Komoly problémákkal járhat az otthoni elszigetelődés: így őrizzük meg mentális egészségünket

Az elmúlt év nehézségei nemcsak egészségügyi szempontból, de pénzügyileg, érzelmileg és mentálisan is számtalan kihívást állítottak az emberek elé.

Karantén pszichés hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyógyulással, karanténnal és otthoni munkavégzéssel járó egyedüllét könnyen magányhoz, súlyosabb esetben elszigetelődéshez, szorongáshoz, sőt akár depresszióhoz is vezethet. Íme néhány gondolat Barkász Heléna klinikai szakpszichológustól a magány és hallgatás veszélyeiről, valamint megoldásokról, amelyekkel megerősíthetjük magunkat lelkileg és mentálisan is.

Ezekben a hónapokban nem csak a vírusok, megfázások leküzdése nagy feladat számunkra, idén az otthonmaradással és elszigetelődéssel járó magány és depresszió is olyan probléma, amelyről nem lehet eleget beszélni. Súlyos következményekkel járhat, ha nem vesszük komolyan az első jeleket. 

Az elszigetelődés veszélyei

Az ember túlélésének egyik kulcsa mindig is a közösség, a közösséghez való tartozás volt. Korábban az elszigetelődés elsősorban az erőforrásoktól való eltávolodást jelentette, míg ma már a társaság és élőszó hiányát. Sajnos könnyen előfordulhat, hogy hosszabb időre otthon ragadunk, akár karantén vagy munkahelyi problémák miatt.

GettyImages-1216954054

A fokozott egyedüllét, a magány nagyon gyorsan teremthet ideális állapotot a szorongás és a depresszió tüneteinek megjelenéséhez. Ha nincs kihez szólni, nincs kivel megosztani a terheket, könnyen kilátástalanná válhat a jövőképünk, és megszaporodhatnak a sötét gondolatok. 

Miért kiemelten fontos ilyenkor a kapcsolattartás?

- Minden probléma, krízis feldolgozásában nagy segítség, ha ezt közösségben, szerető közegben tudjuk megtenni. Ilyenkor számíthatunk családunk és barátaink támogatására, segítenek átvészelni a nehezebb időszakot. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy merjünk segítséget kérni, ne féljünk kapcsolatba lépni másokkal. Egy beszélgetés vagy üzenet nemcsak nekünk, de a másik félnek is életmentő lehet, hiszen mások is gyakran hallgathatnak problémáikról. Nemcsak barátaink és családtagjaink segíthetnek, érdemes különböző közösségekben, csoportokban is megosztani a gondolatainkat, segítve a hasonló gondokkal küzdőknek - mondta el Barkász Heléna kilinikai szakpszichológus, aki a Lélek-Hangoló Viber Communityben támogatja követőit tippekkel és technikákkal a mentális egészség megőrzése érdekében. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megoldások egy kiegyensúlyozott életért

- Érdemes számontartani, kikkel tartottuk a kapcsolatot eddig, és vannak-e esetleg olyan barátaink, családtagjaink, akikről megfeledkeztünk. Jól működhet, ha papíron vezetünk egy listát, és külön jegyezzük, hogy kinek lehet még inkább szüksége a kapcsolattartásra, hiszen sokan nem mernek másokat terhelni problémáikkal. Így könnyeben elszigetelődnek. Ha hosszabb időre otthon ragadunk egyedül, ne ijedjünk meg, gyűjtsünk magunknak élményeket: tanuljunk meg meditálni, tervezzük meg az olvasnivalók sorát, és nézzünk a lelkünknek jóleső, motiváló filmeket. Érdemes kihasználni az énidőt önfejlesztésre, új hobbik kialakítására, online színházi előadások, közösségek és klubok követésére. A legfontosabb azonban, hogy ne akarjuk elnyomni félelmeinket, beszéljünk ezekről környezetünknek - jegyezte meg a szakember.

GettyImages-1224111517

- Éljünk a modern technika előnyeivel, üzenjünk, telefonáljunk, használjunk üzenetküldő alkalmazást, és támaszkodjunk a szeretteinkre a nehéz időkben! Néha egy egyszerű beköszönés Viberen elég lehet ahhoz, hogy a másik jobban érezze magát. Így könnyebben elkerülhető a szorongás és a depresszió kialakulása is - mondta el Barkász Heléna, aki kiemelte, hogy amennyiben a fentiek esetén sem enyhülnek a problémás tünetek, mindenképpen forduljunk szakemberhez, hiszen a mentális egészségünk karbantartása éppúgy fontos, mint testünk gyógyítása.

Nemcsak görcsoldó, de a mélyalvást is segíti: miben van sok magnézium?

Azt már régóta tudjuk, hogy a magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, hiszen elősegíti az izmok egészséges növekedését, a csonterősítő kalcium felszívódását, stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a vérnyomást, támogatja a szív egészségét, de görcsoldó, gyulladás- és gyomorsavcsökkentő tulajdonságai miatt is fontos a pótlása.

Nemcsak görcsoldó, de a mélyalvást is segíti: miben van sok magnézium?

A magnézium pótlása az elalvásban is segít.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük