Epehajtó, nyugtató, és csökkenti a koleszterinszintet: a komlótoboz teája nyugtatja és gyógyítja a testet
A nyugtató hatású komlótoboznak más kedvező tulajdonságai is kihasználhatók.

komlotoboz-tea
beauty and style
Top olvasott cikkek

A komló a kenderfélék családjába tartozó lágyszárú futónövény, melynek toboza számos jótékony egészségügyi hatással bír a szervezetre nézve. 

A közönséges komló szerte Európában elterjedt, nemcsak nagyüzemi termesztésben, de akár a kerítésekre gyomszerűen felfutva és kivadulva, a nedves, ártéri erdők, rétek bozótosait sűrűn beszőve is találkozhat vele az ember. Tobozainak gyógyító hatását több alkalmazási területen bizonyították.

A komlótoboz hatásai

A komló legfőbb egészségügyi előnye nyugtató és enyhe altató hatása, idegesség, stressz és alvászavarok ellen egyaránt gyakran használják. Gyakran kap helyet álmatlanság elleni teakeverékekben, természetes készítményekben is. 

A komló a cirkadián ritmus felborulása esetén is bevethető, akár éjszakai műszak vagy utazás esetén, a kutatások azt mutatják, hogy csökkenti az elalvási időt és az alvásidő alatti ébredések esélyét. Emiatt az alkoholmentes sör fogyasztása is javasolt lehet rossz alvók számára.

A gyógynövény az ideges eredetű gyomor- és bélpanaszokat, fejfájást is enyhíti, emellett enyhe vizelethajtó hatással is bír. A komló kesernyés ízéért a tobozban elhelyezkedő mirigyszőrök és az azokban felszabaduló lupulon és humulon anyagok a felelősek, az étvágyat is növeli. Az epehólyag helytelen működése esetén is hasznát veheti az ember a növénynek epehajtó hatása miatt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A komlóban levő xanthohumol nevű flavonoid vegyületet a kutatások összefüggésbe hozták az alacsonyabb koleszterinszinttel és vércukorszinttel is, így a metabolikus szindróma kezelésében, a szívbetegségek és a cukorbetegség megelőzésében is szerepet kaphat. A növény továbbá illóolajat, keserű gyantát és fitoösztrogéneket tartalmaz.

A komlótoboz felhasználása

A komló július-augusztusi virágzása után takarópikkelyekkel ellátott tobozát gyűjtik be szeptembertől, ebből készül gyógyhatású teája, és ennek veszik hasznát a sörgyártásban is a megfelelő íz elérésénél.

A komló szárított drogja teaként fogyasztható, gyakran alapanyaga a nyugtató teakeverékeknek is, főként macskagyökérrel, citromfűvel és más stresszoldó hatású növényekkel társítják. A tea mellett étrend-kiegészítők, nyugtató tabletták is kaphatók a drogériákban, gyógyszertárakban, amelyek részben vagy egészében a komló kivonatából készülnek.

Teák a nyugodt alvásért

Álmatlanság esetén a nyugtató és altató hatású teák is sokat segíthetnek.

Ezt is szeretjük