Te mennyi ideig csinálod? Ennyi idő kell az alapos kézmosáshoz!
A helyes kézmosás a mindennapi higiénia része, mégis sokan rosszul csinálják.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nap folyamán rengeteg kórokozó kerül rá a kézre. Amikor kifizeted a reggelidet, a metrón ülve a telefonodat nyomkodod, vagy fél kézzel a busz egyik bőrszíjába kapaszkodva próbálsz olvasni, máris számos olyan helyzetet tudhatsz magad mögött, ami miatt baktériumok telepednek a bőrödre.

És akkor még nem is említettük az influenzát, amelynek terjedése szintén nagyban összefügg a kézmosás hiányával, vagy annak helytelen ismeretével.

Cikkünkből elsajátíthatod a helyes kézmosás lépéseit, ami ugyanúgy a mindennapi higiénia része, mint a reggeli-esti mosakodás.

Kiábrándító adatok

Egy kutatásból, melyet Michigani Egyetem munkatársai végeztek, az derült ki, hogy az emberek többsége nem mos alaposan kezet, már ha egyáltalán megmossa WC-használat után - ugyanis minden tizedik ember kihagyja ezt a fontos higiéniai lépést.

A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek nagy többsége - 95%-a - nem is tudja, hogyan kell alaposan kezet mosni, átlagban hat másodpercet szánnak arra, hogy megszabaduljanak a kórokozóktól, pedig ideális esetben ennek legalább a háromszorosára lenne szükség.

Fertőzések terjedése

Ilyenkor télen, az influenzaszezon kellős közepén különösen fontos, hogy ne hanyagold el a higiéniát. Az influenzavírusok két óráig, a náthavírusok pedig még ennél is hosszabb ideig, akár egy teljes napig is képesek a szervezeten kívül életben maradni. Ezeket pedig csak egy módon lehet elpusztítani, alapos kézmosással.

Nem tanuljuk meg gyerekkorunkban

Gyerekkorban kellene a helyes kézmosás szabályait elsajátítani, de már az elképzelés is kudarcra van ítélve, hiszen ilyenkor a baktériumok okozta veszély háttérbe szorul a pancsolás öröme mellett. Azonban ez az idő pont elég annak a helytelen tudásnak az elsajátítására, hogy a kézmosás rutinja kimerüljön a gyors szappanozásban és öblítésben, pedig ennél több kell ahhoz, hogy a kéz felületén lévő kórokozók elpusztuljanak.

Vitaminok télre

A kórokozókat kikerülni nem lehet, ezért a legjobb, ha vitaminokkal megtámogatva próbálod az immunrendszered készenlétbe helyezni.

Így moss helyesen kezet!

A kézmosásnak összességében legalább 30 másodpercig kell tartania. Első lépésként vizezd be a kezedet, alaposan dörzsöld át folyékony vagy hagyományos szappannal - ez körülbelül 20 másodperces művelet legyen. Ügyelj rá, hogy a szappan ne csupán a tenyeredet és a kézhátadat érje, hanem az ujjak közötti területet, a körmök alatti részt, valamint a csuklót is.

Ezután mosd le a szappant, papírtörlővel töröld szárazra a kezedet, majd ezen keresztül fogd meg a kilincset, és úgy lépj ki a fürdőszobából. Ha kint vagy, dobd bele a szemetesbe a kéztörlőt.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük