Száj- és torokviszketéssel jelentkezhet a keresztallergia: 12 étel, ami gondot okozhat a nyírfapollenre érzékenyeknél

Zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak is kellemetlen tüneteket okozhatnak keresztallergiásoknak.

Keresztallergiát okozó ételek, nyírfapollen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szakemberek megfigyelései alapján az elmúlt években jelentősen nőtt azoknak a száma, akik pollenallergiával küzdenek. A klímaváltozás miatt a szezon hosszabb, a tünetek tovább és erősebben vannak jelen. Március-áprilisban a nyírfapollenre érzékenyek számíthatnak a szokásos kellemetlenségekre.

A pollenallergiásoknak azonban nemcsak akkor lehetnek panaszaik, amikor ténylegesen magas a pollenkoncentráció a levegőben, hanem egyes ételek fogyasztásakor is. Ha viszketett már a torkod mogyorót vagy akár almát majszolva, lehet, hogy téged is érint a keresztallergia jelensége. 

A pollen-étel keresztallergia tünetei

Aki pollenallergiás, az tudja, hogy a tavasszal érkező szép idő és a virágzásnak induló növények bizony bosszúságot is okozhatnak. Már-már elviselhetetlennek tűnő szemviszketés és torokkaparás, könnyezés, orrfolyás és véget nem érő tüsszögéssorozatok tartoznak a tünetek közé. Ezzel szemben a pollen-étel keresztallergia esetében a kellemetlenségek elsősorban a szájüregben fordulnak elő, ezért orális allergia szindrómának nevezik.

Bizonyos ételek fogyasztásakor az érintettek bosszantó szájüregi viszketést tapasztalhatnak, beduzzadhat a nyelvük és az ajkaik is. A tünetek általában azonnal, étkezés közben vagy rövid időn belül jelentkeznek, és nem tartanak sokáig. Az anafilaxiás, túlérzékenységi reakció, ami akár életveszélyes is lehet, szerencsére ritka, ez légszomjjal, szapora pulzussal, hörgőszűkülettel, hányingerrel járhat többek között, és azonnali orvosi beavatkozást igényel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Problémás ételek nyírfapollen-allergia esetén

A keresztallergia a nyírfapollenre allergiásoknál a leggyakoribb. Az oka az, hogy egyes anyagok kémiai szerkezetében olyan kicsi az eltérés, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. Amennyiben valaki a nyírfapollenre érzékeny, a következő ételek válthatnak ki allergiás reakciót nála:

 • alma,
 • répa,
 • zeller,
 • mogyoró,
 • dió, 
 • mandula, 
 • burgonya,
 • barack (sárga-, őszi-, nektarin), 
 • körte, 
 • szilva,
 • cseresznye,
 • meggy.

Természetesen nem mindenkinél okoznak problémát a fenti ételek, aki egyébként allergiás a nyírfapollenre. A tünetek intenzitása, megjelenése is változó, van, aki csak az allergiaszezonban küzd velük, és az sem mindegy, hogy mennyire érett az adott gyümölcs vagy zöldség, illetve, hogy pontosan milyen fajta - ez például az almánál lehet érdekes. Jelentős kellemetlenségnél érdemes megfontolni az adott étel mellőzését.

A panaszok enyhítésére, megszüntetésére a zöldségek, gyümölcsök feldolgozásával is lehetőség van, a főzés például jó eséllyel segít megszabadulni az allergiás reakciótól, és vannak, akik azt tapasztalták, hogy a hámozás is. 

Nemcsak pollen-étel keresztallergia létezik, hanem étel-étel keresztallergia is, például a tehéntejre érzékeny személyek más állatok tejére is rosszul reagálhatnak. Azoknak pedig, akiknek gondot okoz a latex, olykor egyes élelmiszereket is kerülniük kell, például a gesztenyét, a banánt vagy az avokádót. 

Mi a hisztamin, és hogyan hat a szervezetre?

A hisztamin biogén amin, amely egy aminosavból keletkezik. A biogén aminok, így a hisztamin is, erős hatást gyakorolnak a szervezetre, szerepük van az allergiás reakcióban is. 

Mi a hisztamin, és hogyan hat a szervezetre? Ezekben az ételekben van a legtöbb

A hisztamin számos módon hat a szervezetre, szerepe van az allergiás reakcióban is.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük