Te mennyi ideig csinálod? Ennyi idő kell az alapos kézmosáshoz!
A helyes kézmosás a mindennapi higiénia része, mégis sokan rosszul csinálják.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nap folyamán rengeteg kórokozó kerül rá a kézre. Amikor kifizeted a reggelidet, a metrón ülve a telefonodat nyomkodod, vagy fél kézzel a busz egyik bőrszíjába kapaszkodva próbálsz olvasni, máris számos olyan helyzetet tudhatsz magad mögött, ami miatt baktériumok telepednek a bőrödre.

És akkor még nem is említettük az influenzát, amelynek terjedése szintén nagyban összefügg a kézmosás hiányával, vagy annak helytelen ismeretével.

Cikkünkből elsajátíthatod a helyes kézmosás lépéseit, ami ugyanúgy a mindennapi higiénia része, mint a reggeli-esti mosakodás.

Kiábrándító adatok

Egy kutatásból, melyet Michigani Egyetem munkatársai végeztek, az derült ki, hogy az emberek többsége nem mos alaposan kezet, már ha egyáltalán megmossa WC-használat után - ugyanis minden tizedik ember kihagyja ezt a fontos higiéniai lépést.

A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek nagy többsége - 95%-a - nem is tudja, hogyan kell alaposan kezet mosni, átlagban hat másodpercet szánnak arra, hogy megszabaduljanak a kórokozóktól, pedig ideális esetben ennek legalább a háromszorosára lenne szükség.

Fertőzések terjedése

Ilyenkor télen, az influenzaszezon kellős közepén különösen fontos, hogy ne hanyagold el a higiéniát. Az influenzavírusok két óráig, a náthavírusok pedig még ennél is hosszabb ideig, akár egy teljes napig is képesek a szervezeten kívül életben maradni. Ezeket pedig csak egy módon lehet elpusztítani, alapos kézmosással.

Nem tanuljuk meg gyerekkorunkban

Gyerekkorban kellene a helyes kézmosás szabályait elsajátítani, de már az elképzelés is kudarcra van ítélve, hiszen ilyenkor a baktériumok okozta veszély háttérbe szorul a pancsolás öröme mellett. Azonban ez az idő pont elég annak a helytelen tudásnak az elsajátítására, hogy a kézmosás rutinja kimerüljön a gyors szappanozásban és öblítésben, pedig ennél több kell ahhoz, hogy a kéz felületén lévő kórokozók elpusztuljanak.

Vitaminok télre

A kórokozókat kikerülni nem lehet, ezért a legjobb, ha vitaminokkal megtámogatva próbálod az immunrendszered készenlétbe helyezni.

Így moss helyesen kezet!

A kézmosásnak összességében legalább 30 másodpercig kell tartania. Első lépésként vizezd be a kezedet, alaposan dörzsöld át folyékony vagy hagyományos szappannal - ez körülbelül 20 másodperces művelet legyen. Ügyelj rá, hogy a szappan ne csupán a tenyeredet és a kézhátadat érje, hanem az ujjak közötti területet, a körmök alatti részt, valamint a csuklót is.

Ezután mosd le a szappant, papírtörlővel töröld szárazra a kezedet, majd ezen keresztül fogd meg a kilincset, és úgy lépj ki a fürdőszobából. Ha kint vagy, dobd bele a szemetesbe a kéztörlőt.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ezt is szeretjük