Ne dobd ki a szárát és a levelét: 10 növény, aminek a maradéka a legegészségesebb

Egyre nagyobb divat a pazarlásmentes főzés: pár ötlettel a szárat és a leveleket is felhasználhatod.

Maradékok felhasználása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A konyhában egy nagyobb ebéd vagy zöldséges vacsora elkészítésekor tetemes mennyiségű hulladék keletkezik, ami végül többnyire a kukában landol. Pedig egy kis találékonysággal ez is felhasználható.

Sok esetben a zöldségek, gyümölcsök legértékesebb részeit hajítja az ember a szemétbe, ami tele van vitaminnal és a szervezet számára hasznos ásványi anyaggal. 

Maradékok felhasználása

Ha te is pazarlás nélkül szeretnél főzni, nemcsak a megmaradt, kész ételeket hasznosíthatod újra, de akár a zöldségek héját, szárát, levelét is. Dinnyehéjból savanyúság, céklalevélből saláta készülhet, de a sort még sokáig lehetne folytatni.

A céklalevél nagy mennyiségben tartalmaz A-, többféle B- és C-vitamint. Tépkedd össze, és nyersen add a salátákhoz! Ha picit megfonnyasztod, akár köretként is megállja a helyét.
A brokkoli szára tele van káliummal, B-, C- és K-vitaminnal. Ne hagyd ki a krémlevesből: főzd puhára - picit tovább kell a rózsáinál -, és ízesítsd tetszés szerint!
A répalevél nagy mennyiségű A-, C- és K-vitamint tartalmaz. Megfonnyasztva, apróra vágva és akár petrezselyemmel, korianderrel vagy spenóttal kombinálva ízletes pesto készülhet belőle!
Nyáron rengeteg dinnyehéj megmarad: ebből vagy az egész dinnyeszeletekből finom savanyúság készíthető. Tele van A-, C-, B-vitaminokkal, káliummal.
A vitaminokat a zöldségek héja tartalmazza a legkoncentráltabban. Az alaposan átmosott, bio zöldségek héjából főzz zöldségalaplevet: elteheted fagyasztóba is, jó lesz levesekhez.
Ha csak a karfiol rózsái kellenek, reszeld le a szárát, és süss belőle egy C-, K- és B-vitaminokban gazdag, könnyű, nyári tócsnit!
A vöröshagyma külső, száraz héját se dobd ki, inkább tedd el jól szellőző helyre, hiszen köhögéscsillapító, vírusölő hagymateát főzhetsz belőle.
A kezeletlen citrom- vagy narancshéj is hasznos, és tele van A- és C-vitaminnal: fűszerborsba, fűszervajba, olívaolajba, jégkockába is teheted, sőt, a házimunkában is hasznát veheted.
A mángold levele mellett szára is tele van A-, C-, K-vitaminnal, káliummal, magnéziummal. Vágd ketté, párold meg vajon, és máris isteni köret lesz belőle.
A zsenge újkrumplit vétek lenne meghámozni, hiszen a héja tele van vassal, káliummal, magnéziummal. Készíts belőle akár fűszeres steakburgonyát!
Ezt is szeretjük