Már nem kell műteni a fájdalmas térdet: injekciókúrával újjáépíthető az elkopott porc, fájó ízület
A térdfájdalom kiküszöböléséhez ma már nem feltétlenül nyúlnak szikéhez az orvosok. Ismerd meg a modern orvostudomány lehetőségeit.

térdfájdalom
beauty and style
Top olvasott cikkek

A középkorúak több mint felének - közülük is főként a nőknek - szembe kell néznie a térdfájdalommal. A mindennapokat megkeserítő fájdalom okairól és kezelési lehetőségeiről dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos beszélt. 

A magas BMI - vagyis testtömegindex - növeli az állandó és az átmeneti térdfájdalom kockázatát, míg az osteoarthritis szinte előre jelzi az állandó fájdalmat. Az ezzel járó degeneratív ízületi gyulladás a vezető, mozgásszervi fogyatékosságot okozó állapot világszerte. 

Mi az az osteoarthritis?

Az osteoarthritis a térdfájdalom leggyakoribb okozója, az ízületi porcok állapotromlásának végső és fájdalmas eredménye. Ez a porc "párnaként" működik a csontok között. Ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely fájdalomérző idegvégződésekkel gazdagon ellátott terület.

Az osteoarthritis 40 év felett gyakoribb. Azoknál alakul ki korábban, akik régebben atletizáltak és fiatalabb korukban térdsérülést szenvedtek. A korai tünetek közé tartozik a fájdalom, illetve a reggeli vagy fizikai megterhelést követően jelentkező merevség, ami általában egy órán belül oldódik.

A fájdalom, bárhol is jelentkezik a testben, komoly szervi elváltozásokat vagy gócokat jelezhet. Vedd észre az első jeleket!

Három hatékony megoldás a térdfájdalom ellen

Innovatív új megoldás a porcújjáépítést serkentő injekció, mellyel a vérlemezkékben gazdag vérplazmát injektál az orvos az érintett ízületbe. Ez a modern eljárás minimális orvosi beavatkozással jár. A vérlemezkékben, vagyis a trombocitákban találhatóak a növekedési faktorok.

Ezek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését. A kezelés hatására csökken a porcsejtek elhalása, illetve lelassul a porc leépülését előidéző gyulladásos anyagok termelődése. A terápiának további előnye, hogy az ízületi gyulladás csökkentésével természetes fájdalomcsillapítóként hat, és javítja az ízület mozgathatóságát is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A fájó ízület megolajozható 

A térdfájdalom kiküszöbölésére alkalmas lehet a hiarulonsavas injekciókúra. A hialuronsav egy természetesen is előforduló molekula, mely "keni" az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Olyan hatás érhető el vele, mint amikor az autóban olajat cserélnek. Az orvos az érintett nagyízületbe, főként a térdbe fecskendezi az átlátszó, hiarulonsavat tartalmazó gélt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. 

Lökéshullám is bevethető a fájdalom ellen

A modern terápiában jól használhatóak a mesterségesen létrehozott hullámok, vagyis a lökéshullámok. Miután a hullám áthatol a géllel bekent felszínen, beindítja a test öngyógyító mechanizmusait. Oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nemcsak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A terápia még hatékonyabbá tehető az egyes módszerek kombinálásával.

Ezt is szeretjük