Egy hosszabb kórházi tartózkodásnál alapvető fontosságúnak kellene lennie, hogy a megfelelő kezelések, beavatkozások után a beteg a felépüléséhez szükséges tápanyagokban gazdag ételeket kapjon.
Bár kivétel mindig akad, a magyarországi állami kórházak menüsoraiban többnyire sajnos nem a legízletesebb, teljes értékű fogásokat kapják a betegek, és az adagok sem mindig elegendők.
Kórházi menük a világból 2020-ban
A világ különböző országaiban merőben eltérő a kórházi koszt, ám több intézmény igazán büszke lehet a betegek számára biztosított ételekre: némelyik fogás egy étteremben is megállná a helyét. Természetesen a menük nemcsak országonként, de kórházanként is különbözhetnek, és akad olyan hely is, ahol a társadalombiztosítás csak részben fedezi az ellátás költségeit, de még így is izgalmas bekukkantani a leggusztusosabb idei posztokba, melyek #hospitalfood hashtaggel kerültek ki az Instagramra.

Nagy-Britanniában, a sleafordi kórházban tálalták fel ezt a gusztusos csirkesalátát a betegeknek, sok zöldséggel.

Egy japán kórházból posztolták a fotót a menüről, amely csirke-tojás soboro volt, mely darált csirkéből, szójaszósszal főzve készül. Ehhez leves és egy kis banán is járt.

Az amerikai National Institutes of Health egyik kórházában is egészséges étel került a beteg elé: a gazdag salátához többféle szósz közül választhatott, és humuszt is kapott.

Ugyancsak a National Institutes of Health intézményében tálalták fel ezt a zöldséges salátát sült krumplival. A beteg hozzátette, mellette avokádós-baconös, illetve mogyoróvajas-lekváros pirítóst és banánt is kapott.

A kórházi reggeli is lehet éttermi minőségű, noha jelen esetben magánintézményről van szó: a The London Clinic intézményében görög joghurtos, gyümölcsös müzli került a beteg elé.

Az intenzíven sokkal kímélőbb menüt kapott valaki a kanadai Abbotsford Regional Hospital and Cancer Centre intézményében: halfilé, sütőtök, burgonya, húsleves, saláta és körte.

A képen egy vegetáriánus beteg menüje látható a szingapúri Changi General Hospitalban: a kway teow egy ázsiai rizstésztás étel, melyet itt spenóttal és húspótlóval készítettek.

A kanári-szigeteki San Cristóbal de La Laguna kórháza, a Hospital de Nuestra Señora de los Dolores sem szégyenkezhet a menüre: tőkehalat tálaltak salsa verde szósszal.

Magyarországon is nagyban függ a menü az intézménytől, van, ahol finom, változatos fogások segítik a felépülést, de néhol sajnos messze elmarad ettől a minőség. Korábban a Kórházi koszt Facebook-oldalán gyűltek a posztok a hektikus színvonalról.
Fotó: Facebook/<a id="hyperlink_012ac0fb451295bcd00dda56dc94a940" href="https://www.facebook.com/korhazikoszt/" target="_blank">Kórházi koszt</a>
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)