Hogyan hat a kineziológiai tapasz, ha nincs benne hatóanyag? Megkérdeztük a gerincterapeutát
A kineziológiai tapasz segítséget jelent ízületi és izomfájdalmak esetén, ám sokan kételkednek a hatásában.

kinesio-tape-kineziologiai-tapasz-felhelyezese
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kineziológiai tapasz vagy más néven kinesio tape egy mechanikus tapasz, melyet különböző ízületi és izomfájdalmak, húzódás vagy ficam kezelésére használnak. Lehetséges hatásait számos kutatás vizsgálta már, hatóanyag ugyanis nincs a tapaszokban.

Sokan kételkednek abban, hogy egy pusztán mechanikus úton működő kineziológiai tapasz segíthet a mozgásszervi problémák kezelésében. A kutatások eredményei sem egyöntetűek, inkább a rövidebb távú fájdalomcsillapításban és mozgástartomány-növelésben találják hasznosnak izom- és gerincsérülés, nyaki gerincet érintő ostorcsapás-sérülés, krónikus hát- és vállfájdalmak esetén.

A gerincterapeuta véleménye

A kineziológiai tapasz működéséről és hatékonyságáról Almásy Csilla gerincterapeuta-gyógytornászt kérdeztük meg, aki elmondta, a tapasz mozgásszervi problémák kiegészítő terápiájaként alkalmazható, a hatása pedig tapasztalatai szerint meglepően gyors.

- Sokféle alkalmazási lehetőség rejlik benne: használjuk izomlazításra vagy éppen -aktiválásra, ödéma - duzzanat -, véraláfutás csökkentésére, fájdalomcsillapításra, korrekcióra, beszűkült mozgástartomány növelésére. Hogy milyen gyorsan hat, az attól függ, hogy az előbbiek közül melyiket alkalmazzuk. Az izomlazítás és fájdalomcsökkentés például szinte azonnal érezhető, ahogy felhelyezzük, a páciens rögtön megkönnyebbülést érez. A duzzanatcsökkentés pedig pár óra alatt már érzékelhető, látható.

Hatóanyag nélkül hat

Mivel a kineziológiai tapaszban semmiféle hatóanyag nincs, sokan kételkedhetnek hatásosságában. Almásy Csilla elárulta, hogy a szakértő által speciális módon felhelyezett szalag mechanikus úton fejti ki hatását.

- A tapasz a hatékonyságát a bőr alatti szövetekre kifejtett hatásával éri el, segítségével elmozdítjuk valamilyen irányba a szöveteket, ezzel érjük el a kívánt hatást. Sokszor kézzel teszteljük ki előtte, hogy valamely irányba elmozdítva a bőrt és az alatta lévő kötőszövetet, javul-e a mozgástartomány az ízületben, csökken-e a fájdalom - magyarázta a módszert a gerincterapeuta. 

- Amelyik irány jó, annak megfelelően helyezzük fel a tape-et, ami aztán akár öt-hat napon keresztül is megteszi azt a szöveti elmozdítást, amit a terapeuta előtte kipróbált, és jónak bizonyult. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Almásy Csilla azt mondja, a hatékonyság éppen ezért nem hit kérdése, szakszerű felhelyezése esetén ugyanis azonnal érződik a hatása. A tapasz ráadásul a keringésre is kedvezően hat, ezáltal gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. 

Szakértő helyezze fel!

A szakszerűség azonban hangsúlyos a felhelyezésnél, ezért képek, YouTube-videók alapján nem javasolt próbálkozni, a gyógymasszőrök, fizioterapeuták 2-4 ezer forint körüli összegért gyorsan elvégzik azt.

- Fontos, hogy a szöveteket melyik irányba mozdítjuk el. Ha ellentétes irányba, akkor a fájdalom nemhogy nem csökken, de még fokozódik is! Tehát ronthatunk a helyzeten. A vizesedés csökkentésénél is nagyon fontos, hogy melyik irányba fut a tapasz, hiszen annak segítségével vezetjük a szövetek közötti térbe kikerült vizet a nyirokerekhez. Illetve a nyirokerekre merőlegesen felhelyezett, megfeszített tapasz akár veszélyes is lehet, mert elzárhatja a nyirokkeringést. Szóval tényleg érdemes terapeutával feltetetni, csupán pár perc az egész, ezen nem érdemes spórolni.

A tapasz ellenjavallatai

Akad azonban néhány olyan eset, betegség és allergia, amikor a kineziológiai tapasz alkalmazása nem javasolt, és más módszert kell keresni a fájdalom csillapítására.

- Ellenjavallt mindenféle bőrbetegség esetén, égési sérülés területén, időseknél elvékonyodott, véraláfutásra hajlamos bőr esetén, daganatos megbetegedéseknél, láz, gyulladás és trombózisveszély esetén - sorolta fel Almásy Csilla.

- Nagyon ritkán, de természetesen itt is előfordul, hogy valaki allergiás a ragasztó anyagára, a textilre, vagy akár csupán arra, hogy ilyen szorosan érintkezzen valami a bőrével. Ilyenkor sincs nagy pánik, csak egy kis kiütéssel jelzi a bőr a nemtetszését. Sajnos ilyenkor ettől a terápiától el kell tekintenünk - tette hozzá.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük