Hogyan hat a kineziológiai tapasz, ha nincs benne hatóanyag? Megkérdeztük a gerincterapeutát

A kineziológiai tapasz segítséget jelent ízületi és izomfájdalmak esetén, ám sokan kételkednek a hatásában.

kinesio-tape-kineziologiai-tapasz-felhelyezese

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kineziológiai tapasz vagy más néven kinesio tape egy mechanikus tapasz, melyet különböző ízületi és izomfájdalmak, húzódás vagy ficam kezelésére használnak. Lehetséges hatásait számos kutatás vizsgálta már, hatóanyag ugyanis nincs a tapaszokban.

Sokan kételkednek abban, hogy egy pusztán mechanikus úton működő kineziológiai tapasz segíthet a mozgásszervi problémák kezelésében. A kutatások eredményei sem egyöntetűek, inkább a rövidebb távú fájdalomcsillapításban és mozgástartomány-növelésben találják hasznosnak izom- és gerincsérülés, nyaki gerincet érintő ostorcsapás-sérülés, krónikus hát- és vállfájdalmak esetén.

A gerincterapeuta véleménye

A kineziológiai tapasz működéséről és hatékonyságáról Almásy Csilla gerincterapeuta-gyógytornászt kérdeztük meg, aki elmondta, a tapasz mozgásszervi problémák kiegészítő terápiájaként alkalmazható, a hatása pedig tapasztalatai szerint meglepően gyors.

- Sokféle alkalmazási lehetőség rejlik benne: használjuk izomlazításra vagy éppen -aktiválásra, ödéma - duzzanat -, véraláfutás csökkentésére, fájdalomcsillapításra, korrekcióra, beszűkült mozgástartomány növelésére. Hogy milyen gyorsan hat, az attól függ, hogy az előbbiek közül melyiket alkalmazzuk. Az izomlazítás és fájdalomcsökkentés például szinte azonnal érezhető, ahogy felhelyezzük, a páciens rögtön megkönnyebbülést érez. A duzzanatcsökkentés pedig pár óra alatt már érzékelhető, látható.

Hatóanyag nélkül hat

Mivel a kineziológiai tapaszban semmiféle hatóanyag nincs, sokan kételkedhetnek hatásosságában. Almásy Csilla elárulta, hogy a szakértő által speciális módon felhelyezett szalag mechanikus úton fejti ki hatását.

- A tapasz a hatékonyságát a bőr alatti szövetekre kifejtett hatásával éri el, segítségével elmozdítjuk valamilyen irányba a szöveteket, ezzel érjük el a kívánt hatást. Sokszor kézzel teszteljük ki előtte, hogy valamely irányba elmozdítva a bőrt és az alatta lévő kötőszövetet, javul-e a mozgástartomány az ízületben, csökken-e a fájdalom - magyarázta a módszert a gerincterapeuta. 

- Amelyik irány jó, annak megfelelően helyezzük fel a tape-et, ami aztán akár öt-hat napon keresztül is megteszi azt a szöveti elmozdítást, amit a terapeuta előtte kipróbált, és jónak bizonyult. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Almásy Csilla azt mondja, a hatékonyság éppen ezért nem hit kérdése, szakszerű felhelyezése esetén ugyanis azonnal érződik a hatása. A tapasz ráadásul a keringésre is kedvezően hat, ezáltal gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. 

Szakértő helyezze fel!

A szakszerűség azonban hangsúlyos a felhelyezésnél, ezért képek, YouTube-videók alapján nem javasolt próbálkozni, a gyógymasszőrök, fizioterapeuták 2-4 ezer forint körüli összegért gyorsan elvégzik azt.

- Fontos, hogy a szöveteket melyik irányba mozdítjuk el. Ha ellentétes irányba, akkor a fájdalom nemhogy nem csökken, de még fokozódik is! Tehát ronthatunk a helyzeten. A vizesedés csökkentésénél is nagyon fontos, hogy melyik irányba fut a tapasz, hiszen annak segítségével vezetjük a szövetek közötti térbe kikerült vizet a nyirokerekhez. Illetve a nyirokerekre merőlegesen felhelyezett, megfeszített tapasz akár veszélyes is lehet, mert elzárhatja a nyirokkeringést. Szóval tényleg érdemes terapeutával feltetetni, csupán pár perc az egész, ezen nem érdemes spórolni.

A tapasz ellenjavallatai

Akad azonban néhány olyan eset, betegség és allergia, amikor a kineziológiai tapasz alkalmazása nem javasolt, és más módszert kell keresni a fájdalom csillapítására.

- Ellenjavallt mindenféle bőrbetegség esetén, égési sérülés területén, időseknél elvékonyodott, véraláfutásra hajlamos bőr esetén, daganatos megbetegedéseknél, láz, gyulladás és trombózisveszély esetén - sorolta fel Almásy Csilla.

- Nagyon ritkán, de természetesen itt is előfordul, hogy valaki allergiás a ragasztó anyagára, a textilre, vagy akár csupán arra, hogy ilyen szorosan érintkezzen valami a bőrével. Ilyenkor sincs nagy pánik, csak egy kis kiütéssel jelzi a bőr a nemtetszését. Sajnos ilyenkor ettől a terápiától el kell tekintenünk - tette hozzá.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük