Liszthatározó: mi a különbség a teljes kiőrlésű és a Graham-liszt között?
Használd kellő tudatossággal és rendeltetésszerűen a liszteket!

Nyereményjáték

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világ legkevésbé ismert érdekességeit! (x)

Nyerd meg a szerelemsegítő, ezüst szívcsakra nyakláncot, mely segít megtalálni, amire vágysz! (x)

összesen 2 db játék
Ez is érdekelhet

Sok nő itt hibázik: így kell kezelni a bakteriális fertőzést - Nincs olyan, hogy valami mindenre jó (x)

Gomba vagy baktérium? Nagyon is lehet érzékelni a különbséget, és máshogy is kell kezelni (x)

Ezreket spórolhatsz a vízszámlán: pénzt és energiát spórol ez a konyhai eszköz (x)

A legjobb szőrtelenítő módszer télen is: így lesz hetekig sima a bőröd (x)

Tökéletes alakot és egészséges testet ajándékozhatsz karácsonyra! Mutatjuk, hogyan (x)

beauty and style

Mit viselj, ha nincs mit felvenned? 5 szett fantáziátlan napokra »

Az egész arcát piros rúzzsal sminkelte ki: ez lett az eredménye »

Erre jó egy melltartó és egy ragasztópisztoly: 3 szuper ötletet mutatunk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az elmúlt években az elhízás és a cukorbetegség, valamint egyéb, súlyproblémákkal összefüggésben álló egészségügyi problémák okát egyre többen látják a finomított szénhidrátokban.

Ezzel párhuzamosan megnőtt az igény a természetes cukorpótlók iránt, illetve a fehér liszt helyett egyre többen használnak teljes kiőrlésű, Graham- vagy durumlisztet.

Teljes kiőrlésű liszt

A magyar konyhában leggyakrabban használt búzaliszt - legyen az finom- vagy rétesliszt - szinte teljes egészében a búzamag belsejéből áll. Szemben vele a teljes kiőrlésű liszt olyan táplálkozástani szempontból előnyös összetevőket is tartalmaz, mint a búzaszemek külső rétegei - vagyis a korpa -, valamint a csíra.

A plusz rostanyagoknak köszönhetően a teljes kiőrlésű búzaliszt kiegyensúlyozottabb inzulinműködést tesz lehetővé, illetve segíti az anyagcsere-folyamatokat.

A teljes kiőrlésű lisztből ugyanúgy készíthetsz kenyeret, pizzát, palacsintát, mint a fehér lisztből, ám állaga keményebb lesz. Ugyanakkor használata süteményekhez sajnos nem igazán alkalmas.

Graham-liszt

A Graham-liszt nevét megalkotójáról, Sylvester Grahamről kapta. Míg a teljes kiőrlésű liszt a búzaszem mindhárom alkotórészét - magbelső, korpa és csíra - tartalmazza, addig a Graham-liszt csak a magbelsőt és csírát. Nagyobb szemcseméretű és a teljes kiőrlésű liszthez képest finomabb állagú - hiszen a gabona maghéja hiányzik belőle. Tápértéke és felszívódása ennek is előnyösebb, mint sima búzalisztnek, felhasználási köre pedig szélesebb a teljes kiőrlésűéhez képest: a Graham-liszt már sütemények gyártására is alkalmas.

Durumliszt

A mediterrán vidékeken termő durumbúza sajátossága a - sima búzaliszthez képest - magasabb fehérjetartalom. Ennek köszönhetően glikémiás indexe
alacsonyabb, fogyasztása során nem emeli meg olyan hirtelen a vércukorszintet, így a durumliszt inzulinproblémák esetén, valamint a fogyni vágyók számára is ajánlható - hasonlóan a fent említett teljes kiőrlésű és Graham-liszthez.

Mivel a durumbúza magbelsője sárgás alapszínű, a finomszemcsés őrlemény is sárgább árnyalatú. Íze nem igazán különbözik a sima búzalisztétől, így azok számára ajánlott a használata, akik nehezen viselik a teljes kiőrlésű tésztafélék sajátos ízvilágát, valamint keményebb állagát - például a palacsinta esetében.

Blog.hu ajánló