Gyakran az orvosok is Alzheimer-kórnak hiszik: a Lewy-testes demenciát csak kevesen ismerik
A Lewy-testes demencia tünetei hasonlóak az Alzheimer- és a Parkinson-kóréihoz, de azoknál sokkal rosszabb.

orvos-paciens-idos
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Lewy-testes demenciáról egészen addig nagyon keveset lehetett hallani, míg ki nem derült, Robin Williams öngyilkossága előtt éppen ebben a súlyos betegségben szenvedett. A kór diagnózisa azonban még az orvosok számára sem mindig egyértelmű.

A Lewy-testes demencia tünetei ugyanis az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór legrosszabb, legsúlyosabb tüneteivel egyeznek meg, a lefolyása azonban a két betegségnél sokkal gyorsabb.

Gyakori demenciatípus

A Lewy-testes demencia - vagy ritkábban Lewy-testes Parkinson - az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb demenciatípus. A betegség pusztító hatása érinti a memóriát, a mozgást és a motoros képességeket, miközben gyakran vizuális hallucinációkat és különböző pszichiátriai tüneteket is okoz.

Jacqueline Cannon, a Lewy Body Society igazgatója úgy definiálta a betegséget, hogy mindez nem más, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór legrosszabb elemei együttvéve.

Agyi lerakódások okozzák

A Lewy-testes demenciát Friederich H. Lewy német neurológus fedezte fel, aki egyébként Dr. Alois Alzheimer müncheni laboratóriumában dolgozott. Ő jött rá, hogy a betegség során alfa-synuclein fehérjék - későbbi nevükön Lewy-testek - rakódnak le az emberi agy idegsejtjeiben, az ingerületátvitelért felelős szinapszisokban. 

A visszafordíthatatlan folyamat során ezért megszakad az üzenetküldés, és az idegsejtek elpusztulnak. Ugyanez a folyamat megy végbe Parkinson-kór esetén is, csak az érintett agyterület eltérő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiszámíthatatlan tünetek

- Ez a betegség olyan, mint egy tengeri szörny, ami ötven csápjával a tünetekből akkor mutat meg valamit, amikor épp akar - mondta Susan Schneider, Robin Williams felesége, majd hozzátette: egy folyamatos rémálomban éltek férjével. 

A kiszámíthatatlanul jelentkező tünetek listája hosszú, van köztük látászavar, a térbeli tájékozódási képesség zavara, kényszerképzetek, hallucinációk és a motoros kontroll, így a mozgásképesség elvesztése is. A beteg az Alzheimer-kórral diagnosztizáltaknál jobban tisztában van a mentális hanyatlással és a tehetetlenséggel, ami gyakran súlyos depressziót okoz. A betegség elsősorban az idősebbeket érinti, de ritkán a fiataloknál is előfordul, a támogatás pedig alapvető fontosságú.

Az Alzheimer és a Parkinson hasonlóságai miatt gyakran félrediagnosztizálják a betegséget, noha ez még a két kórnál is embertelenebb lefolyású, különösen a hallucinációk és a szorongás miatt. Mivel a vizsgálatok általában csak kizárni tudják a kórok egy-egy feltételét, az abszolút diagnózis sok esetben csak a halál után történik meg, az agy feltárásával.

Professor Ian McKeith, a Lewy Body Society elnöke szerint ugyan a Lewy-testes betegség az elmúlt időszakban háttérbe szorult az említett két betegség kutatása mellett, ám egyre gyakrabban kerül középpontba, mint kutatási téma, többek között a Newcastle Egyetem orvosbiológiai kutatási egységében is. Ez reményre ad okot a jövőbeli diagnózisok és kezelések tekintetében.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük