Így szüntethető meg gyorsan a krónikus vállfájdalom: a gyógytornász szerint a mozgás a kulcs
A nem múló vállfájdalom leggyakoribb okairól és a kínzó tünet megszüntetéséről gyógytornász beszélt.

GettyImages-1098297826
beauty and style
Top olvasott cikkek

A krónikus vállfájdalomnak számos oka van a túlterhelésből eredő problémáktól a porcsérülésig. A fájdalom mellett mozgásbeszűkülés is jelentkezhet, így nem csoda, hogy az érintettek mindenféle módon próbálnak javítani az állapotukon.

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza egy olyan tanulmányra hívta fel a figyelmet, amely szerint a gyógytorna sok esetben hatékonyabbnak bizonyult, mint a lökéshullám-kezelés.

A krónikus vállfájdalom megszüntetése

Norvég kutatók publikálták korábban azt a tanulmányt, amelyben a krónikus vállfájdalom kezelési lehetőségeivel foglalkoztak. Ennek az igen gyakori problémának ugyanis számos kezelési módja ismeretes, a nem szteroid gyulladáscsökkentőktől a szteroidinjekció-kúráig, az ultrahangos és lökéshullámos kezeléseiktől az akupunktúráig.

A szakemberek konkrétan az alacsony-közepes energiájú impulzusokat alkalmazó lökéshullám-kezelés hatékonyságát hasonlították össze a felügyelt gyógytornáéval. A 104 fős kutatásban 18-70 év közti személyek vettek részt, akik legalább 3 hónapja vállfájdalommal küzdöttek. A véletlenszerűen kialakított csoportok közül az egyik hetekig tartó lökéshullám-kezeléseken, a másik felügyelt gyógytorna-foglalkozásokon vett részt, és egyik csoport sem kaphatott más kezelést a szükséges fájdalomcsillapítókon és gyulladáscsökkentőkön kívül. A 6., 12. és 18. heti ellenőrzésekkor a fájdalmukat és a mozgáskorlátozottságukat kellett értékelniük egy skálán.

Nyolc hét után a gyógytornás csoport 64 százaléka számolt be fájdalomcsökkenésről és szabadabb mozgásról, szemben a lökéshullámos csoport 32 százalékával. Ráadásul utóbbiaknak további kezelésekre is szükségük volt, míg a gyógytornások közül többen visszatérhettek a munkába is. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a lökéshullám-terápia ne lenne hasznos, de sok esetben érdemes más kezelésekkel és a gyógytornával kombinálva alkalmazni azt.

Első a diagnózis

A vállfájdalom nagyon gyakran jelentkezik sportolóknál, megerőltető munkát végzőknél, leggyakrabban a túlerőltetés miatt. Kevesen gondolnak rá, de ezeknél a mozgástípusoknál legfontosabb lenne a megelőzés, a tudatos mozgás. Ugyanis csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató tevékenységet végezni, ha elég erősek az ott található izmok. Ha gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, jelentősen növelve így a sérülés veszélyét.

Ha a vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, ajánlott a kart felkötni, és bejelentkezni egy szakemberhez. Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálnak, helyi, gyorsan ható szerekkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A krónikus, tehát hosszan tartó fájdalmak esetén is első lépés kell hogy legyen az orvosi vizsgálat és a pontos diagnózis felállítása, hiszen más kezelést igényel például a rotátorköpeny sérülése, az ütközési szindróma, a porcsérülés vagy akár a perifériás neuropátia.

- Ha a szakorvos úgy ítéli meg, hogy már nem szükséges pihentetni a vállat, rengeteget segíthet a személyre szabott gyógytorna - hangsúlyozza Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza.

- Ilyenkor az adott személy adottságainak, állapotának, problémájának megfelelően építünk fel egy mozgássort, és a pontos kivitelezést is megtanítjuk. Persze a gyógytorna nem csodaszer, csak a kitartó, rendszeres tornáztatás hoz javulást, így a páciensnek is partnernek kell lenni, el kell szánnia magát a változtatásra. Az eredmények, a fájdalom csökkenése, elmúlása, a szabadabb mozgás azonban szerencsére sokakat meggyőz a hasznáról.

Mozgás hátfájással

Hátfájás esetén is javasolt a testmozgás a gyógytornász és a reumatológus szakorvos szerint.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük