Egyetlen dolgon változtattak, lelassult a testük öregedése: érdekes megállapítást tettek a kutatók

A biológiai öregedés lassításában segíthet a változtatás a vizsgálat szerint.

GettyImages-529341383
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ki ne szeretne hosszú, egészséges életet élni? Arra már számos vizsgálat rámutatott, hogy a kronológiai életkor, amit a születéstől eltelt évek számaként határozhatnánk meg, nem feltétlenül esik egybe a test biológiai életkorával, a test öregedése természetes folyamat, de a sebessége egyénenként eltérő lehet. 

A biológiai életkort egy sor tényező befolyásolja, többek között a nap mint nap meghozott döntéseink egészségtudatossága is. Egy nemrégiben közzétett tanulmány a kalóriamegszorítás öregedésre gyakorolt hatását vizsgálta, és érdekes megállapítást tett.

A kalóriabevitel csökkentése lassíthatja az öregedést

A februárban a Nature Aging folyóiratban megjelent vizsgálat szerzői arra keresték a választ, hogy vajon a kalóriabevitel korlátozása hatással lehet-e a test öregedésének ütemére. Arra a megállapításra jutottak, hogy a napi kalóriabevitel körülbelül 25%-os csökkentése 2-3%-kal lassíthatja az öregedés sebességét. A kutatók szerint ez az idő előtti halálozás kockázatának 10-15%-os mérséklődését is jelenti egyben. 

A két évig tartó vizsgálathoz a szakemberek a 220 résztvevőt véletlenszerűen két csoportba sorolták, a kalóriakorlátozással étkező csoportba 142-en kerültek, a kontrollcsoport nem kapott semmilyen táplálkozási megkötést. Az alanyok átlagéletkora 38 év, az átlagos kiindulási testtömegindexük pedig 25,1 volt, amivel a normál, illetve a túlsúlyos tartományba tartoztak. A kutatók egyénre szabott kalóriabeviteli célokat tűztek ki, kiszámolták, hogy kinek mennyi kalóriára van szüksége a testsúly fenntartásához, majd az alapértéket 25%-kal csökkentették. 

Azért törekedtek 25%-ra, mert a korábbi tanulmányokban ez a legtöbb ember számára tarthatónak bizonyult, az állatkísérletekben pedig ekkora mértékű változtatás hozta a legjobb eredményeket az élethossz és az általános egészségügyi állapot szempontjából. Fontos megjegyezni, hogy a kutatásban nem szerepeltek cukor- és szívbeteg, alultáplált, depressziós, illetve étkezési zavarokkal élő személyek, tehát olyanok, akiknél különös kockázatot jelentett volna a kalóriamegvonás.

Mindenki olyan, személyre szabott étrendet kapott, ami megfelelt az egészségügyi állapotának, preferenciáinak, illetve biztosította, hogy a szervezete továbbra is hozzájusson az alapvető tápanyagokhoz. 

A kalóriabevitel 25 százalékos csökkentése még így is nagy kihívásnak bizonyult, a kutatás végére áltagosan 12 százalék volt a mértéke a résztvevőknél. A korlátozás a begyűjtött vérminták elemzése alapján lassította a biológiai öregedés ütemét, ennek mértéke pedig a kalóriamegvonás nagyságával mutatott összefüggést, tehát kifejezettebb volt a hatás azoknál, akik nagyobb mértékben tudták csökkenteni a kalóriabevitelüket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kalóriabevitel korlátozása több szempontból is pozitívan hathat a szervezet egészségére, befolyásolja a testtömeget, az inzulin- és vércukorszintértéket, az energia-anyagcserét, illetve az úgynevezett tápanyagérzékelési útvonalakat is. Ugyanakkor a változtatást mindig táplálkozástudományi szakember útmutatásával és ellenőrzésével szükséges végezni, hiszen a túlzott megvonás egészségügyi problémákhoz, tápanyaghiányhoz vezethet. A rendszeres testmozgás, elegendő, minőségi pihenés és a stresszkezelés szintén segíthet a test öregedésének lassításában.

Nézd meg, milyen tünet hívhatja fel a figyelmet a felgyorsult öregedésre!

Meglepő, hogy ez az egyszerű tünet összefüggésben van az öregedés ütemével. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük