A gyerekkori depresszió tünetei, amikre sokan legyintenek: a fejfájástól a változó étvágyig

Fontos odafigyelni, ha szokatlan viselkedésre utaló jeleket mutat a gyerek, hiszen nem biztos, hogy egyszerűen csak rosszkedvű.

Depresszió gyerekkorban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az idő távlatából már csodálatosnak és gondtalannak látják legtöbben a gyerekkort. Pedig a kicsiknek is lehetnek lelki problémáik annak ellenére, hogy még más stádiumban van a lelkük, mint a felnőtteknek. Pont ezért fontos komolyan venni a problémáikat is.

Ahogy felnőttkorban, úgy már a gyerekeknél is kialakulhat szorongás és depresszió, amit gyakran a szülők csak általános rosszkedvnek hisznek. Ha ehhez más jellemző tünetek is párosulnak, azt semmiképp sem szabad félvállról venni, hiszen nemcsak a gyerekkorra, hanem a későbbi, felnőtt életére is hatással lehet.

Miért alakulhat ki gyerekkorban a depresszió?

A depresszió kialakulása magyarázható genetikai, biológiai és pszichológiai okokkal is. Ahogy felnőttek esetében, úgy a gyerekeknél is mindegyik ide vezető út megtalálható lehet. A biológiai és genetikai tényezők kialakulása ellen a mai orvostudomány még nem tud megoldást nyújtani, de a pszichológiai okokra a szülők és a környezet nagy hatással lehet.

gyerek-depresszio3
Fotó: Jamie Grill / Getty Images Hungary

Ez főleg családi traumákra vezethető vissza, amit a gyerekek is ugyanúgy megéreznek, még ha sokszor felnőttként úgy tűnik, hogy nincsenek tisztában a helyzetek súlyosságával. Tudják, ha valami nincs rendben, ám érzelmileg még nem képesek a legmegfelelőbb módon ezt feldolgozni, ami szorongáshoz vezethet. Ilyen trauma lehet egy családtag elvesztése, a szülők veszekedésének hangjai, a válás, gyakori költözés, a kortárs kapcsolatok hiánya és a bántalmazás is. A depresszió tüneteinek észlelése esetén érdemes számba venni ezeket az okokat is, hiszen gyakran házon belül kell keresni a probléma forrását.

A gyerekkori depresszió figyelmeztető jelei

A pszichológiában egy szakmai protokoll alapján állítják össze, hogy a gyerek valóban depressziós-e, vagy csak átmeneti rosszkedvről lehet beszélni. A felsorolt hét fő tünet közül, ha öt  tartósan fennáll, legalább két hétig, akkor elképzelhető, hogy depresszióról van szó. Ez természetesen lehet átmeneti és érthető is, például a nagymama elvesztésekor vagy költözés után, de ha nincs különösebb oka vagy súlyosnak ítéli a szülő a helyzetet, érdemes szakemberhez fordulni.

  • a hét legtöbb napján és a nap során folyamatosan fennálló kedvetlenség, levert hangulat,
  • alvászavarok megjelenése: a túl sok alvás és az inszomnia is bajt jelezhet,
  • korábbi dolgok iránti érdeklődés elvesztése, lelkesedés hiánya,
  • lassabb mozgás, gyakran jelentkező fáradtságérzet, energia hiánya,
  • koncentrációs és döntési nehézségek,
  • értéktelennek és kevésnek érzi magát,
  • különösebb ok nélkül jelentkező fogyás vagy hízás, megnövekvő vagy lecsökkenő étvágy.

Az alaptüneteken kívül jelentkezhetnek még más depresszióra utaló jelek is. Ilyen lehet például a szociális kapcsolatok megváltozása, ha gyakran magába fordul a gyerek, és nem osztja meg a gondolatait. De vannak olyan gyerekek is, akikből az ellenkezőjét válthatja ki a betegség: korábban nem tapasztalt módon ingerült és lobbanékony lesz, folyton kiabál és sír. A koncentráció és fáradtságérzet az iskolai teljesítményen is nyomot hagyhat, amit sokan tévesen azzal asszociálnak, hogy nem tanul eleget a gyerek, vagy buta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fizikai tüneteket is mutathat a depressziós, mint a gyakori has- vagy fejfájás, ami gyakran a fájdalomcsillapító gyógyszerek hatására sem múlik el. A betegség jelei a gyerekkor minden fázisát érinthetik a csecsemőkortól kezdve egészen a kamaszokig. Genetikai hajlamosság esetén, vagyis ha már volt a családban depressziós beteg, és a tünetek együttes észlelésekor könnyen lehet gyerekkori depresszióra gyanakodni.

A depressziós tünetek kezelése gyerekkorban

Szülőként fontos minél előbb észrevenni az árulkodó jeleket, ha a depresszió gyanúja merül fel, hiszen egész gyerekkorára, szociális kapcsolataira, teljesítményére és egészségi állapotára is negatív hatással lehet. A kezeletlen állapot akár a felnőttkorra is továbbvihető, ahol még súlyosabb gondokat, akár öngyilkosságba menekülő gondolatokat is szülhet.

gyerek-depresszio1
Fotó: Peter Cade / Getty Images Hungary

A felnőttkorban jelentkező depressziót a terápiák mellett gyakran antidepresszánsokkal is kezelik, amiknek - bár hatékonyságát tanulmányok is alátámasztják - az orvostudomány képviselői is gyakran ellenzik az alkalmazását, hiszen nagyon addiktív készítményekről van szó. Emiatt, ha gyerekeknél merül fel a depresszió betegsége, nem szokták gyógyszerekkel kezelni.

gyerek-depresszio4
Fotó: Sladic / Getty Images Hungary

Ilyen esetben egy pszichológus segítségét ajánlott kérni, hiszen a probléma nem fog önmagától megoldódni, inkább csak fokozódik. A kezelés történhet egyénileg is, de gyakran szükséges családterápia keretein belül kideríteni a gondok forrását. A kognitív viselkedésterápiával és az interperszonális terápiával is sokat lehet segíteni a gyerekek ideális kedélyállapotán és megfelelő szociális hozzáállásán.

Megrázó képek a depresszióról: saját betegségét örökítette meg a fotós

A fotós megpróbálta megmutatni a képein, hogyan is néz ki, milyen érzés a depresszió.

Megrázó képek a depresszióról: saját betegségét örökítette meg a fotós

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük