Hamis eredményt jelezhet az allergiateszt: csak egy vizsgálat mutatja ki a pollen-pollen keresztallergiát

Létezik pollen-pollen keresztallergia is, ami megnehezíti az allergia diagnózisát.

pollen polllen

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pollenek által okozott légúti allergia miatt szénanáthás tünetek jelentkeznek: orrfolyás, szem- és torokviszketés, tüsszögés a leggyakoribb panasz. Ilyenkor allergiateszt segítségével lehet megtudni, hogy mi okozza a tüneteinket.

Könnyen előfordulhat, hogy a pollen-pollen keresztallergia miatt a teszt tévesen allergiát jelez olyan növény pollenjére is, amely valójában nem okoz tüneteket. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan lehetséges ez.

Fekete üröm, vagy parlagfű-allergia?

A pollen-pollen keresztallergia oka a botanikai rokonság, például a nyír-mogyoró-éger, melyek a nyírfafélék családjába tartoznak, légúti allergiás panaszokat válthatnak ki, vagy a parlagfű-fekete üröm, mindkettő a fészkes virágzatúak családjába tartozik. Sokszor ez a rokonság okoz együttes teszt-pozitivitást, holott tünetek csak az egyikre vannak.

A fekete üröm és a parlagfű.
A fekete üröm és a parlagfű.
Fotó: Getty Images Hungary

Ezt nem mindig könnyű megítélni a beteg elmondása alapján, mivel az említett növények pollenszórásának ideje közt nagy lehet az átfedés, - a fekete ürömé augusztus elejétől, a parlagfűé augusztus közepétől októberig tart - így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a beteg az adott időszakban melyik növény miatt tüsszög. A teszt alapján mindkettőre, valójában azonban csak az egyikre allergiás.

Pollen-étel keresztallergia

További bonyodalmakhoz vezethet, ha a betegnél pollen-étel keresztallergia tünetei is jelentkeznek. Ilyen esetben az anyagok hasonló molekulaszerkezete miatt okoz tüneteket - szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek - a pollenallergiásoknál bizonyos ételek fogyasztása. Parlagfű-allergiásoknál a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka okozhat ilyen panaszokat.

sárgadunye
Fotó: Mariia Skovpen / Getty Images Hungary

Feketeüröm-allergia esetén már hosszabb a lista, esetükben a kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó és zeller fogyasztása jelenthet gondot.

Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

- A keresztallergia tünetei nem minden pollenallergiásnál jelentkeznek – hangsúlyozza dr. Balogh Katalin. - Diétázni csak akkor kell, ha valóban panaszokat okoz egyik vagy másik listán szereplő élelmiszer. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ha valakit érint a keresztallergia, és időnként viszket a torka, bizonytalan panaszai vannak, vagy esetleg meg is tapasztalta már a száj- és szemduzzanattal járó, sokszor ijesztő tüneteket, akkor a továbbiakban már nagyon óvatos lesz, és a megelőzés érdekében inkább nem fogyaszt egy olyan ételt sem, ami esetleg panaszokat okozhat.

Fontos tudni az allergia okát

Ha a tünetek alapján parlagfűre és fekete ürömre is allergiás valaki, akkor így nagyon megnehezíti a saját étkezését a továbbiakban, ennyi összetevőt nehéz kizárni. Ilyen esetben érdemes lehet átfogó vizsgálatot végeztetni, amivel ki lehet mutatni a pollenallergiát és a keresztallergiát okozó allergéneket is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Alapos kivizsgálás során azt is meg lehet állapítani, hogy keresztallergia esetén pontosan mi az, amit az étrendből a továbbiakban ki kell hagyni, és mi az, amit fogyasztani lehet, mert nem fog tüneteket okozni.

Tartós kezelés is létezik a tünetek ellen

Az allergén immunterápia egy lehetőség azok számára, akiknél a tüneti kezelés nem hozta meg a várt eredményt, vagy idegenkednek a gyógyszerszedéstől, és tartós megoldást keresnek allergiás tünetek ellen. Az allergén immunterápia három-öt éven át tartó kezeléssel tíz-tizenkét évre szünteti meg az allergiás tüneteket, hatása már a kezelés első évében érezhető: jelentős javulás tapasztalható az allergiás orr- és szemtünetek terén. A kezeléssel a keresztallergia kapcsán jelentkező szájüregi tüneteket is enyhíteni lehet. Ha valaki szeretné elkezdeni, jövőre van rá lehetősége, az allergén immunterápiát ugyanis a tüneteket okozó növény pollenszórása előtt legalább kettő hónappal kell megkezdeni.

11 kedvelt gyümölcs, ami komoly keresztallergiát okozhat: tilos a dinnye a parlagfűre érzékenyeknek

A betegek közül sokan tapasztalják azt is, hogy bizonyos ételeket fogyasztva viszketni kezd a torkuk, a szájpadlásuk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük