Helyes kézmosás: így csináld, ha el akarod kerülni az influenzát!

Nem mindegy, mennyi ideig, illetve milyen gyakorisággal mosol kezet az influenzaszezonban.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nap mint nap számos olyan, kórokozókkal teli felületet - pénzt, billentyűzetet, buszfogantyút - érintesz, melyek potenciális fertőzésforrássá válhatnak. Bár tisztában vagy vele, hogy étkezés előtt és WC-használat után kezet kell mosni - és valószínűleg meg is teszed -, az influenzaszezonban ez kevés.

Ilyenkor kicsit jobban kell ügyelni a higiéniára, hiszen tél végére az immunrendszered legyengülhet, és könnyebben áldozatául eshetsz a vírusok támadásának. Ráadásul az sem mindegy, hogyan mosol kezet.

Így moss kezet helyesen!

A tiszta vizes kézmosás önmagában nem sokat ér, mindig használj szappant - nem muszáj antibakteriális terméket választanod. Vizezd be kicsit a kezed, majd szappanozd át alaposan.

Dörzsöld körülbelül húsz másodpercen át, és ügyelj rá, hogy ne csak a tenyeredet érje szappan: minden ujjadat külön most meg, és ne feledkezz meg a körmök alatti területről se. A kézhátat és a csuklót is szappanozd át alaposan, végül öblítsd le meleg vízzel.

Papírtörlővel itasd fel a kezedről a vizet, majd ugyanezzel a papírtörlővel zárd el csapot, és fogd meg a kilincset kifelé menet. Végül a papírtörlőt helyezd a kukába.

Antibakteriális kézfertőtlenítő

Ma már számos olyan, kis palackos, antibakteriális, gél állagú kézfertőtlenítőt lehet kapni, mely könnyen elfér a legkisebb női táskákban is. Érdemes egy ilyet mindig magadnál hordani, és, ha nincs lehetőséged kezed mosni, szükség esetén ezzel fertőtleníteni a kezedet.

Mikor kell kezet mosnod?

A kézmosás nem csupán evés előtt és WC-használat után lehet indokolt. Statisztikák szerint egy átlagember óránként körülbelül hatszor ér az orrához, a kéz egyetlen négyzetcentiméterén pedig akár 10 millió baktérium is tanyázhat - bár többségük ártalmatlan.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Orrfújás és tüsszentés után is érdemes kezet mosnod, illetve főzés előtt kötelező jelleggel, valamint azt követően is, hogy levitted a szemetet, vagy állatot simogattál. Amikor hazaérsz, első dolgod a kézmosás legyen - így nem viszed be a lakásba a tömegközlekedési eszközökről származó baktériumokat, vírusokat. Ha dohányos vagy, influenzaszezonban érdemes kezet mosnod, mielőtt rágyújtasz - hiszen a szádhoz érve könnyen bejuthatnak a kórokozók a szervezetedbe.

Ezt is szeretjük