Nemcsak görcsoldó, de a mélyalvást is segíti: miben van sok magnézium?
A magnézium pótlása az elalvásban is segít.

egeszseges-etel-eszik-zabkasa
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt már régóta tudjuk, hogy a magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, hiszen elősegíti az izmok egészséges növekedését, a csonterősítő kalcium felszívódását, stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a vérnyomást, támogatja a szív egészségét, de görcsoldó, gyulladás- és gyomorsavcsökkentő tulajdonságai miatt is fontos a pótlása.

A kutatások azonban azt is bebizonyították, hogy a magnézium az alvásban is segítséget jelent. Az ásványi anyag ugyanis szabályozza a melatoninhormon termelését, a jeltovábbító neurotranszmitterek aktivitását és a paraszimpatikus idegrendszert is, ezek által pedig felkészíti a testet az alvásra.

Magnézium a jó alváshoz

A magnézium ráadásul nemcsak az álomba merülésben segít, hanem a mély, zavartalan alváshoz is hozzájárul. Egy kutatás során például az idősebb felnőttekből álló csoportot két részre osztottak: az egyikben 500 milligramm magnéziumot kaptak, a másikban placebót.

A Faculty of Nutrition and Food Technology szaklapban publikált eredmény egyértelműen megmutatta, hogy a magnéziummal jobb alvásminőség járt együtt, a vérnyomáscsökkentő renin hormon és a cirkadián ritmust szabályozó melatonin szintje is magasabb volt náluk. 

Egy patkányokon végzett kutatás pedig ennek fordítottját vizsgálta meg, és ismét arra jutottak, hogy a magnéziumhiány kimutathatóan rontotta az alvási mintákat. Ezt a különbséget ugyancsak az idegrendszerre gyakorolt hatással magyarázták.

A magnéziumot idegnyugtató hatása miatt ráadásul a szorongás és a depresszió tünetei ellen is hasznosnak találták a tanulmányokban, amelyek az alvás minőségére ugyancsak negatívan hatnának, ez pedig még egy érvet jelent mellette.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magnézium napi ajánlott mennyisége 300-350 milligramm, erős fizikai megterhelés, terhesség, szoptatás idején ennél nagyobb, 400 milligramm körül is lehet. Túladagolni ezt természetes forrásból szinte lehetetlen, és tablettával is nehéz, a túlzásba esés enyhe hasmenéses panaszokkal járhat.

A legjobb magnéziumforrások

A magnézium legjobb természetes forrásai közé tartoznak a magvak és a csonthéjasok: a dió, a mandula, a kesudió, a lenmag, a szezámmag, a tökmag, a napraforgómag is sokat tartalmaz belőle. Ugyancsak sok a magnézium a gabonafélékben, gabonakorpában, a hüvelyesekben, így a babban, a lencsében is, de a zöld leveles zöldségekben, a banánban, a csokoládéban és a halakban is. Az ásványi anyag felszívódását a magas zsírtartalmú ételek akadályozzák, a B6-vitamin azonban megkönnyíti a felszívódását.

Az alvászavarokat okozó magnéziumhiány kockázatát növelik a felszívódási zavarok, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség, az alkoholizmus, sőt, már az idősebb korban is csökkenhet a magnézium hasznosulása.

Mivel azonban a magnézium étrend-kiegészítőként befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását, antibiotikumok, izomlazító gyógyszerek és vérnyomáscsökkentők szedése esetén feltétlenül ki kell kérni az orvos tanácsát, mielőtt belevág az ember egy magnéziumkúrába.

Vitaminok párban

Míg egyes tápanyagok gátolják, mások segítik egymás felszívódását, ezért érdemes mindig odafigyelni a párosításra. A megfelelő kombinációban ugyanis a szervezet mindkettőt képes sokkal jobban hasznosítani.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük