Elkezdett újabban fájni a térded? Lyme-kór tünete is lehet

Az ízületi gyulladás és a Lyme-kór tünetei összetéveszthetőek hasonló jellegük miatt.

lábfájdalom
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fertőzött kullancs csípése után nem mindenkinél jelentkeznek a jellegzetes bőrtünetek. Sokszor a beteg nem is tud a kullancscsípésről, csak a későbbiekben megjelenő, Lyme-kórra utaló egyéb tünetek kapcsán merül fel a gyanú.

Az ízületi és izomfájdalmak miatt ilyenkor sokan rheumatoid arthritisre, más néven reumás sokízületi gyulladásra gondolnak. A két betegség tünetei hasonlóak, azonban teljesen eltérő kezelést igényelnek. Dr. Kádár Jánostól, az Immunközpont immunológus, infektológus főorvosa az összefüggésekről beszélt.

A Lyme-kór tünetei

A Lyme-kórt az egyes kullancsokban megtalálható baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza. A baktériumot a kullancsok a fertőzött állattal való találkozás után hurcolják magukkal, majd adják tovább következő áldozatuknak. A fertőzött vérszívó csípése közben a baktérium az emberi szervezetbe jut.

A kockázat egyenes arányban nő a bőrben eltöltött idővel, ezért fontos a befúródott kullancsot mielőbb eltávolítani. A Lyme-kór általános tünetei gyakran csak egy-négy héttel a fertőzött állat csípése után jelentkeznek. Először a jól ismert kör alakú folt formájában, de a bőrtünettel egy időben sokan számolnak be influenzaszerű panaszokról is.

Hasonlít a sokízületi gyulladásra

Ha a betegsége nem ismerik fel korán, akár hetekkel vagy hónapokkal a csípés után testszerte jelentkezhetnek a változatos, több betegségre is hasonlító tünetek. Ilyenek az ízületi és izomfájdalom, izomgyengeség, szív- és idegrendszeri problémák. Ha ekkor sem derül fény a betegségre, állandósulhat a fájdalom, főleg a térdekben. A perifériás idegek sérülése miatt pedig érzészavar is jelentkezhet.

A betegség ebben a szakaszban nagy hasonlóságot mutat a rheumatoid arthritisszel, mely egy bármilyen életkorban kialakuló, elsősorban nőket érintő autoimmun betegség. A szervezet a saját, az ízületeket körbevevő lágyszöveteit támadja meg. Emiatt az érintett testrész fájdalmassá és duzzadttá válik, mozgása beszűkül. A betegeknél gyengeség és krónikus fáradtság is jelentkezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vérvizsgálattal kimutatható 

A laborvizsgálatok segítségével sem egyértelműen megállapítható minden esetben, hogy mi okozza a panaszokat. Reumás sokízületi gyulladás jellemzőbb eseteiben bizonyos auto-antitesteket lehet a vérből kimutatni, emellett a szervezetben zajló gyulladásra utaló értékek is magasabbak. Lyme-kór gyanúja esetén szintén vérvizsgálattal lehet a specifikus ellenanyag termelődését kimutatni. A gyógyulás esélyei akkor a legjobbak, ha korai stádiumban felfedezik a fertőzést. Ilyenkor antibiotikum több hetes szedésével lehet megelőzni a szövődmények megjelenését.

A Lyme-kórról ezt is tudni kell

Lyme-kór akkor alakul ki, ha a kórokozó a véráramba jut. A fertőzött egyénnel érintkezve nem lehet elkapni, szúnyogok és legyek sem terjesztik, kizárólag kullancsok. Nem mindegyik kullancs fertőzött a betegséget okozó baktériummal, tehát nem minden csípés vezet fertőzéshez. A védőoltás Lyme-kór ellen nem, csak a kullancs által terjesztett másik súlyos betegség, a kullancsencephalitis, vagyis a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen létezik.

Ezt is szeretjük