Hasi hízás, levertség, fáradtság: a mellékvese-kimerülés tünetei és kezelése

Az állandó stressz a fogyást is szabotálhatja, és ebben a túlzásba vitt testmozgásnak is szerepe lehet.

hasi hízás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A felgyorsult, rohanó életmód, az állandó időhiány következménye, hogy az ember ritkán érzi magát teljesen kipihentnek. A fáradtság a mindennapok természetes velejárója, ami miatt főleg a kevés alvást és a rengeteg feladatot lehet hibáztatni. Ez viszont azt is jelenti, hogy gyakran nem veszik komolyan, holott egészségügyi probléma miatt is jelentkezhet. 

A stressz, amivel a legtöbben nap mint nap találkoznak, számos betegség rizikófaktora, komoly egészségkárosító tényező. A létfontosságú hormonokat termelő mellékvese működését is befolyásolhatja, így pedig változatos tünetekben nyilvánulhat meg. Ha állandó kimerültséggel, hangulatzavarokkal és súlyproblémákkal küzdesz, lehet, hogy mellékvese-fáradtság húzódik meg a háttérben. 

Elfárad a mellékvese

A vesék felső csúcsán található mellékvesék számos fontos hormont termelnek, köztük az úgynevezett glükokortikoidokat, a kortizolt és a kortikoszteront, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a vérnyomás, a só- és vízháztartás, valamint az anyagcsere szabályozásában. Leginkább viszont arról ismertek, hogy elengedhetetlenek a stresszválasz kialakulásához és fenntartásához, a gyakran „üss vagy fuss” reakcióként ismert állapothoz. Amennyiben a szervezetet valamilyen stressz éri, a mellékvese nagyobb mennyiségű kortizolt bocsát ki.

Ez a hormon, amely az elsődleges stresszhormonként is ismert, növeli a vércukorszintet, fokozza az agy glükózfelhasználását, illetve leállítja azokat a folyamatokat, amelyek nem szükségesek az adott szituációban, így például csökkenti az emésztést, megváltoztatja az immunrendszer reakcióit, és elnyomja a reproduktív rendszert. Közben az adrenalin emeli a pulzust és a vérnyomást. Amikor a stresszforrás megszűnik, visszaáll a nyugalmi állapot, a hormonszintek is normalizálódnak. Ha viszont valaki tartós stresszben él, a rendszer mintegy bekapcsolva marad, és ezzel a test egészére hatással van. Koncentrációzavarok, memóriaproblémák, hangulatingadozások, súlygyarapodás, fejfájás jelentkezhet.

A mellékvese-fáradtság nem egy elfogadott orvosi diagnózis, ugyanakkor az elméletet egyre többen támogatják. Álláspontjuk szerint a mellékvese, ami a stressz miatt kénytelen folyton termelni a hormonokat, előbb-utóbb elfárad, és nem képes biztosítani a szervezet számára szükséges kortizolmennyiséget. Az állapot fokozatosan alakul ki, eleinte magas, később alacsony kortizolszinttel jár, és többek között a következő tünetek hívhatják fel rá a figyelmet:

  • fáradtság, főleg ébredéskor (de napközben is jelentkezik),
  • csökkenő mentális teljesítmény,
  • édes vagy sós rágcsálnivalók iránti sóvárgás,
  • gyengébben teljesítő immunrendszer,
  • alvászavarok, álmatlanság, 
  • libidócsökkenés, 
  • hízás, különösen centrálisan, a hasi tájékon,
  • cukoranyagcsere-zavarok, inzulinrezisztencia,
  • termékenységi problémák, 
  • hangulatzavarok. 

A mozgás is stresszforrás

A szervezet számára nemcsak a magánéleti és munkahelyi problémák, az idegeskedés, a szorongás és az ijedtség lehet stresszforrás, hanem az erőteljes fizikai aktivitás is. A súlytöbblettel küzdő hormonproblémákkal élők, valamint a pluszkilóktól szabadulni vágyók gyakran esnek abba a hibába, hogy túlzásba viszik az edzést, nem biztosítanak elég pihenést maguknak, ráadásul a mozgásformák közül is inkább a kardiót, például a sokszor jelentős pulzusemelkedéssel járó futást választják. Az állandóan magas kortizolszint viszont szabotálhatja a fogyást, hiszen ilyenkor lassul az anyagcsere. A mellékvese próbál mindent mozgósítani annak érdekében, hogy előállítsa a szükséges kortizolmennyiséget, ennek pedig olykor a progeszterontermelés látja kárát, ami a gyermeket tervezők számára lényeges szempont, hiszen termékenységi problémákkal járhat. 

A tartósan emelkedett kortizolszint hátterében betegség is állhat, ilyen például a gyakran az agyalapi mirigy zavara miatt kialakuló Cushing-szindróma, amelyre a fáradékonyság, a hasi hízás, a banyapúp megjelenése figyelmeztethet többek között. 

A mellékvese-fáradtságot meg kell különböztetni az igen ritka Addison-kórtól, amelynek oka sokszor nem ismert, van, hogy autoimmun eredetű a betegség. Lényege a mellékvese elégtelen működése, kimerülése és a kortizolhiány. Ilyenkor az állandó fáradtság és a súlyvesztés jellemző.

A cikk az ajánló után folytatódik

Női újjászületés Dr. Hevesi Krisztával

Dr. Hevesi Kriszta az „istenek szigetén”, Balin, immáron másodszorra vezet a kollégáival „Női újjászületés” néven tábort, elvonulást. A helyszín szépségeinek és különlegességeinek megtekintése mellett a tizenkét napos program célja a nőiesség felszabadultabb megélése, a testtudatosság fejlesztése, a szexuális elakadások feloldása, stresszkezelés, erdőfürdő és relaxáció –, hogy a testi-lelki feltöltődést követően egy újfajta szemlélettel térhessünk vissza a hétköznapok pillanataihoz.

Információ és részletek: dr.hevesi.kriszta@gmail.com

Promóció

A stresszkezelés a kulcs

A mellékvese-fáradtság megelőzéséhez és kezeléséhez elengedhetetlen a stresszkezelés. Erre több módszer is létezik, egyénenként változó, hogy kinél mi válik be, van, aki meditációval, van, aki kreatív elfoglaltsággal tudja kezelni az idegeskedést. Ugyanakkor nem csak az érzelmi stressz csökkentésére van szükség. A mozgás jó feszültségoldó módszer, ám nem mindegy a gyakoriság és az intenzitás.

Különösen a már hormonális zavarral, illetve inzulinrezisztenciával élők esetében fontos, hogy a mozgást megfelelő pulzuskontrollal végezzék, és lehetőség szerint a súlyzós edzés mellett tegyék le a voksukat, számukra a futás nem mindig célravezető. A fogyni vágyóknak is figyelniük kell rá, hogy ne hajtsák túl magukat, iktassanak be pihenőnapokat, és ne hagyják, hogy egy-egy edzés során túlzottan elszálljon a pulzusuk. Az elegendő, minőségi alvás, valamint a tápanyagokban gazdag, finomított szénhidrátokban viszont szegény étrend szintén segíthet a kortizolszint kordában tartásában. Ha laborvizsgálat során beigazolódik az alacsony kortizolszint, szükség lehet a hormon pótlására is. 

Otthoni gyakorlatok nagy túlsúllyal

Ha nagyobb, 10-15 kilót meghaladó túlsúlytól szeretnél megszabadulni, a kalóriadeficit megteremtése mellett olyan edzésformákat kell választani, amelyek segítenek az alapvető edzettség kialakításában, növelik a teljesítményt, valamint kisebb pulzusugrásokkal járnak, hogy ne terheljék meg feleslegesen a szervezetet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük