Alzheimer-hajlam a családban: egyszerű vizsgálattal kideríthető, hogy érint-e
A genetika is felelős az Alzheimer-hajlamért, de egy laborvizsgálattal kideríthető, ki érintett.

beteg-orvos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Alzheimer-kór mára világszerte csaknem ötvenmillió embert érint. A betegség kezdetben rövidebb, majd hosszabb távú memóriavesztéssel jár. Kialakulásában több tényező közrejátszik, de az agy leépülése részben a genetikai hajlamtól is függ.

Mivel egy egyszerű genetikai vizsgálattal kideríthető a hajlam, ha egy családban volt már ilyen jellegű megbetegedés, javasolt elvégezni a szűrését, mivel ilyenkor az életmódváltás különösen fontos a kockázatok csökkentése érdekében.

ApoE 4 gén vizsgálata

Az apolipoprotein E genotípus vagy röviden ApoE 4 egy kötőfehérje, ami a zsírok szállításában játszik szerepet. Három fajtája ismert: a 3-as izoforma a normális, míg a 2-es és 4-es forma érelmeszesedéshez vezet. Utóbbi, a 4-es forma növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Ez segít kideríteni az örökölt hajlamot is.

Alapvetően két ApoE gén öröklődik: egy az anyai, egy az apai ágról, ezért a két allél kombinációját vizsgálják az orvosok. A családban előforduló, különösen korai Alzheimer esetén vagy az egészséges életmód ellenére nagyon magas koleszterin- és trigliceridszint esetén javasolják elvégeztetni a szűrést, ami egy egyszerű, külön felkészülést nem igénylő vérvétel útján történik. 

Alzheimerre hajlamosító gének

Amennyiben a vizsgálat eredménye ApoE 4 egy alléllel, a kialakulás kockázata kétszeres-háromszoros. Ilyenkor 47%-ig valószínűsíthető, hogy nyolcvanéves korra kialakul az Alzheimer-kór. Ha viszont az eredmény az ApoE 4 két alléllel, már sajnos 12-szeres kockázattal kell számolni, 91%-os a valószínűsége, hogy nyolcvanéves korra alzheimeres lesz az ember.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szérumvizsgálat egyébként genetikai laborokban, magánkórházakban is kérhető, az ára az intézménytől függően 20-30 ezer forint között mozog.

A genetikai hajlam nem minden: bár a gén csakugyan befolyásolja a kialakulás kockázatát, megléte nem nevezhető közvetlen oknak. A kutatások tanúsága szerint a környezeti és életmódtényezők is sokat számítanak.

Egyes vizsgálódások szerint még hétköznapi tényezők - mint az ülő életmód, az alvászavar, sőt, a légszennyezettség - is hatással lehetnek a kialakulására, miközben egy teljes életmódváltással a génpár megléte esetén is lecsökkenthető lehet a kockázat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük