Vérnyomászavar, szívprobléma is jelezheti a napallergiát: 8 tünet, amit érdemes komolyan venni

A napallergia tünetei nem csak a bőrön jelentkeznek.

napallergia-rosszullet-kanikula-napszuras
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szikrázó napsütés nem mindenkinek jelent felhőtlen örömet, a napallergiával küzdők ilyenkor sok kellemetlenségen mennek keresztül a bőrpanaszoktól kezdve a szív- és érrendszeri problémákig. 

A napallergia - vagy más néven szoláris urticaria - a napfénynek kitett bőr allergiás reakciója, egyfajta immunválasz, melynek kialakulásában a hajlamot tették felelőssé, elsődleges kiváltó oka pedig az ultraibolya-sugárzás.

A napallergia tünetei

A napallergia első kellemetlen tünetei akár már néhány órás napon tartózkodás után is felléphetnek. Elsőként bőrpír, viszketés vagy fájdalomérzet, növekvő piros foltok, száraz, kérges, hámló bőr, illetve hólyagok vagy kiütések jelzik a reakciót. A bőrtüneteket esetenként a vérnyomás leesése, szédülés és a szapora szívverés követheti.

A napallergiás hajlamot növelhetik, és a bőrt fényérzékennyé tehetik egyes gyógyszerek, így egyes nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, bizonyos antibiotikumok, fájdalomcsillapítók és szívritmuszavarra felírt készítmények is, ezt a betegtájékoztatóban is feltüntetik. 

Néhány gyógynövény, így az orbáncfű vagy a citromolaj is súlyosbíthatja a fényérzékenységet, de a genetika is fontos tényező ebben. A kockázat magasabb továbbá a világos bőrű embereknél és más bőrbetegségben érintettek számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

A diagnózist bőrgyógyász állíthatja fel, amelyre azért is szükség van, mivel az enyhébb napallergia könnyen összetéveszthető egy-egy krémre, mosószerre, kozmetikumra adott bőrallergiás válasszal, illetve a melegkiütéssel, mely ugyancsak bőrpírrel, kiütésekkel, viszketéssel jár, különösen a nyak és az arc területén. Utóbbi a hirtelen hőség hatására alakul ki, gyakran gyerekeknél, akik szervezetét még megviseli a gyors változás, és a bőrfelület hűtésével elmulasztható a tünet.

A napallergia megelőzése

Némi körültekintéssel és óvintézkedésekkel a napallergiások is megelőzhetik a súlyosabb tüneteket. A legfontosabb a napsütés kerülése erős sugárzás, különösen délelőtt 10 és délután 4 között. A napszemüveg, a kalap és egy lenge védőruha is csökkenti a bőrt érő UV-sugarakat. Minimum 30 faktoros, UV-B és UV-A sugárzástól is védő naptej használata javasolt kétóránként.

Kevésbé erős allergia esetén a bőr valamelyest hozzászoktatható a napsütéshez, ám ez fokozatosságot igényel: a hirtelen, órák hosszat tartó napozás helyett lassan javasolt a szabadban töltött idő emelése.

A tüneti kezelés történhet antihisztamin-tartalmú készítményekkel, gyógyszerekkel, súlyosabb esetben helyi kortikoszteroidos krémekkel vagy tablettákkal, melyeket bőrgyógyász írhat fel.

Bőrtünetek és háttérbetegségeik

Egy-egy új vörös vagy hámló folt aggodalmat okozhat az ember számára, pedig a legtöbbször csupán ártalmatlan tünetekről van szó.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük