Segíti a fogyást, kihajtja a felesleges vizet: 8 étel magas káliumtartalommal

A kálium hiánya olyan panaszokat okozhat, mint a nehézkes emésztés, puffadás, hasfájás, fáradékonyság vagy a magas vérnyomás.

GettyImages-1003779064

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kálium a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, amelynek nagy szerepe van a szervezet optimális működésében.


A kálium hozzájárul a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez, támogatja az izmok működését, és fenntartja azokat, segít a sejtekhez eljuttatni a tápanyagokat, és csökkenti a vérnyomást. Mivel elektrolit, vízhajtó hatása révén a szervezet vízháztartásának egyensúlyát is fenntartja, így megelőzhető a puffadás vagy a végtagok vizesedése. A kálium abban is segít, hogy a nátrium - azaz a só - a vizelettel távozzon, megelőzve a kálium-nátrium arányának felborulását.


Káliumban gazdag ételek

A kálium hiánya olyan panaszokat okozhat, mint a nehézkes emésztés, puffadás, hasfájás, fáradékonyság, de magas vérnyomáshoz - ezzel együtt a szívroham magasabb kockázatához -, szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet.

Mivel a szervezetben csak csekély mértékben fordul elő, a pótlásáról ételek révén lehet gondoskodni. Egy egészséges, átlagos testalkatú felnőtt számára naponta legalább 3500 milligramm fogyasztása javasolt, amely változatos, zöldségekkel teli étrenddel pótolható.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük