a növényi olajok részleges hidrogénezése során keletkeznek transzzsírsavak nagyobb mennyiségben.

Ma már Magyarországon is kötelező feltüntetni az élelmiszerek címkéjén az összetevőlistában, hogy tartalmaznak-e részlegesen vagy teljesen hidrogénezett növényi olajat. Bár korábban a margarinokat tartották a transzzsírsavak, illetve a hidrogénezett növényi olajok fő forrásának, ez a helyzet az utóbbi évtizedben gyökeresen megváltozott. Az Unilever ma már nem használ alapanyagként hidrogénezett növényi olajat, az iparilag keményített zsírokat természetes alapanyagokkal, kókuszzsírral, pálmazsírral helyettesíti - a kenhetőség biztosítása érdekében.

Neked melyik a kedvenc margarinod?

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük