A szervezet felgyorsult öregedését jelezheti ez az egyszerű tünet: fontos időben beavatkozni

A biológiai életkorra lehet következtetni a kéz szorítóerejéből.

szorítóerő
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kézfogásból sok dologra következtethetünk, az általánosan elfogadott vélekedés, hogy amennyiben a mozdulat határozott, erőt sugalló, szimpatikusabbá teszi az embert. Arra viszont talán már kevesebben gondolnának, hogy a szorítás erőssége a biológiai életkorral is összefüggésben van.

A biológiai életkor a szervezet tényleges öregedését, öregedési sebességét, elhasználódását mutatja meg, felnőttkorban a cél, hogy ez a szám minél közelebb legyen a valós, vagyis a kronológiai életkorhoz. A biológiai életkort nemcsak a genetika befolyásolja, hanem egyebek mellett a táplálkozás, az életmód, sőt a szabadidő eltöltésének módja is. 

Kéz szorítóereje és a biológiai életkor

A kéz szorítóereje a felső végtag izmainak erejéről, a csontozat és az ízületek állapotáról is tanúskodhat. Csökkenése korántsem csak időskorban figyelhető meg, fiataloknál szintén előfordulhat, hogy a kelleténél erőtlenebb a szorításuk. A Michigani Egyetem 2022 novemberében publikáltúj kutatása szerint a kéz szorítóereje a biológiai életkor egyik fontos mutatója, biomarkere.

A kutatók összefüggést találtak az alacsony szorítóerő és a DNS felgyorsult öregedése között. 1275 személy adatait tekintették át, a résztvevők ötvenévesek vagy idősebbek voltak a vizsgálatok kezdetekor. A kéz szorítóerejét három, a tényleges öregedést mérő epigenetikai órával is összevetették (PhenoAge, GrimAge, DunedinPoAm), és a kutatásuk feltárta, hogy a csökkenő szorítóerő mindhárom órához erősen igazodik, különösen a férfiak esetében mutatható ki a kapcsolat a felgyorsult öregedéssel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Elegendő a kéz erősítése?

A fentiek fényében kézenfekvő megoldásnak tűnik a kéz kisizmainak erősítése, ám ez önmagában nem elegendő a szervezet öregedésének lassításához, az élethossz növeléséhez. A szakemberek felhívják rá a figyelmet, hogy a magasabb szorítóerő az egész izomzat erősségéről, jó állapotáról tanúskodhat, a teljes izomzat mutatója, így aztán a feltételezések szerint összefüggésbe hozható az egészséges életmóddal, a rendszeres testmozgással, valamint a fontos tápanyagokban bővelkedő, változatos táplálkozással is. 

Az öregedési folyamatok lassításában célravezetőbbek az olyan mozgásformák, amelyek az általános erőnlét javításához járulnak hozzá, a vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag étkezés, a szociális kapcsolatok ápolása, valamint a káros szenvedélyektől való tartózkodás és az elegendő, minőségi pihenés.

Az arcon lévő ráncok az egészségügyi állapotról is árulkodnak

A bőr az ember egészségi állapotának függvényében is változik, szervi problémák, hormonális zavarok következményeként átalakulhat a tapintása és a külleme. A ráncok szintén jelezhetik a szervezet eltérő működését. Mélységük és mértékük összefüggést mutat egyes betegségek, kóros állapotok meglétével.

Az arcon lévő ráncok az egészségügyi állapotról is árulkodnak: a vérnyomásproblémát és a csontritkulást is megmutatják

Az arcbőrön megjelenő ráncok a kutatások alapján egészségügyi problémákat is jelezhetnek.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük