A súlyos depresszió tünetei
Önbizalomhiány, szorongás, alvászavar
A depresszióval sokan nem foglalkoznak kellő komolysággal. Ismerd fel jeleit!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világszerte az emberek körülbelül 20%-a esik át életében legalább egyszer depressziós szakaszon. Ennek ellenére, amikor a hétköznapokban beszélnek a betegségről, általában csak valós okok kiváltotta normális szomorúságról van szó. Ha azonban ez az időszak két hónapnál tovább tart, akkor vélhetően már a pszichés probléma súlyosabb formájával állsz szemben.

Az enyhe, közepes és súlyos depresszió általános tünetei azonosak, és könnyen felismerheted őket, ha figyelemmel fordulsz mások felé. A legfontosabb jellemző, hogy a depressziós ember érdektelenné válik a környezet iránt, képtelen bárminek is örülni, és rendkívül fáradékony.

Vedd észre a súlyos tüneteket!

A súlyosabb, úgynevezett major depresszióban szenvedők szörnyű szorongásban élik mindennapjaikat, és minden önbizalmukat elvesztik. Ez zárkózottsághoz, ok nélküli bűntudathoz, végül elmagányosodáshoz vezet. Súlyos depresszió esetén gyakori tünet az alvászavar is, mely fokozza a depresszív hangulatot, és a végső, legsúlyosabb stádiumhoz vezet - ennek fő jellemzője a halálvágy. Ez a tünet teljesen elkülöníti a súlyos és az enyhe depressziót, hiszen a gyengébb formájában csak általános melankólia és enyhe szorongás jellemző.

Leggyakoribb jelek

  • Halálvágy.
  • Komoly önbizalomhiány.
  • Kóros fáradtság, ingerültség.
  • Levertség a nap legnagyobb részében.
  • Jelentős súlycsökkenés vagy -gyarapodás.
  • Csökkent döntési és koncentrációs képesség.

Találd meg az okát!

Azt gondolhatod, hogy a depresszió okait jelentősen befolyásolhatják a családi körülmények, ám a pszichológusok álláspontja szerint a hajlam kialakulása szempontjából a belső érzékenység a legmeghatározóbb. Egy családtag elvesztése után könnyen kerülhetsz depressziós fázisba, de ha nincs meg a hajlamod a lelki problémára, nem valószínű, hogy súlyos depresszióba esel. Természetesen a szociális adottságok is meghatározóak, hiszen, ha valaki nehéz családi körülmények között nő fel, illetve lelki terrorban, könnyen válik frusztrálttá, illetve elszigetelődhet a többi embertől, ami szintén depresszióhoz vezet.

Van mód a gyógyulásra!

Gyógyszeres kezelés

A súlyos depresszió feltétlenül orvosi kezelésre szorul, gyógyítására többféle terápiás lehetőség is létezik. Az egyik járható út a gyógyszeres kezelés, ilyenkor kombináltan hangulatjavítókat írnak fel a betegeknek. A tabletták csökkentik a depresszív hangulatot, oldottabbá teszik a beteget, mindez egyértelműen segít a gyógyulásban. Ennek ellenére a mellékhatások, valamint a függőség kialakulása miatt sokan - szakemberek is - a gyógyszeres kezelés ellen vannak.

Alternatív lehetőségek

A gyógyszeres kezelés mellett vagy annak kiváltására számos alternatív lehetőség létezik. A pszichoterápiás kezelésnek például fontos része lehet a csoportos beszélgetés, ahol megtanulhatsz újra megnyílni másoknak. Mindezt kiegészítheti akár munkaterápia is: a szakemberek szerint a monoton tevékenységek - mint például a kötés - és a kreatív feladatok - mint a festés - egyaránt remekül oldják a szorongást.

Te mit tehetsz?

A jó szakember megtalálása csak a kezdet, a gyógyulást neked is akarnod kell. Ahhoz, hogy az állapot javuljon, érdemes megosztanod problémáidat családoddal, barátaiddal, ők segíthetnek abban, hogy megkapd a megfelelő figyelmet, ami a teljes gyógyuláshoz vezethet.

Ezt is szeretjük