"Miért szorong, anyuka?" A gyes-neurózis egyre több nőt érint
A gyes-szindróma egy valós probléma, ami szinte észrevétlenül alakul ki a pici gyermeket nevelő anyánál.

GettyImages-520040651
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyesen lévő anyukát sokan irigylik, hiszen nincs örömtelibb dolog annál, mint amikor az ember "babázhat" egész nap, nem kell munkába járni, nincs főnöke, és tulajdonképpen azt teheti, amihez kedve van.

A környezete elvárja, hogy a világ legboldogabb embere legyen, és élvezze az anyai lét minden pillanatát. De míg egyesek valóban ki is használják a gyerkőccel együtt töltött első három évet, addig vannak olyan anyukák, akik a négy fal között lamentálnak azon, miért nem tudnak felhőtlenül boldogok és kiegyensúlyozottak lenni, hogy miért nem tudják soha nem szűnő lelkesedéssel és el nem fogyó türelemmel nevelni a kicsiket, emiatt pedig bűntudatot és lelkiismeret-furdalást éreznek.

Anyának lenni nagyszerű érzés, de…

Pedig minden édesanyának akadnak majd nehezebb időszakai, amikor egyáltalán nem lesz fenékig tejfel az élete. Amikor a kialvatlanságtól, az állandó szoptatástól, a kétóránkénti keléstől, a baba hasfájásától, fogzásától, szeparációs szorongásától vagy épp a dackorszaka miatt legszívesebben kifutna a világból, hiszen úgy érzi, nem bírja tovább a 0-24 órás szolgálatot, emiatt gyakran türelmetlen, szorongó és levert lesz.

GettyImages-486443563

A gyes-neurózis ott kezdődik, ha az anyuka levertsége állandósul, amikor nem okoz neki örömöt a gyermekével való együttlét, amikor nincs energiája nonstop vele foglalkozni, ezek mellett pedig a bezártság érzése, az ingerszegény környezet, a mókuskerékszerű mindennapok, a saját énidő feláldozása vagy a szülői képességekben való elbizonytalanodás miatt egyre frusztráltabb lesz, és megjelenik a bűntudat, valamint a "szar anya vagyok" érzés.

A helyzetet a környezet vagy az apuka érzéketlen, legyintő hozzáállása is súlyosbíthatja, akik nemhogy támogatnák a lassan depresszióba átforduló állapotot, de a szemére is hányják, ha nem odaadó, mindent feláldozó anyaként viselkedik. Az anya ilyenkor azt érzi, mindent egyedül kell csinálnia, csőstül szakadnak rá a dolgok, csalódott a szűk környezetében és férjében, amiért dühös, ingerlékeny és egyre befelé fordulóbb lesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Hogyan gyógyítható a gyes-neurózis?

A gyes-neurózis tehát fokozatosan, a szülést követő egy éven belül alakulhat ki, ami az állandósuló problémák miatt egyre mélyül. Az anya jólléte a család boldogságának az alapja, így apró lépésenként haladva hozzá lehet járulni az állapot megváltoztatásához.

A megoldást azonban nem az antidepresszánsok, a nyugtatók és a kedélyjavítók jelentik, az anya hiányérzetét a legjobb természetes módon kezelni. Mivel a gyes-szindróma egyik oka a túlzott bezártság miatt alakul ki, lehetőség szerint a rövid időre való kiszakadás átmeneti segítséget nyújthat. Amíg a nagyszülők - vagy az apuka - vigyáz a picire, addig az anyuka üljön be egy kávéra a barátnőivel, menjen moziba a párjával, vagy heti egyszer iktasson be valamilyen mozgást. Például a jóga erre remek alternatívát jelent, hiszen megnyugtat, kikapcsol, és energiával tölt fel.

GettyImages-646946808

A környezet támogató segítsége és az anyuka tehermentesítése is sokat javíthat a kismama állapotán. A nehezebb időszakokban, főként az első hetekben és hónapokban a nagyszülőket meg lehet kérni, hogy meleg ételt főzzenek, vagy maradjanak a babával egy órácskára, amíg elugrik az ember bevásárolni. Ugyanakkor, ha mindez nem elég, és az állapot huzamosabb ideig fennáll, érdemes szakember segítségét kérni.

Sztárok és a szülés utáni depresszió

A sztárokat sem kerüli el a szülés utáni depresszió, bármennyire tűnik úgy, hogy világuk tökéletes. Szerencsére egyre többen mesélnek róla, mit éreztek nőként, anyaként a szülés után, ezzel is erőt adva másoknak, akik éppen átélik azt.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük