Tovább élhet, aki erre az 5 dologra odafigyel 60 éves kor felett: a szellemi frissesség megőrzésében is segítenek

Nem csak a genetikán múlik a hosszú és egészséges élet, több szokással tehet érte az ember.

idős barátnők

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élettartamot számos tényező befolyásolja, a genetikán és a környezeti hatásokon túl az életmód is. Persze nem csak az évek száma, a minőségük is nagyon sokat számít.

A testi-szellemi jóllét egy bizonyos kor után már több törődést kíván, a kor előrehaladtával a test megváltozik, ehhez alkalmazkodnia kell egyebek mellett a táplálkozásnak és a fizikai aktivitásnak is. Az örökletes tényezők adottak ugyan, de a mindennapok során meghozott döntéseken is múlik, hogy milyen hosszú és egészséges életet élhet az ember.

Aktív időtöltés

A mozgásszegény hétköznapok napjainkban már fiatalon is komoly problémát jelentenek, a nyugdíjas évek beköszöntével viszont még jellemzőbb a fizikai aktivitás drasztikus csökkenése. Pedig ennek hiánya számos kellemetlenséghez vezethet, tovább lassul az emésztés, romlik a keringés hatékonysága és az egyensúly, merevebbé válnak az ízületek, csökken az izomerő. Már napi 15-20 perc testmozgás is segít a krónikus betegségek megelőzésében, valamint abban, hogy az ember minél tovább tudjon önálló, mobilis életet élni. A sétálás is jó megoldás, de amennyiben van rá lehetőség, heti 1-2-szer szakember vezetésével, kifejezetten időseknek tartott tornaórára is érdemes ellátogatni. Ez különösen hasznos már meglévő mozgásszervi panasz, speciális törődést kívánó csontritkulás, ízületi gyulladás esetén.

Kapcsolatok ápolása

Az elmagányosodás komoly egészségkárosító tényező időskorban. A kutatások összefüggésbe hozták többek között a demencia, a szívbetegségek, valamint a stroke és a depresszió megnövekedett kockázatával. Az elszigetelődés mögött gyakran a barátok, rokonok eltávozása, illetve az egyedül lakás áll, olykor pedig a hallás romlása akadályozza meg az időseket abban, hogy kimozduljanak. Mégis fontos, hogy törekedjenek a társas tevékenységek forszírozására, ez frissen tartja a szellemüket, rábírja őket az otthonuk elhagyására, új ingerek befogadására. Nem utolsósorban pedig a közérzetükre is pozitív hatással van, ami szintén hozzájárul az egészségük megőrzéséhez.

Elegendő alvás

Bár népszerű teória, hogy egy bizonyos kort követően a szervezetnek kevesebb alvásra van szüksége, valójában az elegendő és minőségi alvás minden életkorban nélkülözhetetlen az egészséghez. Az viszont tény, hogy az idősebbek számos olyan tényezővel találhatják szembe magukat, ami megnehezíti a nyugodt éjszakai pihenést, ilyen például a krónikus fájdalom, a gyógyszermellékhatások, a vizelési inger vagy az alvási apnoe. Az alváshiány idővel megbosszulhatja magát, lényeges tehát szakember segítségét kérve megoldást keresni a problémára, és prioritásként kezelni a pihenést.

Teljes értékű táplálkozás

A megfelelő étrend mindennek az alapja. Ötven év felett az összetételen túl a mértékletességre is érdemes odafigyelni, hiszen lassul az anyagcsere, nehezebb az optimális testsúly megőrzése, és emésztési panaszok is könnyen felüthetik a fejüket. Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a feldolgozott élelmiszerek helyett teljes értékű táplálékok, rostokban, vitaminokban gazdag zöldségek, hüvelyesek, gabonák, sovány húsok, olajos magvak kerüljenek az asztalra. Ha pedig fennáll valamilyen, diéta tartását szükségessé tevő betegség, akkor mindenképp az ajánlások betartására van szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Káros szokások visszaszorítása

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás elhagyása, illetve csökkentése minden életkorban kedvez az egészségnek. Sosincs késő a cigarettáról való leszokásra, és a kutatások szerint ez évekkel meghosszabbíthatja az életet, még ha valaki hatvanéves kor környékén hagy fel vele, akkor is extra évekkel lehet számolni. Az alkoholfogyasztás esetében a mértékletesség a kulcs, napi egy alkoholos ital a maximum, amit nőknek javasolnak, ugyanez a férfiak esetében napi kettőre módosul, de a legjobb, ha ez alatt maradsz, és jeles alkalmakra tartogatod az italozást. Az alkohol ronthatja az alvásminőséget, emelheti a vérnyomást, illetve növelheti bizonyos daganattípusok kialakulásának a valószínűségét.

Az étrend, ami segít megelőzni a demenciát

A MIND-diétának nincsenek szigorú előírásai. Az agyműködés egészségét szem előtt tartva a kutatók meghatároztak tíz olyan élelmiszert, amely fontos, hogy jelen legyen az étrendben, és öt olyat is, amelyet kerülendőnek nyilvánítottak - mutatjuk őket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük