Mi fogyaszt jobban, a kardio- vagy erősítő edzés? 4 nő előtte-utána fotókon mutatta meg

Négy nő saját példáján mutatta meg, hogyan alakult át a testük, miután kardióról erősítő edzésre váltottak.

cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kardio- vagy erősítő edzés remek kiegészítője lehet a fogyókúrának az álomalak elérésében. Ugyanakkor nem mindegy, melyik típusú mozgásformára esik az ember választása, hiszen attól függően, melyik edzés mellett teszi le a voksát, nagyon más lesz a végeredmény.

Sokan nem tudnak döntetni a fogyókúra alatt, milyen mozgásformát válasszanak. Kardiózzanak, mint amilyen a tempós gyaloglás, biciklizés, úszás, ugrókötelezés, amelyek rövid idő alatt sok kalóriát égetnek, valamint hozzájárulnak az állóképesség növeléséhez, vagy inkább az erősítő, súlyzós edzéseket részesítsék előnyben, amelyek hatására izmokat építhetnek, ezáltal formásabbá válhatnak. 

Melyik formálja szebben az alakot?

A személyi edzőként dolgozó Shaela rengeteg üzenetet kap lányoktól, miszerint félnek súlyzós edzésre váltani, hiszen ők fogyni szeretnének, nem pedig hatalmas muszklikat növeszteni. Nagy izmokat növeszteni nem egyszerű, évek munkája, így nem kellene félni a súlyzós edzéstől. Saját példája magért beszél, de más is oszt meg jó tapasztalatokat a súlyzós, erősítő edzésekkel kapcsolatban.

- Az erősítő edzések növelik az izomerőt, ezáltal csökkentik a zsír arányát a szervezetedben, másrészt, minél több izmod van, annál gyorsabb az anyagcseréd, és annál jobban képes a test felhasználni a hozzá szállított energiát és tápanyagokat, ezáltal több energiát vagy képes elégetni, és gyorsabban fogsz fogyni - mondja.  

A súlyzós edzések egyik fontos előnye, hogy megterhelik az izmokat, az edzésterhelés hatására mikrosérülések keletkeznek rajta, amelyek "gyógyítására" a szervezetnek biztosítani kell a megfelelő, főként fehérjében gazdag tápanyagot, így növekszik, fejlődik az izom. A folyamatot utóégésnek nevezik, ugyanis, mialatt regenerálódik a test, rengeteg extra kalória éghet el nyugalmi állapotban is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mahaba 2017-ban kezdett kardiózni. Ennek előnye, hogy növeli az állóképességet, és rövid idő alatt sok kalóriát képes a szervezet elégetni, de csak addig, amíg végzed. Ugyanakkor a súlyzós edzéssel ellentétben ennek nincs utóhatása. Ha csupán kardiózik valaki, azt veheti észre, hogy bár leadta a pluszkilókat, de nem feszes és formás a végeredmény.

 A rendszeres erősítő edzés másik jelentős előnye, hogy tónusos, formás alakod lesz tőle, javítja a koordinációt és a testtartást. A következő fiatal nő előtte-utána fotóin is látszik, mennyire megváltozott a teste egyévnyi erősítő edzés után. 

Daniella a heti négyszeri súlyzós edzés mellett napi 2-3 liter tiszta vizet iszik, és rostokban gazdag ételeket fogyaszt. Az eredmény előtte-utána fotóján már hat hét után látható.

 Mikor karidózz, és mikor súlyzózz?

A kardió egy megfelelően összeállított étrend és az erősítő edzés remek kiegészítője lehet, a nagyobb zsírvesztés érdekében pedig érdemes a súlyzós edzés utánra tartogatni. Arra azonban fontos figyelni, hogy a gyors tempójú, sok kalóriát égető kardió során a testnek hirtelen van szüksége tápanyagra, így az edzés előtt mindenképp fontos egy magas szénhidráttartalmú ételt beiktatni, ugyanis az edzés során a test a szénhidrátokból tárolt glikogént használja fel az izmok helyett.

Fogyás mozgással előtte-utána fotókon

Az edzés sokkal többet ér, ha heti három-öt alkalommal végzed, nem csak hébe-hóba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy órákat kell tölteni a konditeremben. A következő sikertörténetek szereplői, bár egyénileg teljesen különbözőek, jól példázzák, hogy ennél kisebb változtatások is jókora eredményeket hozhatnak.

Borító-és ajánlóképek: Instagram

Ezt is szeretjük