Szűnni nem akaró hátfájás? A leggyakoribb ok a gyógymasszőr szerint
1. rész
Az ülőmunka közbeni rossz tartáson érdemes tudatosan javítani.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hátfájás leggyakoribb oka a tartáshiba, ami idővel gerincbántalmakhoz, végtagzsibbadáshoz, nyaki fájdalmakhoz, migrén kialakulásához és számos más egészségügyi problémához vezethet.

A berögzült szokásokon nem lehet egyik napról a másikra felülkerekedni. Cikksorozatunk első részében Farkas Lehel gyógymasszőr abban segít, hogyan javíthatsz az ülésmódon - a későbbiekben a járást és a fekvést vesszük górcső alá.

Fontos az ülésmód tudatosítása

A technológiai fejlődés egyre inkább arra kényszeríti az embert, hogy kényelmesen dolgozzon, a legtöbb esetben ülve.

Azonban a kényelem nem mindig jár együtt az egészséggel, a testtudatos figyelemmel. Az ülőmunka okozta hát- és derékfájások, egyéb degeneratív elváltozások a gerincben ennek a kényelemnek tudhatóak be.

Rövidülő izmok, torzuló ízületek

Az ember anatómiai felépítése arra lett kitalálva, hogy mozogjon - a lehető legkevesebb időt kellene eltöltened egy helyben ülve, állva és fekve. Ezek közül a legkárosabb az ülés. A statikus mozdulatlanság miatt az izmok megrövidülnek, görcsössé válnak, ezáltal az ízületek torzulnak.

Örökmozgó gyerekek

Egészséges gyerekeknél megfigyelheted, hogy állandóan izegnek-mozognak - lóbálják a lábukat, ide-oda csúszkálnak, nyújtózkodnak -, nem képesek megmaradni egy helyben. Ennek egyszerű magyarázata van: ők még ösztönösen érzik, hogy nem tesz jót testüknek az egy helyben való ülés.

Sok szülő vagy tanár a hiperaktivitásra fogja, ezért a gyermeket felszólítja, hogy maradjon nyugton. Ez téves, rendkívül hibás cselekedet. A hiperaktivitás kialakulása összefüggésben áll azzal, hogy a gyermeket állandóan rendreutasítják, visszafojtják benne a mozgás iránti igényt. A ki nem mozgott energiák idővel robbanásszerűen törnek ki a gyermekből, illetve később a felnőttből.

A helyes tartás ülés közben

Az iskolai évek során azonban megtanulod, hogyan kell a tanórákon nyugton maradni, később a munkahelyen pedig akár fél napokat is mozdulatlanul töltesz. Ha irodai munkát végzel, rendkívül fontos, hogy ügyelj a helyes tartásra. Tested súlya ülés közben leterheli a gerincedet, a porckorongokat, ám képes vagy a porckorongokra mért terhelés mértékét csökkenteni - így elkerülheted a derékfájást vagy más eredetű gerinc megbetegedést.

Először is figyeld meg tested helyzetét: ha valahol fájdalmat, zsibbadást érzel, vagy egyszerűen nem jó a közérzeted ülés közben, kövesd a tested utasításait: állj fel, járkálj, nyújtózz kicsit.

Milyen széked van?

A szék nagymértékben meghatározza, hogy mennyire vagy képes kivédeni az ülőmunka okozta károsodást. Lehetőleg egyénre szabottan állítható széket használj: fontos, hogy szabályozható legyen a magassága, valamint a székkel együtt képes legyél fordulni, tehát csavaró mozdulatokat végezni.

Mindez fontos, mert a térdeknek magasabban kellene lennie, mint a csípőnek, ezzel csökkenthető a gerincre háruló terhelést. Ezt egy zsámollyal is megoldható, amennyiben nem tudsz állítani a szék mélységén-magasságán. Jó választás lehet még a térdeplőszék is, amelynél a felsőtest súlyának terhe nem a gerincoszlopra, hanem a térdekre tevődik.

Az úgynevezett fit labda is sokat segíthet, időnként cseréld le az irodai széket erre. Ülj rá, és apró ugráló, lovagló mozdulatokkal lazítsd ki a gerincedet. Mindez tehermentesíti a porckorongokat, felfrissülhetsz. Néha el is feküdhetsz rajta, nemcsak a hátadra, hanem akár hasra is. Az ilyen eszközökről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

A panaszok orvoslása

Kattints az alábbi videóra, ha szívesen megismernél egy holisztikus módszert a hátfájás orvoslására!

Így ülj!

Ülés közben ne csavarodj ki, csavart és görnyedt testhelyzetbe ne ragadj bele, mert az rendkívül kedvezőtlenül hat a gerincre. A válladat húzd hátra, a fejedet, állcsúcsodat tartsd természetesen, ne biccentő vagy felfüggesztő állapotban, hanem a kettő közötti tartományban legyen.

A hátad akkor egyenesedik ki kellő mértékben, ha a válladat kihúzod. Figyelj oda, hogy a végtagok párhuzamosak legyenek, az egyik váll ne legyen lejjebb vagy feljebb, mint a másik. 30-60 percenként állj fel, járkálj, nyújtózkodj. Az íróasztal melletti helyes testtartásról további információkat találsz korábbi cikkünkben.

Ezt is szeretjük