Milyen illatú a bőröd? Betegségedről is árulkodhat

Szúrós, savanyú vagy édeskés szag árad a bőrödből? Farkas Lehel gyógymasszőr elárulja, mit jelezhet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyógymasszőr praxisa során számtalanszor tapasztalhatja, hogy dörzsölés, nyomás hatására a bőrből kellemetlen illatok áramolnak ki. Ezek a szagok jelentős szerepet töltenek be a páciens egészségi állapotának diagnosztizálásában - mondja Farkas Lehel.

Fontos leszögezni, hogy mindez nem a tisztálkodási szokásoktól, a higiéniai módszerektől függ, hanem a kiválasztó szervrendszer egészséges működésétől.

Az emberi bőr szerkezete

Masszázs alatt a terapeuta a bőrrel érintkezve végzi a munkáját, emiatt fontos, hogy alapos ismeretek birtokában legyen a bőr külső és belső folyamatairól.

A bőr vastagabb rétege - irha - számos funkcióért felelős, sok vérér és rengeteg érző-idegvégződés található meg benne. Rétegeibe beágyazódtak a bőr egyéb fontos szerkezetei is: szőrtüszők, faggyú és verejtékmirigyek.

A méreganyagok feldolgozása

A bőr alatti kötőszövetben lévő nyirokcsomók megszűrik a nyirokfolyadékot a szervezetbe jutó mikrobáktól, a fertőzött sejtektől és más idegen részecskéktől. Összességében elmondható, hogy fontos szerepet töltenek be a test védekező képességében.

Mindezek együttesen a méreganyagok feldolgozását, elszállítását és a testből való kilökődését segítik elő. Amennyiben a salakanyagok, mérgek felhalmozódnak szervezetben, úgy a bőr kellemetlen szagot áraszthat magából, mely érintésre fokozódhat.

Bőröd tehát árulkodhat kialakuló szervi betegségekről, helytelen táplálkozási szokásokról, pszichés problémákról, lelki vívódásokról, valamint az egészségre kiható helytelen szokásokról is.

Mire utal a bőr kellemetlen illata?

Életmód, egészségtelen szokások

- Számtalanszor kezeltem olyan esetet, ahol a testfelület árasztotta magából masszázs alatt az intenzív sertéshússzagot - mondja Farkas Lehel. A betegek ilyenkor jellemzően köszvényes fájdalmakkal keresik fel a gyógymasszőrt. A köszvény lényege, hogy húgysavkristályok halmozódnak fel az ízületi tokban vagy körülötte, ezáltal fájdalmat okozva. A betegség kialakulását elősegíti a sertéshús túlzott fogyasztása.

- Egy másik esetnél a páciens erős háti fájdalmakra panaszkodott - folytatja Farkas Lehel. A kezelések alatt fojtgató dohányfüst- és nikotinszag áramlott ki a kezelt háti szakaszból.

Ebben az esetben a hátfájdalmáért a tüdő kezdetleges elszenesedése, az izmok oxigénhiánya miatt kialakuló izomsorvadás volt felelős.

Jellegzetes szagok értelmezése

  • A savanykás verejték-, nyirokszag, valamint a bőrből kiáramló enyhén zöldes színű testnedv a máj és az epehólyag korai megbetegedését jelezheti.
  • Az erős, kesernyés verejték-, nyirokszag és az enyhén piros színű kiáramló testnedv a szív és vékonybél korai megbetegedését jelezheti.
  • Az édeskés verejték-, nyirokszag és az enyhén sárgás színű kiáramló testnedv a bőrön a lép és gyomor korai megbetegedését jelezheti.
  • Az intenzív, savanykás, sós verejték-, nyirokszag és a szürkés színű kiáramló testnedv a vese és húgyhólyag korai megbetegedését jelezheti.
  • Az erős, szúrós verejték-, nyirokszag, valamint az átlátszó bőrből kiáramló kissé fehéres színű testnedv a tüdő és vastagbél korai megbetegedését jelezheti.

Tüdőszűrés

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen esetekben rendelnek el kötelező tüdőszűrést, illetve milyen betegségeket lehet kiszűrni vele.

Egyéb tünetek, megbetegedések

Nőgyógyászati és menstruációs problémák esetén érezhető a fémes, szúrós hagymaszag, ami a hormonális funkciók zavarait jelzi a szervezetben.
Daganatos megbetegedéseknél szúrós záptojás- és acetonszag jelezheti a sejtek rohamos bomlását a szervezetben.

A cukorbetegek jellegzetes édes-savanyú pörköltcukor- vagy alkoholszagot áraszthatnak magukból, ami a hasnyálmirigy és a vese leépülését jelzi. Ízületi bántalmaknál gyakori a savanykás, töményen szúrós szag, ami arra utal, hogy az ízületek körüli állományban salakanyag halmozódott fel, nem tud kitisztulni, emiatt gyulladás alakul ki. Nem csupán szervi elváltozásokra, de lelki problémákra is utalhat a bőr szaga. Depressziónál például úgymond poshadt szag tapasztalható, ami jelzi, hogy a szervezet működése lelassult, úgyszólván állóvíz az egyén élete.

Diagnózist az orvos ad

A betegségek megállapításához természetesen szükség van szakorvosra, mert a szagok önmagukban és egymással vegyülve is megjelenhetnek, ezért értelmezésük összetettebb. Ezen felül meghatározza a helyes diagnózist az is, hogy a szagok mely felületről, pontból áramlanak ki nyomás hatására - ugyanis a bőrszelvények és a bőrön megtalálható idegvégződések, pontok szerveket is beidegeznek.

Érzed a fenti illatokat?

A fentiek alapján bárki gondolhatja, hogy valamilyen súlyos betegsége van, de ne ijedj meg. Csakis akkor érdemes mindezt előtérbe helyezve orvost felkeresni, ha már hosszú ideje van jelen a kellemetlen szag, és egyéb szokatlan, de egyértelmű jeleket is tapasztalsz magadon.

Ezt is szeretjük