Az 5 legjobb étkezési szokás, ami lassítja az agy öregedését: nem csak az omega-3 segít
A kor előrehaladtával az agy is öregszik, a megfelelő táplálkozással viszont lassítható a folyamat.

GettyImages-669558530
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kor előrehaladtával az egész szervezet, beleértve az agyat is, változásokon megy keresztül. Bár ijesztően hangzik, az agy zsugorodása egy természetes folyamat, az öregedés velejárója, ami már negyvenéves kor körül megkezdődik, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ütemben zajlik, és mekkora méreteket ölt. 

Az agy öregedését sok dolog befolyásolja, az általános fizikai állapot, az alapbetegségek jelentős hatással vannak rá. Az étkezés nem elhanyagolható szerepet játszik az egészségmegőrzésben, némi odafigyeléssel a szellemi hanyatlás késleltetésében, az agy öregedésének lassításában is segíthet. 

Az agy öregedését lassító étkezési szokások

Az agy állapotát negatívan befolyásoló tényezők között ki kell emelni a krónikus stresszt, a magányt, az alvás- és mozgáshiányt, valamint a cukorbetegséget és a magas vérnyomást. Bár a szellemi hanyatlásra, a demenciára nincs gyógymód, a folyamat lassítható, a valószínűsége csökkenthető, például a rendszeres testmozgással, a vércukorszint és a vérnyomás kordában tartásával, illetve az egészséges táplálkozással. A következő étkezési szokások segíthetnek a kognitív képességek megőrzésében, az agy öregedésének lassításában. 

Hangsúly a zöldségeken

A zöldségek jelentik a legjobb választást, ha az egészségről van szó, ideális esetben az étrend hangsúlyos részét képezik. A zöld leveles zöldségek tele vannak az agy számára fontos tápanyagokkal, folátot, E-vitamint, karotionidokat és flavonoidokat tartalmaznak. A csírákkal, mikrozöldségekkel is érdemes egy próbát tenni, ezekben a kis növénykezdeményekben koncentráltan vannak jelen az értékes összetevők. Törekedj rá, hogy lehetőség szerint minden étkezésedben szerepeljen zöldség is. 

MIND-diéta

A kifejezetten a demencia megelőzésére, a szellemi hanyatlás elkerülésére kifejlesztett MIND-diéta két népszerű étrend, a mediterrán diéta és a DASH-diéta alapelveinek összegyúrásából keletkezett. Nincsenek szigorú előírásai, a szakemberek meghatároztak kerülendő és fogyasztandó élelmiszereket, illetve az utóbbiakhoz a szükséges mennyiségeket is. A MIND-diéta alapelveiről korábban itt írtunk. 

Okos nassolás

A főétkezéseket kísérő kisétkezéseken, nassolásokon is sok múlik. Az ember hajlamos ilyenkor előre csomagolt édes és sós harapnivalókért nyúlni, pedig ezek a feldolgozott élelmiszerek bővelkednek sóban, hozzáadott cukorban, egészségtelen zsírokban és tartósítószerekben. Érdemesebb egészségesebb opciók mellett letenni a voksot, ilyenek például az olajos magvak és a bogyós gyümölcsök, amelyek mind hangsúlyos szerephez jutnak a MIND-diétában is. Az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök csökkentik a gyulladást a szervezetben, felveszik a harcot a szabad gyökök ellen. A magvak bővelkednek E-vitaminban és szívbarát zsírokban is. 

Omega-3

Az omega-3-zsírsavak hozzájárulnak az egészséges agy- és szívműködéshez.  Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavakhoz tartoznak, m ivel a szervezet nem tudja előállítani, a táplálkozással kell bejuttatni őket. Az ALA leginkább növényi élelmekben, például a lenmagban, az EPA és a DHA pedig zsíros, tengeri halakban található meg. A magasabb omega-3 zsírsav szintet összefüggésbe hozták a jobb kognitív képességekkel, a hiányát ellenben a depresszióval és az alacsonyabb intelligenciával. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Mértékletes alkoholfogyasztás

Az erős alkoholfogyasztás a demencia kockázati tényezői között szerepel, növeli a kognitív zavarok esélyét.  A tartósan nagy mennyiségű alkoholfogyasztás rontja az agy vérkeringését. Mindenképp mértékletességre érdemes törekedni, e gészséges felnőttek számára a mérsékelt alkoholfogyasztást általában úgy határozzák meg , hogy napi maximum egy ital a nők és legfeljebb két ital a férfiak számára. Egy ital körülbelül 3,5 dl sörnek és 1,5 dl bornak felel meg. Ugyanakkor egyes szakemberek szerint az alkohol esetén nincs biztonságosnak tekinthető mennyiség. 

Az alkohol hatása az agyra

Az nem nagy meglepetés, hogy a rendszeres, jelentős mértékű alkoholfogyasztás többféleképpen károsítja a szervezetet, beleértve az agyat is. Azonban egy 2022. júliusában publikált kutatás a mérsékelt italozás és a szellemi hanyatlás között talált összefüggést. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük