Napi 8 óra a számítógép előtt? Ilyen a helyes testtartás az íróasztalnál
Ha munka közben is figyelsz a testtartásra, számos kellemetlen panasztól kíméled meg magad.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A számítógépes munka statikusan megterheli az izomzatot, miközben alapvetően hiányoznak azok a ritmikus mozgások, melyek izmaidat karban tartják és erősítik. Nem használod például a vállöv izmait, ám az ujjak és a kézfej nagy igénybevételnek vannak kitéve.

Ha szeretnéd tudni, mit tehetsz azon kívül, hogy próbálod megfogadni a húzd ki magad típusú felszólításokat, cikkünk ad némi támpontot.

Milyen a hibás testtartás?

Hibás testtartás alatt a csigolyák helyzetének - és nem a csigolyák formájának - elváltozása értendő, amely a testtartás kiegyenesítésével, illetve a gerinc nyújtásával teljes mértékben kompenzálható. A hibás testtartás tehát nem jelenti a csontok deformálódását vagy a csigolyák visszafordíthatatlan károsodását. Azonban az izmok kedvezőtlen fejlődésének következményeként állandósulhat, és így panaszokat okozhat.

Az ülőmunkából adódó problémák

Így keresd meg a helyes testtartást!

A normál és a hibás testtartás között nehezen húzható meg a határvonal. A pontos elhatárolás már csak azért sem lehetséges, mert normális testtartás önmagában nem létezik. Testtartásodat a csigolyák formája, a csontváz szerkezete és az izomzat kidolgozottsága határozza meg.

Ülj le az irodai székedbe, egyik kezedet tedd az alhasadra, a másikat a pedig a hát görbületére. Néhányszor billentsd előre-hátra a medencédet: érezd meg, mikor helyezkedik el éppen középen a medencéd. Amint megvan ez a helyzet, nincs más dolgod, mint felegyenesedni: álladat finoman húzd a nyak irányába, fejtetővel pedig nyújtózz kicsit felfelé, úgy, hogy a csigolyákban érezd a nyújtást. Válladat ne ejtsd előre, a lapockák közelítsenek egymáshoz, testsúlyodat igyekezz igazságosan eloszlatni a két ülőgumón.

Mi a helyzet a lábakkal?

Lényeges, hogy a lábaid érintsék a talajt, ne ülj törökülésben az irodai székben. Lábaidat legyenek csípőszélességű terpeszben, combod és az alsó lábszárad zárjanak be egymással derékszöget. A legjobb, ha olyan szögbe állítod a székedet, hogy a combod a vízszinteshez képest 10-20 fokkal lejjebb legyen.

Cikkünk megírásában dr. Barbara Voll A számítógép: korunk kínzókamrája című könyve segített.

Ha munkaidőd legnagyobb részét a számítógép mellett töltöd, előbb-utóbb észreveszed, hogy fáj a hátad, derekad vagy egyenesen egérkarod nőtt. A könyv orvos írója okos tanácsokat ad, hogyan tudod elkerülni a fájdalmat, megelőzni a tevenyak, egérkar, teniszkönyök kialakulását. Milyen gyakorlatokat kell végezned, akár csak percekig, nehogy valóban kínzókamra legyen a számítógépes munkahely. Meg fogod látni, nem is kell hozzá sok idő, és szűnnek a gondok.

Kiadja: M-érték Kiadó.
Ára: 1274 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük