A szülés utáni depresszió 10 tünete, amire fel kell figyelni: nem egyszerű fáradtság

Az anya környezete fel kell, hogy figyeljen ezekre, de jó esetben az anya is olvashat a jelekből.

szules-utani-depresszio-2
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A babaszületés időszaka a legboldogabb időszak egy nő életében, szokták mondani, és éppen ez az egyik mondat, ami a szülés utáni depressziótól szenvedő anyának a legjobban fáj. Boldognak kellene lennie, de, amit ő érez, az csak üresség, szomorúság, riasztó érzelemmentesség és bűntudat.

Az anyák 13%-ánál jelentkezik a szülés utáni depresszió, mint azt a WHO a világ országainak adatait összesítve megállapította. A probléma gyakori, sőt, gyakoribb, mint amilyennek sokan hinnék. Számtalanszor előfordul, hogy a tüneteket egyszerűen a szülés testi-lelki megpróbáltatásai miatt érzett fáradtságként azonosítják a családtagok, vagy észre sem veszik. A szülés utáni depresszió azonban komoly dolog, amivel foglalkozni kell, így óriási hiba leegyszerűsíteni a helyzetet.

A szülés utáni depresszió tünetei

A baba születése után az anya környezete fontos, hogy fokozott figyelemmel legyen az anya lelkiállapotára, hiszen elsősorban ők azok, akik észrevehetik a szülés utáni depresszió tüneteit.

Szerencsés esetben az anya is ráeszmél, hogy nem véletlenül érzi magát úgy, ahogy. Sajnos ez igen ritka, hiszen az anya lelkiállapota általában akadályozó tényező önmaga számára is a helyzet reális végiggondolásában. A környezetnek sincs egyszerű dolga, mivel a depressziós kismama igyekezhet a szerinte tőle várt képet mutatni, érzéseiről pedig bűntudata miatt nem beszél. Kellő figyelemmel mégis felismerhető a szülés utáni depresszió.

A szülés utáni depresszió tíz jellemző tünete

1. Sírás és szomorúság folyamatosan.

2. Fékezhetetlen aggodalom és idegesség. Az anya aggódik, hogy nem tudja rendesen ellátni a babát, így baja eshet. Fél, hogy nem jó anyja a gyereknek.

3. Ingerlékenység. Az anya idegesebb, ingerültebb, türelmetlenebb a környezetével szemben.

4. Ijesztő gondolatok. Fáradtsága, zavarodottsága okán számos rossz gondolata van, akár arról is, mi történne, ha kárt tenne a babában. Gondolatai tovább fokozhatják bűntudatát.

5. A tehetetlenség érzése. Az anya reménytelennek érzi a helyzetét. Úgy érzi, egyedül van a problémával, és képtelen rajta felülkerekedni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

6. A túlterheltség érzése, a helyzet kézben tartására való képtelenség érzése. Az anya azt érzi, képtelen megbirkózni az anyasággal járó teendőkkel. A környezet segítő jelenléte aranyat ér, az apa pedig ugyanúgy, sőt, az anya szülés utáni lábadozására tekintettel még intenzívebben ki kell, hogy vegye a részét a tennivalókból.

7. Az anya vagy nem tud aludni, vagy túl sokat alszik.

8. Az anya vagy nem tud enni, vagy állandóan eszik.

9. Rossz közérzet, fizikai rosszullét: a levertséghez kimerültség, étvágytalanság, gyengeség, esetleg idegesség okozta gyomorpanaszok is társulhatnak.

10. Bűntudat. Az anya nem azt érzi, amit szeretne, és amit gondol, hogy éreznie kellene, illetve gyermeke irányában nincs erős kötődése, ezért bűntudat gyötri.

Mi a teendő?

A környezetnek ismét fontos szerepe van. A felismerésen túl fontos az is, hogy a kismamát próbálják kisegíteni ebből az állapotból. Alapvetően is fontos, de a depressziós anyának különösen az, hogy a környezet megteremtse számára a pihenés, a kikapcsolódás idejét azzal, hogy segít.

Fontos a beszélgetés is, amikor az anya nyitott rá. A beszélgetés igénybevételének lehetősége legyen egyértelmű az anya számára, de nem érdemes nyaggatni őt, hogy akarata ellenére üljön le beszélni az érzéseiről. Ezzel máris tönkremehet egy esetleg éppen nyugodt napszak.

Rosszalló megjegyzést tenni rá szigorúan tilos, az anya nem saját döntéséből került ebbe az állapotba. Megértéssel kell fordulni felé, nem sürgetni javulását, hanem támogatni őt a lelki felépülésben.

A környezet javasolhatja a kismamának, látogasson el egy szülés utáni depressziós anyacsoportba, ahol sorstársaival találkozhat, és elmondhatják, meghallgathatják egymás érzéseit. A pszichológusi segítség ugyancsak hasznos lehet, különösen, ha minden más próbálkozás hiábavaló volt, és az anya állapota nem javul.

A szülés utáni depresszióból kikerülni nem könnyű, ezért mind a környezetnek, mind az anyának saját magához türelemmel kell lennie. Idővel minden rendeződni fog.

„Mikor a padlón voltam, szinte egy robot voltam, nem éreztem semmit” - Sztárok a szülés utáni depressziójukról

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük