10 finom köret a krumpli helyett: rostdús, szuper táplálékok a fogyókúrádhoz

Sokkal kevesebb bennük a kalória és a szénhidrát, ráadásul szeretni is fogod őket.

Krumpli helyett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A burgonya ugyan a zöldségek közé tartozik, tápanyagtartalmát tekintve mégis inkább a gabonafélékhez áll közel. 100 grammjában 70 kalória található, ami a zöldségek közt magas, azonban még mindig jóval alacsonyabb az ugyanekkora mennyiségben csaknem átlagosan 300 kalóriát tartalmazó gabonaféléknél.

Mi a burgonyával a probléma? Sajnos a krumplinak magas a szénhidráttartalma, melynek java keményítő, ám emellett csak kevés rost van benne, így a gyors felszívódású szénhidrátok közé tartozik, melyek csak rövid ideig laktatnak. Étvágynövelő hatása miatt javasolt, hogy a burgonya fogyasztását fogd vissza, ha fogyni szeretnél.

Krumpli helyett

Noha nem tilos néha egy-egy krumplis köretet készíteni, mégis jobb, ha a legtöbb ételben inkább mást használsz. Természetesen ilyenkor sem kell üres salátalevelekre váltani. A burgonya helyett több olyan alternatíva is létezik, melyek állagra, ízre hasonlóak, ám kevesebb bennük a kalória, vagy éppen több vitamint és fehérjét biztosítanak a szervezeted számára. Mutatunk tíz ilyet!

A diétázók a leggyakrabban édesburgonyát használnak krumpli helyett, melyet minden receptben alkalmazhatsz. Ugyan több benne a kalória és a szénhidrát, de a rost is, így laktatóbb, és vitaminban is gazdagabb.
A paleolit étrendek gyakran javasolják, hogy hasábként inkább zellert süss. Ez kevésbé szívja fel a zsiradékot, gyorsabban sül, így kevesebb vitamint veszít, és fele annyi kalóriát, szénhidrátot tartalmaz.
Ha a borsót puhára főzöd, majd tejjel, sóval, borssal, fokhagymával leturmixolod, azzal a krumplipüré alternatíváját kapod. Rosttartalma kétszer több, míg protein csaknem háromszor annyi van benne.
Fotó: OlgaLepeshkina / Getty Images Hungary
Ahelyett, hogy sütnél egy nagy tepsi krumplit, használj céklát, répát, hagymát és más zöldségeket, melyek rostosabbak, kalóriaszegényebbek a krumplinál. Ha sütőpapírt használsz, olaj sem kell, ami sok-sok kalória mínusz.
Fotó: Sarsmis / Getty Images Hungary
A sárgarépa sütésre, pürésítésre, levesbe is alkalmas. Kalória 100 grammjában csak 41 van, ám több benne a rost, és kevesebb a szénhidrát, mint a krumpliban. Béta-karotinja mellett vízhajtó kálium is jócskán van benne.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary
A kissé dióízű csicsóka vagy tótrépa minden receptben kiválthatja a burgonya szerepét. Kalória- és szénhidráttartalma körülbelül azonos, ám a vércukorszintet tovább képes egyenletesen tartani, így csökkenti az étvágyat és az édes íz iránti sóvárgást.
Fotó: juliedeshaies / Getty Images Hungary
A karfiolt vízzel, sóval, borssal, szerecsendióval pürésítsd. A köret kalóriatartalma extra alacsony, alig 25. Szénhidráttartalma negyede a krumpliénak, sőt, C-vitaminban, folsavban is meglepően gazdag.
Ha a sütőtököt sózod, borsozod, rozmaringgal szórod meg, és úgy sütöd ki, húsok mellé is remek köret, ami egyáltalán nem túl édes. Rengeteg rostja és A-vitamin-tartalma mellé csak 26 kalória 100 grammonként.
Fotó: oksix / Getty Images Hungary
Chips-ként legjobban a cukkini válik be a krumpli helyett. A rostdús, kalóriaszegény tökfélét vágd leheletvékonyra, és süsd papíron, 120 fokon 90 perc alatt ropogósra. Csak készen sózd.
Egy fej vöröshagymával és egy babérlevéllel főzz 200 gramm vörös babot vízben puhára. Turmixold pürévé a babér nélkül korianderrel, sóval, ecettel. Mexikói ételekhez és köretként is kiváló, fehérjedús alternatíva.

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük