A súlyos depresszió tünetei

Önbizalomhiány, szorongás, alvászavar

A depresszióval sokan nem foglalkoznak kellő komolysággal. Ismerd fel jeleit!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Világszerte az emberek körülbelül 20%-a esik át életében legalább egyszer depressziós szakaszon. Ennek ellenére, amikor a hétköznapokban beszélnek a betegségről, általában csak valós okok kiváltotta normális szomorúságról van szó. Ha azonban ez az időszak két hónapnál tovább tart, akkor vélhetően már a pszichés probléma súlyosabb formájával állsz szemben.

Az enyhe, közepes és súlyos depresszió általános tünetei azonosak, és könnyen felismerheted őket, ha figyelemmel fordulsz mások felé. A legfontosabb jellemző, hogy a depressziós ember érdektelenné válik a környezet iránt, képtelen bárminek is örülni, és rendkívül fáradékony.

Vedd észre a súlyos tüneteket!

A súlyosabb, úgynevezett major depresszióban szenvedők szörnyű szorongásban élik mindennapjaikat, és minden önbizalmukat elvesztik. Ez zárkózottsághoz, ok nélküli bűntudathoz, végül elmagányosodáshoz vezet. Súlyos depresszió esetén gyakori tünet az alvászavar is, mely fokozza a depresszív hangulatot, és a végső, legsúlyosabb stádiumhoz vezet - ennek fő jellemzője a halálvágy. Ez a tünet teljesen elkülöníti a súlyos és az enyhe depressziót, hiszen a gyengébb formájában csak általános melankólia és enyhe szorongás jellemző.

Leggyakoribb jelek

  • Halálvágy.
  • Komoly önbizalomhiány.
  • Kóros fáradtság, ingerültség.
  • Levertség a nap legnagyobb részében.
  • Jelentős súlycsökkenés vagy -gyarapodás.
  • Csökkent döntési és koncentrációs képesség.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Találd meg az okát!

Azt gondolhatod, hogy a depresszió okait jelentősen befolyásolhatják a családi körülmények, ám a pszichológusok álláspontja szerint a hajlam kialakulása szempontjából a belső érzékenység a legmeghatározóbb. Egy családtag elvesztése után könnyen kerülhetsz depressziós fázisba, de ha nincs meg a hajlamod a lelki problémára, nem valószínű, hogy súlyos depresszióba esel. Természetesen a szociális adottságok is meghatározóak, hiszen, ha valaki nehéz családi körülmények között nő fel, illetve lelki terrorban, könnyen válik frusztrálttá, illetve elszigetelődhet a többi embertől, ami szintén depresszióhoz vezet.

Van mód a gyógyulásra!

Gyógyszeres kezelés

A súlyos depresszió feltétlenül orvosi kezelésre szorul, gyógyítására többféle terápiás lehetőség is létezik. Az egyik járható út a gyógyszeres kezelés, ilyenkor kombináltan hangulatjavítókat írnak fel a betegeknek. A tabletták csökkentik a depresszív hangulatot, oldottabbá teszik a beteget, mindez egyértelműen segít a gyógyulásban. Ennek ellenére a mellékhatások, valamint a függőség kialakulása miatt sokan - szakemberek is - a gyógyszeres kezelés ellen vannak.

Alternatív lehetőségek

A gyógyszeres kezelés mellett vagy annak kiváltására számos alternatív lehetőség létezik. A pszichoterápiás kezelésnek például fontos része lehet a csoportos beszélgetés, ahol megtanulhatsz újra megnyílni másoknak. Mindezt kiegészítheti akár munkaterápia is: a szakemberek szerint a monoton tevékenységek - mint például a kötés - és a kreatív feladatok - mint a festés - egyaránt remekül oldják a szorongást.

Te mit tehetsz?

A jó szakember megtalálása csak a kezdet, a gyógyulást neked is akarnod kell. Ahhoz, hogy az állapot javuljon, érdemes megosztanod problémáidat családoddal, barátaiddal, ők segíthetnek abban, hogy megkapd a megfelelő figyelmet, ami a teljes gyógyuláshoz vezethet.

Ezt is szeretjük